Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er vårens mest spennende bøker

Tooji har skrevet og illustrert barnebok inspirert av bestemoren.

BLIR FORFATTER: Tooji Keshtkar har både skrevet og illustrert barneboka «Taki og bestemor», som kommer ut i mars.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BLIR FORFATTER: Tooji Keshtkar har både skrevet og illustrert barneboka «Taki og bestemor», som kommer ut i mars. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet:) - Da jeg var liten, trodde alle at jeg skulle bli illustratør, sier den tidligere Melodi Grand Prix-vinneren og artisten Tooji Keshtkar (27) til Dagbladet.

I mars utgir Cappelen Damm hans første barnebok, «Taki og bestemor», som han både har skrevet og illustrert. Planen er å lage en hel serie med bøker for småbarn.
Se listene over vårens mest spennende bøker lenger nede i saken.

Emosjonell kompetanse
- Jeg vil lære barn om empati, kjærlighet og visdom. Da jeg jobbet som pedagogisk leder i en barnehage, merket jeg at de var veldig mottakelige for dette. Jo tidligere de lærer om det, jo bedre. I Norge fokuserer vi mye på kunnskap, men ikke på emosjonell kompetanse, mener han.

Tooji er født i Iran, men kom til Norge som ettåring. Han har en bachelor i barnevernspedagogikk, og har tidligere jobbet på asylmottak, skole og barnehage, og som programleder på MTV. Etter at han vant den norske MGP-finalen for to år siden, har han satset på artistkarrieren. I fjor flyttet han til Stockholm for å finne sin egen musikalske stil, og har siden utgitt flere singler. Neste uke slipper han låta «Money».
- Hovedjobben min er fortsatt å være artist, men man må jo bruke det man har, ler han.

Gikk på tegneskole
Fra han var 12 til han var 15 år var han elev hos kunstneren Hans Normann Dahl. Han hadde egentlig ikke penger til mer enn ett semester, men da kunstneren så arbeidet hans, fikk han både stipend og tegnesaker.

VÅRBOK: Jo Nesbø . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
VÅRBOK: Jo Nesbø . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Etter hvert ble presset rundt det å gjøre det til en profesjon for stort for meg. Da sa han til meg at det var bedre at jeg la tegningen til side og fant noe annet å drive med, slik at jeg ikke skulle miste lidenskapen for det. Jeg begynte på dramalinje og ble artist i stedet. Først nå i det siste har jeg funnet tilbake til tegningen, sier Tooji.

Det startet med at ei venninne ba ham illustrere barnebokmanuset hun hadde skrevet. Da de tok med utkastet til et forlag, var de ikke interesserte i manuset, bare tegningene til Tooji.

- De spurte meg om jeg hadde noen egne ideer, og jeg hadde lenge hatt lyst til å skape en karakter som kunne dele livsvisdom med barn. Boka er basert både på min egen barndom, og på arbeidet mitt som barnevernspedagog, forteller han.

Inspirert av bestemor
«Taki og bestemor» handler om livets syklus. Den lille jenta Taki blir oppsøkt av sin avdøde bestemor. På samme måten mener Tooji at hans egen bestemor besøkte ham i drømmene hans da han var barn.

TIL NORGE: Margaret Atwood. Foto: NTB SCANPIX / Imeh Akpanudosen/ Getty Images / LA Times/ AFP
TIL NORGE: Margaret Atwood. Foto: NTB SCANPIX / Imeh Akpanudosen/ Getty Images / LA Times/ AFP Vis mer

- Bestemoren min rakk bare å holde meg én gang da jeg var baby, før vi rømte fra Iran. Vi fikk ikke med oss noen bilder av henne, og hun døde like etter. Men hun besøkte meg i drømmene mine, og jeg ble etter hvert veldig glad i henne. Da vi besøkte tanten min i Iran, så jeg et bilde av henne for første gang. Jeg løp bort og ropte «bestemor!». Mamma kunne ikke skjønne hvordan jeg visste at det var henne, sier han.

- Du er overbevist om at det var bestemoren din som dukket opp i drømmene dine?

- Ja, jeg har ingen annen forklaring på det. Men i boka har jeg latt det hele være åpent for tolkning, sier han.

OGSÅ BARNEBOKDEBUTANT: Kjersti A. Skomsvold. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OGSÅ BARNEBOKDEBUTANT: Kjersti A. Skomsvold. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Se oversikten over noen av vårens mest spennende bøker i faktaboksene under og til høyre.
NB: Dette er bare et lite utvalg av bøkene som kommer i vår

VÅRBOK: Geir Lippestad  Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VÅRBOK: Geir Lippestad Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media