Her er våre mest «skyldige» poplåter

Nyere «guilty pleasure»-forskning viser at Lou Begas «Mambo No. 5» dominerer Spotify-listene.

(Dagbladet): Det er strømmetjenesten Spotifys analyseavdeling som har gått inn og sett nøyere på hva som skjuler seg bak brukernes egne «guilty pleasure»-spillelister, altså spillelister med dette begrepet i tittelen.

Mange skamlister Spotify fant cirka 120.000 slike lister, og har deretter generert en Topp 10-liste med funnene fra undersøkelsen:

1. «Mambo No. 5» — Lou Bega
2. «Wake Me Up Before You Go Go» — Wham!
3. «My Sharona» — The Knack
4. «Don't Stop Believin'» — Journey
5. «Cotton Eye Joe» — Rednex
6. «You Spin Me Round (Like a Record)» — Dead Or Alive
7. «Who Let The Dogs Out» — Baha Men
8. «Never Gonna Give You Up» — Rick Astley
9. «U Can't Touch This» — MC Hammer
10. «Call Me Maybe» — Carly Rae Jepsen

Så er det selvsagt diskutabelt hvor skyldig man skal føle seg for å inkludere Journeys monumentale kraftballade «Don't Stop Believin'» eller The Knacks powerpopklassiker «My Sharona» i en hvilken som helst spilleliste, eller om man uironisk omfavner en tiårsdefinerende pophit som Wham!s «Wake Me Up Before You Go Go».

- Pleasure uansett! Dagbladets musikkjournalist Sigrid Hvidsten sier hun strengt tatt er imot «guilty pleasure»-begrepet.

- Musikk er jo pleasure uansett! Og i ei tid der kulturelle smakshierarkiene er såpass utvanna og kompliserte, og det er lov til å like alt, har jo «guilty pleasures»-begrepet totalt utspilt sin rolle. 

Samtidig synes Hvidsten likevel det er gøy å se på hva folk oppfatter som sine «guilty pleasures».

- Det er tre ting som peker seg ut i låtutvalget fra undersøkelsen, mener Hvidsten:
- For det første: Selv om flere av disse låtene framstår som litt noldus, tilsynelatende enkle og teite, som «Mambo No 5» og «U Can't Touch This», har de et musikalsk grep som gjorde at de stakk seg ut i mengden, og var nyskapende i sin tid. For det andre er flere rett og slett ekstremfengende poplåter, som «Wake Me Up Before You Go Go» og «Don't Stop Believing». Og for det tredje: Alle funker helt fantastisk på fest. Enten for å danse til. Eller bare for å gaule i kor.

Enig eller uenig? Vi blir ikke helt enige med oss selv, vi heller. To av våre journalister har kastet seg over tastaturet i henholdsvis angrep på og forsvar for «guilty pleasure»-begrepet:

MOT: «'Guilty pleasure' er et feigt og vinglete begrep!».

FOR: «Nei, folk skammer seg altfor lite over dårlig musikksmak!»

Få guilty pleasure-spillelista her.

SPOTIFYs TOPP 10 GUILTY PLEASURE-LISTE:
FØLG DAGBLADET PÅ SPOTIFY: