DAENERYS GÅR I LAND: Bilde fra kommende sesong. Foto: HBO NORDIC
DAENERYS GÅR I LAND: Bilde fra kommende sesong. Foto: HBO NORDICVis mer

Game of Thrones 2017

Her er våre spådommer for «Game of Thrones» denne sommeren

Noen i Westeros lever spesielt farlig.

Forrige sesong av «Game of Thrones» var en fest for fansen, da en haug med populære teorier ble bekreftet eller hintet kraftig til. Og det er ingen grunn til å tro at det blir mindre moro denne gangen, når den sjuende og nest siste sesongen av fantasyeposet sparkes i gang i natt.

  • Obs: Ikke les videre hvis du ikke har sett de foregående sesongene, og ønsker å leve i uvitenhet.

Dette betyr ikke at du er nødt til å ha lest alle bøkene og være stamgjest på fanforumene for å kunne ha glede av serien.

Men mange av scenene og handlingstrådene blir veldig mye rikere og morsommere dersom du er bittelitt geek (det gjelder vel det meste her i livet, når jeg tenker etter). Er du ikke det, så skal jeg hjelpe deg å jukse litt.

  • Les eventuelt denne saken først, for å bli minnet på hvem som er hvor på kartet for øyeblikket.
VINTEREN ER HER: En ny trailer på hele to minutter avslører en del av handlingen i den kommende sesongen av «Game of Thrones». Video: HBO Vis mer

Her kommer Dagbladets (halv)offisielle spådommer for den kommende sesongen, basert på de største fanteoriene og -spekulasjonene på nettet, trailerne, George RR Martins bøker, og generelt mye grubling.

Men hvis du foretrekker så mange overraskelser som mulig (og har bittelitt tro på at vi klarer å gjette riktig), så må du for all del ikke lese videre.

Daenerys går i land på Dragonstone

I flere av trailerne ser vi Daenerys i et Westeros-slott. Oppmerksomme seere vil kjenne igjen Dragonstone, Stannis Baratheons lordesete, og, ikke minst, Targaryen-klanens gamle tilholdssted. Det ligger på en øy utenfor Blackwater Bay, bukta som leder til King's Landing. Nå er stedet så godt som forlatt, etter at Stannis dro nordover. Det var her drageherrene gikk i land da de kom til Westeros for første gang. Og det var her Daenerys ble født, gjemt unna sammen med broren Viserys, for så å bli smuglet over til Essos da det var klart at Robert Baratheon ville vinne krigen mot Targaryen-slekta. Hun fikk tittelen «Prinsesse av Dragonstone» etter fødselen. Selvsagt starter hun her.

Cersei ryker

All men must die, og med det mener vi også kvinner. I fjorårets sesongavslutning forsvant en rekke faste karakterer, og den som nok var skyld i flest dødsfall, var Cersei Lannister. Det er ikke derfor jeg tror hun bukker under tidlig, for «Game of Thrones» er en alt annet enn rettferdig historie. Men dronningen av de sju kongedømmer har malt seg opp i et hjørne, med fiender på alle kanter: I nord samler folket seg om Stark-familien igjen. Arya har drept Walder Frey, som passet på den midterste delen av riket for henne. I sør har hevnlystne Ellaria Sand og døtrene hennes begått statskupp. I sørvest har hun ertet på seg Olenna Tyrell og Highgarden, etter hun lot deres populære lord og barna Margaery og Loras gå opp i røyk.

Og viktigst av alt: Daenerys er på vei for å kreve sin rettmessige plass på jerntronen. Hun er veldig nær og har med seg en diger hær (i slutten av forrige sesong så vi at skip fra både Dorne og Highgarden hadde sluttet seg til flåten hennes) og tre drager, og passer perfekt inn i en grufull spådom som har fulgt Cersei siden hun var lita: Spåkvinnen Maggy fortalte henne at hun skulle gifte seg med en konge (check), få tre barn med ham (check), men at alle skulle dø før henne (check), og at hun skulle miste tronen til en yngre og vakrere kvinne, for så å bli drept av en «valonqar» - lillebror på høyvalyrisk.

LEVER FARLIG: Cersei og Jaime. Foto: HBO NORDIC
LEVER FARLIG: Cersei og Jaime. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Cersei har hele sitt liv forsøkt å unnslipe spådommen - hun har forsøkt å beskytte barna med nebb og sylskarpe klør - men med fatalt resultat, ikke minst fordi hun konsekvent har mistolket hvem den yngre dronningen er. Spørsmålet er om lillebroren er Tyrion, slik hun tror (sannsynlig, siden han er på vei sammen med Daenerys) eller Jaime, som kanskje endelig har fått nok av de grusomme påfunnene hennes. Trolig vekker hun kjipe minner i ham: Årsaken til at han i sin tid tok livet av kong Aerys Targaryen og fikk tilnavnet «kingslayer», var at den gale kongen planla å bruke den eksplosive væsken wildfire til å brenne ned byen. I forrige sesong så vi Cersei bruke Aerys' gamle wildfire-lager til å sprenge Baelor's sept i lufta.

Euron drar til hovedstaden

Piratkongen Euron Greyjoy er en joker her. I et klipp fra en av trailerne ser vi piratkongen seile inn mot King's Landing, med en drøss med nye skip. I tillegg ser vi glimt av Yara og Theon som blir angrepet av ild ovenfra. Av drager? Men de er jo på Daenerys' lag? Nå spekuleres det i om maktsyke Euron slår seg sammen med Cersei (han ville ha Daenerys, men nevøen og niesen kom ham i forkjøpet) og - hold deg fast - tar kontroll over en av dragene til Daenerys ved hjelp av et magisk horn som han skryter av å ha i bøkene. Les mer om det på Winteriscoming.net, om du vil.

Traileren viser også Jaime som rir gjennom et hav av ild - et drageangrep, etter alle solemerker. Var Baelor's sept et bare et forvarsel, en forsmak på hva som kommer til å skje med hele King's Landing? Går byen under i et digert drageslag?

Daenerys tar Casterly Rock

Mer oppmerksomme geeks enn meg har studert trailerne og gjenkjent bilder av Casterly Rock - Lannisterfamiliens borg. Det kan se ut til at deler av Daenerys' hær, i alle fall Grey Worm og «The Unsullied», har seilt rundt sydspissen av Westeros og opp til denne borgen, som troner over en høy klippe. Vi ser Grey Worm se mot noe som ser ut som et utslippshull i fjellet. Trolig vil de snike seg inn gjennom en sånn hulegang, og Tyrion, som har vokst opp på slottet, har nok fortalt dem det de trenger å vite.

Tyrion er en Targaryen

Den mest kjente teorien i GoT-universet går bare under navnt L+R=J. Den ble bekreftet forrige sesong, da Bran Stark fikk en visjon fra fortida og oppdaget at Jon Snow er sønn av Lyanna Stark (søstra til Ned) og Rhaegar Targaryen (broren til Daenerys). Men har du hørt om A+J=T? Denne teorien går ut på at Tyrion egentlig er sønn av Aerys Targaryen (Daenerys far). Det er et kjent faktum fra bøkene at den gale kong Aerys, var betatt av Tyrions mamma, Joanna Lannister. Han var en venn av hennes mann, Tywin, og i bøkene hintes det til at han kanskje gjorde noe han ikke burde med henne i bryllupet deres. Kanskje gjorde han det flere ganger?

Særlig ivrige fans har lest seg fram til at både Aerys og Joanna var gjester ved samme ridderturnering året før Tyrion ble født. Det er flere ting både i bøkene og tv-serien som peker i denne retningen, og du kan lese en mer utførlig gjennomgang av teorien i denne tråden. Hvis dette stemmer, er han Daenerys' storebror (men også hennes «lille bror», med tanke på størrelsesforholdet, j.f. spådommen til Cersei). Og dersom både han og Jon Snow, to av de desidert mest populære figurene i serien, er av drageblod, er det mer enn sannsynlig at det er de som, sammen med Daenerys, utgjør dragens tre hoder, j.f. en spådom hun fikk for en tid tilbake (ja, man skal ta spådommer alvorlig i dette universet). Så for å konkludere: Ja, jeg tror Tyrion og Daenerys er søsken! Og jeg tror alle tre kommer til å holde ut lenge.

Dragehodene møtes

Jeg tror at Daenerys og Tyrion vil dra nordover og møte Jon i løpet av denne sesongen eller den neste. Kanskje tidlig - hun kan tross alt ri på drager, og tar jeg ikke feil, kan Tyrion lære seg det også. Daenerys regner Stark-slekta som fiender, ikke bare fordi de har en lei tendens til å kreve selvråderett i nord, men også fordi de var på Robert Baratheons side da familien hennes ble slaktet ned og hun ble sendt i eksil. Jeg tror Daenerys og Jon vil møtes som fiender, men forenes i kampen mot sin felles fiende (ikke minst når de finner ut at de er i familie). Mon tro om hvitvandrerne er immune mot drageild?

Stark-barna gjenforenes

FETTER JON: Jon var ikke halvbror til Sansa og de andre Stark-barna likevel, fikk vi bekreftet forrige sesong. Han er fetteren deres. Og halvt Targaryen. Foto: HBO NORDIC
FETTER JON: Jon var ikke halvbror til Sansa og de andre Stark-barna likevel, fikk vi bekreftet forrige sesong. Han er fetteren deres. Og halvt Targaryen. Foto: HBO NORDIC Vis mer

«When the snows fall, and the white winds blow, the lone wolf dies, but the pack survives», sier Sansa i traileren som ble sluppet i slutten av juni. Siden har fansen diskutert opp og ned i mente hva hun mener og hvem som er «the lone wolf». Jeg tipper hun har skjønt at menneskene må samarbeide i kampen mot sin ytre fiende, og ikke minst - at Stark-slekta må stå sammen. Petyr Baelish, den slangen, prøver å vende henne mot fetteren sin. Men jeg tror hun vil være lojal mot Jon når det kommer til stykket, og at både Bran og Arya vil slutte seg til dem. Kanskje er det til og med Baelish sitatet er rettet mot - han er jo virkelig en «lone wolf», en som har spilt sitt eget spill gjennom hele serien.

Her er jeg på utrygg grunn, vel og merke. Jeg har lest mange diskusjonstråder der andre fans tror det er Jon som er «the lone wolf», og at Sansas ansiktsuttrykk i traileren tyder på at hun har dårlig samvittighet for noe...

Tormund og Brienne møtes igjen

Kom an! Alle de blikkene i forrige sesong - det er klart det kommer til å skje noe her. Dessuten er det klart at Brienne får en stor rolle i denne sesongen, hun og sverdet hennes er med både i teasere og på plakater.

Cleganebowl

Dette er navnet på en annen stor fanteori: Helt siden starten på serien har det ligget i kortene at vi før eller siden kommer til å få se en episk tvekamp mellom de brutale brødrene Gregor «fjellet» og Sandor «hunden» Clegane. De har hatt et særdeles anstrengt forhold siden barndommen, da eldstebror Gregor forårssaket brannsårene som dekker den ene halvdelen av ansiktet til Sandor. Sandor har drømt om hevn siden. Nå tror jeg tida snart er inne.

Brorskapet sloss mot zombier

Skjønt, Sandor har jo sluttet seg til Beric Dondarrion og The Brotherhood Without Banners, som han møtte nokså tilfeldig (men ikke uten dramatikk) i forrige sesong. Og i traileren som kom i juni, ser vi Beric og det brennende sverdet hans ved Jons side, i kamp mot zombier, ser det ut til. Beric skal ha dødd og blitt gjenopplivet ikke mindre enn seks ganger av sin venn, den røde presten Thoros av Myr.

De følger samme gud som Lady Melisandre, og det brennende sverdet, og gjenopplivingen, har fått enkelte til å lure på om Beric er selveste messiasfiguren i eposet, den lovede prinsen som de røde prestene driver og prater om hele tida. Jeg tviler på det, men jeg ser at enkelte fans spekulerer i om det kan være noe med sverdet hans (er det «Lightbringer», den lovede prinsens sverd?). Og kanskje det sverdet kommer til sin rett, hos den personen som er skjebnebestemt til å svinge det, en gang i løpet av sesongen som kommer. For øvrig dro Melisandre sørover i forrige sesong, og det er ikke umulig at det er hun som møter brorskapet og overtaler dem til å dra nordover og slutte seg til Jon.

Mye av dette blir ren gjetning, men det som i alle fall sikkert, er at ingen er trygge i dette universet. Det kommer til å bli en tv-sommer fylt med blod, is og ild.

Her er alle recappene av fjorårets episoder

• Episode én: The Red Woman (anmeldelse, ikke recap)

• Episode to: Home

• Episode tre: Oathbreaker

• Episode fire: Book of the Stranger

• Episode fem: The door

• Episode seks: Blood of My Blood

• Episode sju: The Broken Man

• Episode åtte: No One

• Episode ni: The Battle of the Bastards