Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er vårens billigste bøker

Filmer gir bøker nytt liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pocketbøkene selger stadig mer i Norge.

Og framover kommer høstens største titler til å oppleve nye salgstopper - grunnet billigutgavene.

Henger seg på filmer

Bøker er også utgangspunkt for flere av de store filmene som kommer i år.

Først av alt får Annie Proulx\' homofile cowboyer nytt norsk liv i kjølvannet av filmen «Brokeback Mountain».

Mens Ang Lee film ligger an til å bli årets Oscar-vinner, har Pax forlag besluttet å trykke opp Annie Proulx\' bok som inneholder novellen med samme navn.

Forlaget ga opprinnelig ut novellesamlingen som «På kloss hold» i 2001. Den er utsolgt fra forlaget, og tidligere i vinter var forlaget usikre på om de ville trykke den opp på nytt.

Men med all oppmerksomheten cowboyene nå får, kommer boka likevel i nytt opplag, under den markedstilpassede tittelen «Brokeback Mountain». Boka skal være i bokhandelen i første halvdel av februar.

ENGELSK ROMANTIKK: Jane Austens «Stolthet og fordom» er filmatisert med Keira Knightley i hovedrollen. Men var ikke BBCs seks-episodes innspilling best? Foto: Filmweb
ENGELSK ROMANTIKK: Jane Austens «Stolthet og fordom» er filmatisert med Keira Knightley i hovedrollen. Men var ikke BBCs seks-episodes innspilling best? Foto: Filmweb Vis mer

Også Aschehoug henger seg på filmbølgen når de gir Jane Austen et oppsving:

«Stolthet og fordom» hadde norsk premiere 13. januar og er ifølge Dagbladets anmelder «uhyre velspilt».

Samtidig har altså Jane Austens roman kommet ut i paperback, med Keira Knightley på coveret. Forlaget gir seg ikke med den, nei, også «Fornuft og følelse», «Emma», «Mansfield Park» og «Overtalelse» kommer som paperback innen sommeren er her.

De unge

Selv om bestselgerne dominerer pocketlista, kommer også de unge forfatterne på pocketbanen denne våren.

Olaug Nilssen, for eksempel. Hennes «Få meg på, for faen» vekket oppsikt i høst og vil i Samlagets billigutgave få flere til å sperre opp øynene.

Også Johan Harstads tykke «Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?» kommer i billigutgave til våren.

Fra Samlaget kommer også debutanten Edmund Austigards «Krinsereglane» som pocket, samt tomannsdebuten «Tyl» av Halvor Folgerø og Finn Tokvam.

En annen høstdebut, Rune Salvesens «Pur morgen», slippes i billigutgave på Cappelen i juni. Fra Damm kommer «Nasjonalsatanisten» av Erlend Erichsen og Knut Olav Homlongs «Romklang» ut i pocket i mai.

Ruth Lillegraven debuterte med sine såkalte «Store stygge dikt» i høst. Opplaget var på 1 700 eksemplarer, men etterspørselen har vært stor, og boka kommer som pocket til våren.

Simon Stranger debuterte for to år siden med romanen «Den veven av hendelser vi kaller verden». I midten av februar kommer boka som pocket på Tiden forlag. En annen litt forsinket billigutgave, blir Marianne Røise Kiellands «Kjøttsøvn» på Aschehoug.

Kielland fikk Aschehougs debutantpris etter debuten, noe Adelheid Seyfarth fikk i år for «Fars hus». Og «Fars hus» kommer betimelig nok som pocket i vår.

Kom kyra

Men kyrne er størst og Tiden gjør det de kan for å melke Bok-Norges for tida største ku, Anne B. Ragde.

Før hun gikk over til Oktober forlag, ga hun ut flere bøker på Tiden. Kriminalromanene «Lille Petter Edderkopp», «Zona Frigida» og «En kald dag i helvete» kommer nå som pocket i mars, og romanen «Bunnforhold» som pocket i mai.

Cappelen har også en ku i Karin Fossum og Konrad Sejer. I forbindelse med den nye tv-serien ble «Svarte sekunder» sluppet i paperback like før jul. Nå i januar har de seks andre Sejer-romanene kommet ut i billigutgaver.

Ellers preges Cappelens liste av Milan Kundera: Alle hans oversatte titler kommer i nye paperbackutgaver i juni. Aschehoug gjør et tilsvarende krumspring med Jan Kjærstad i januar, der hele Jonas Wergeland-trilogien hans på nytt kommer ut som pocket. I tillegg gir de ut «Rand».

Samlaget har Frode Grytten, og høstens «Flytande bjørn» kommer nå som pocket. I tillegg har forfatteren valgt seg ut 21 av sine noveller, som gis ut i pocketboka «Sjuk av lykke».

Ragnar Hovland har fått samme oppskrift, og valgt ut det beste av det beste fra hans nesten tusen sider tykke «Åleine i alpane» fra 1999.

Men de gamle er eldst, og vi skal feire oss grønne på Ibsen framover. Gyldendal gir i vår ut «Samlede Ibsen» i ett pocketbind. Dessuten kommer en pocketserie med Ibsens viktigste enkeltstykker. Her bringes nytt og gammelt sammen når unge forfattere og skribenter skriver etterord, og bøkene koster rett under femtilappen.

FILMSUKSESS: Etter filmen «Brokeback Mountain», kommer nå boka «Brokeback Mountain» i norsk paperback. I april kommer dessuten «Ville veier», Annie Proulx\' andre samling noveller fra Wyoming.
IBSEN, IBSEN, IBSEN: Gyldendal gir ut hans samlede, samt de viktigste skuespillene med forord av unge forfattere. Og ennå er bare Ibsen-året såvidt igang.
SAMFUNNSAKTUELL: Marianne Røise Kiellands «Kjøttsøvn».
DEBUTANT: Rune Salvesens «Pur morgen» kommer som paperback.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!