Her er vårens debutanter

Årets forfatterdebutanter skriver om alt fra erotikk og kjønnsskifte til mafiavirksomhet og oljearbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

1. Hilde Ringen Kommedal (31)

Studerer administrasjon og ledelse. Barneboka «Tror du pappa gråter?» (Cappelen Damm)

- Jeg har skrevet om Olav på 5 år som opplever at pappa blir syk og dør. Han stiller mange spørsmål som mamma prøver å svare på etter beste evne. Det er vår historie. Guttene mine og jeg mistet pappa og ektemann for tre år siden. Jeg går inn i bokvåren med blandede følelser, jeg håper virkelig at andre som opplever noe liknende kan dra nytte av historien. For mine barn leser jeg blant annet Karsten og Petra-bøkene av Tor Åge Bringsværd. Det er både hyggelige og hverdagslige.

2. Lars Petter Sveen (26)

Student ved bibliotekar- utdanningen i Oslo. Novelle-samlinga «Køyre frå Fræna» (Aschehoug)

- Jeg har skapt mitt eget litterære univers i småstedet Fræna på Vestlandet, og alle novellene foregår i et miniunivers som kunne vært hvor som helst i Norge. Boka handler om menn fra Bygde-Norge med arbeiderklassebakgrunn, som alle må ta vanskelige valg de må stå for senere. Håper jeg klarer å fortelle en historie som ikke er fortalt før. Jeg ble «oppdaget» av forlaget på Skrivekunstakademiet i Hordaland. Poeten Øyvind Rimbereid, Richard Ford og Cormac McCarthy er forbilder.

3. Kari Stai (33)

Illustratør. Har skrevet og illustrert barneboka «Jakob og Neikob» (Samlaget)

DEBUTANTSLIPP: Hilde Ringen Kommedal (31, 1), Lars Petter Sveen (26, 2), Kari Stai (33, 3), Tarald Stein (30, 4), Tina Sandmoe (36, 5), Alexia Bohwim (38, 6), Ronnie M.A.G. Larsen (37, 7), Hedda Robertsen (20, 8), Jørgen Krog (28, 9), Birger Baug (38, 10), Leif Henriksen (52, 11) og Jan Knudsen (50, 12). Foto: Lars Eivind Bones
DEBUTANTSLIPP: Hilde Ringen Kommedal (31, 1), Lars Petter Sveen (26, 2), Kari Stai (33, 3), Tarald Stein (30, 4), Tina Sandmoe (36, 5), Alexia Bohwim (38, 6), Ronnie M.A.G. Larsen (37, 7), Hedda Robertsen (20, 8), Jørgen Krog (28, 9), Birger Baug (38, 10), Leif Henriksen (52, 11) og Jan Knudsen (50, 12). Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Boka handler om to kompiser. Fordi den ene svarer nei til alt og den andre svarer ja, havner de i mange rare situasjoner. Selv om det bobler i magen, prøver jeg å ikke ha for store forventninger til det å være debutant. Mine inspirasjonskilder er forfatterne og illustratørene Jockum Nordström og Fam Ekman. De står for kvalitet i alle ledd.

4. Tarald Stein (30)

Skribent. Diktsamlinga «Framandkar». (Tiden)

- Jeg har skrevet om transkjønn og kjønnsskifte. Det er også ei bok om relasjoner mellom mennesker. Jeg tror det er ei bok alle vil kjenne seg igjen i. Alle har en eller en annen gang måtte fortelle familien noe som er vanskelig. Jeg trodde lenge at jeg var veldig glad i oppmerksomhet, helt til jeg fikk det, så jeg er litt splitta på det punktet. Men jeg gleder meg til å snakke om boka mi og gi folk lyst til å lese den. Min absolutte favorittforfatter er Øystein Ziener. Han var den første som skrev homofile dikt. De traff meg.

FREMMEDE FOLK:  Tarald Stein har skrevet om transkjønn og kjønnskifte, men er ikke sikker på om han er glad i all oppmerksomheten. (Fra venstre:) Hilde Ringen Kommedal (31), Lars Petter Sveen (26), Kari Stai (33), Tarald Stein (30).

5. Tina Sandmoe (36)

Debutant. Romanen «Det du ikke vet». (Gyldendal)

- Boka handler om ei 23 år gammel jente som blir oppsøkt av en fremmed kvinne på kafé. Det viser seg at den fremmede vet mer om jenta enn hun egentlig burde. Jeg tror det å debutere som forfatter kan være litt skummelt, men jeg prøver å ikke tenke for mye på det. Romanen «En bønn for Owen Meany» av Johnn Irving er den beste boka jeg har lest. Han tar opp viktige temaer og skriver veldig rørende om vennskap.

6. Alexia Bohwim (38)

Skal snart studere journalistikk. Romanen «Frogner- fitter» (Kagge Forlag)

- Jeg har skrevet om to venninner som vokser opp på Frogner. De misliker besteborgerligheten og dobbeltmoralen på Oslo Vest og velger å leve annerledes. Det blir nok litt annerledes å være meg nå som boka slippes, men jeg satser på fortsette med «the same business as usual». Sverre Knudsen er en kul forfatter. Han er ekte, ærlig og morsom.

7. Ronnie M.A.G. Larsen (37)

Film- og videolærer, samt perkusjonist i The Margarets. Romanen «Puslespel» (Cappelen)

- Dette er en novellesamling om Vestlandet som har blitt en roman om øysamfunnet Giske. Boka handler om de siste førti åra i det hierarkiske «alle kjenner alle»-samfunnet, og en viktig del av historien er da bruforbindelsen til fastlandet kom i 1986. Da trodde alle på Giske at verden skulle komme til dem, men så viste det seg at alle på Giske heller reiste ut i verden. Håper at historien min blir lest av så mange som mulig. Filmskaperne Roman Polanski og Krzysztof Kieslowski og forfatter Frode Grytten har inspirert meg.

8. Hedda Robertsen (20)

Studerer språk. Romanen «Skutt i filler av Mads Mikkelsen». (Tiden)

- Jeg har skrevet en erotisk roman. Den handler om det å være ung og full av lyst og begjær. Alva er 19 år og veldig betatt av en kunde i bokhandelen hvor hun jobber. Hun kaller ham bare Mads Mikkelsen etter den danske skuespilleren. Jeg har latt meg inspirere av franske, erotiske klassikere som «Historien om O» og «Historien om øyet». Jeg ble veldig overrasket da manuset mitt ble antatt. Det er gøy å få oppmerksomhet.

FRA FROGNER TIL GISKE: De to kvinnene Alexia Bohwim og Hedda Robertsen har skrevet om seksualitet og erotikk på hver sin måte. (Fra venstre:) Tina Sandmoe (36), Alexia Bohwim (38), Ronnie M.A.G. Larsen (37) og Hebba Robertsen (20).

9. Jørgen Krog (28)

Anleggsarbeider. Romanen «Norsk elghund grå» (Oktober)

- Da storebroren plutselig forlater Marvin med elgbikkja, forstår Marvin at han også må reise bort. Han ender opp som leietaker og sjauer på en norsk bondegård, og utvikler sterke bånd til den eldre mannen han leier av. Men gårdeieren er mer interessert i elgbikkja, og dermed er trekantdramaet i gang.

Jeg håper å kunne leve av å skrive bøker som denne, og er inspirert av Per Petterson og filmskaperen Bent Hamer.

10. Birger Baug (38)

Redaktør i Dinamo Red. Kriminalromanen «Straff» (Aschehoug)

- «Straff» handler om en tretten åring som blir mobbet, en historie som kunne skjedd på en hvilken som helst norsk skole. Da jeg bestemte meg for å skrive krim, ville jeg skape et troverdig politietterforsker, og endte opp med en rettferdighetssøkende familiemann. Håper jeg klarer å nå et stort publikum med budskapet mitt. Jeg liker krimromaner som tar opp samfunnsspørsmål, og Robert Wilson, Jo Nesbø og Gert Nygårdshaug er blant favorittene.

11. Leif Henriksen (52)

Sikringsleder i Nordsjøen. Romanen «14 dager i Nordsjøen» (Gyldendal)

- Statoil kommer til å hate meg og boka mi når den kommer ut. Sjøl mener jeg dette er en hyllest til arbeiderne som bygger velferdsstaten. Boka er en dokumentasjon av en vanlig nordsjøarbeiders hverdag, og det er en reiseskildring til et sted hvor få nordmenn har vært. Jeg har vært helt i toppen av plattformen, og i bunnen av boret, og skrevet om alt jeg har sett på veien. Jeg håper virkelig boka klarer å skape debatt når den kommer ut. Mine forbilder er Thomas Bernard, Kjell Askildsen og Ernest Hemingway.

12. Jan Knudsen (50)

Fysisk aktivitetsansvarlig på Dikemark sykehus. Thrilleren «En fiende å frykte» (Aschehoug)

- Handlingen foregår i 2001, kort tid etter terrorangrepene i USA. En norsk politietterforsker trekkes inn i en stor sak som involverer mafiaen på Balkan og CIA. Det er en intrikat historie. Det har vært en lang prosess, så jeg er ganske avslappa i forhold til det å slippe boka.

Faktisk så er jeg allerede i gang med bok nummer to. Mine litterære forbilder er Robert Wilson, James Lee Burke og Michael Conelly, et par av Jo Nesbøs bøker er også veldige gode.

FORBRYTELSE OG STRAFF: Det er mennene som står for krimmen blant årets debutanter. Jørgen Krog (28) skriver om trekantdrama og elgbikkjer. (Fra venstre:) Jørgen Krog (28), Birger Baug (38), Leif Henriksen (52) og Jan Knudsen (50).

Andre norske debutanter i vår er blant annet: Kjetil Siem med romanen «Steinar blir forelsket», Kurt Sweeney med romanen «Kjegler», Hege Siri med lyrikksamlingen «Vi er venner, vinden og jeg», Hege Holm med «Pappa er en stjerne», Roda Ahmed med romanen «Forberedelsen», Astrid Høgevold med dokumentaren «Noe i meg er sterkere enn jeg. En beretning om anoreksi.» og Farida Ahmadi med dokumentaren «Tause skrik».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer