Her er verdens råeste digitalkamera

Og snart kommer et på 261 megapiksler.

(Dagbladet.no) RED lager kameraene som får alle verdens film- og fotonerder til å sikle som sultne bikkjer. I dag kom spesifikasjonene til et digitalt video- og stillskamerasystem som banker alt annet av såkalt høydefinisjon langt ned i støvlene.

Her finner du detaljene om REDs DSMC (Digital Stills and Motion Camera)-system. Det er sterk lesning hvis høyoppløst digital film eller foto er din greie.

Bildebrikke på 6x17 cm

Systemet tar utgansgspunkt i et valg mellom to kamerahjerner, den semiprofesjonelle Scarlet eller den ultraprofesjonelle Epic, som så danner grunnlaget for at du bygger deg en av 2,251,799,813,685,248 mulige kamerakonfigurasjoner, ifølge RED.

Hjernen du har valgt kobles til en Mysterium-X eller Mysterium Monstro bildebrikke. Den minste er to tredjedelers tommer, den største er
6x17 cm!

Dagbladet.nos fotoekspert Eirik H. Urke har fiklet med mye av det grommeste i kameraverden, inkludert de nye kameraene fra Nikon og Canon som kan ta både video og stillbilder. Men ingen ting er i nærheten av dette, forklarer han:

 - RED er de første som virkelig fjerner skillet mellom video og stillbilder, rett og slett fordi hver enkelt filmrute kan tas ut og brukes som et fotografi av høy teknisk kvalitet. Canon og Nikon har lansert speilreflekskameraer som kan ta både stillbilder og video, men ikke samtidig og i høy oppløsning.

24 megapiksler HD-video
Med Scarlet har RED til alt overmål lansert et kamera som kan bruke eksistende optikk fra både Canon og Nikon, med en oppløsning på hele 24 megapiksler. Vanlig HD-oppløsning er til sammenligning på ca 2 megapiksler.

- Videobilder på 24 megapiksler er solid overkill for en HD-TV, men gull for en kinofilmprodusent, sier Urke. RED-kameraer er allerde tatt i bruk i høydefinisjons filmproduksjon også i Norge, som du blant annet kan lese om i bloggen til fagbladet Rushprint.

Scarlet kommer i fire grunnkonfigurasjoner, priset fra vel 17000 kroner til 85000 kroner i USA, uten optikk. Kamerane kan brukes optikk fra både Canon og Nikon, i tillegg til REDs egen, og skyter video med oppløsning fra 3K med 120 bilder/sek opp til 6K med 30 bilder/sek.

TATT MED RED: Bildene du ser her er tatt med RED One, forløperen til modellene som ble lansert i dag, av 
filmprodusent og RED-bruker Gunleik Groven.
TATT MED RED: Bildene du ser her er tatt med RED One, forløperen til modellene som ble lansert i dag, av filmprodusent og RED-bruker Gunleik Groven. Vis mer

Epic har tilsvarende muligheter for optikk, og yter fra 5K ved 100 bilder/sek (snaut 200.000 kroner i USA) til 9K ved 50 bilder/sek. (ca. 320.000 kroner i USA)

261 megapiklsers stillbilder, noen?
Et system som produserer video i 28K ved 25 bilder/sek er ventet i 2010. Ikke spør om prisen. Oppløsningen for stillbilder tatt med disse kameraene vil spenne fra moderate 4.9 megapiksler til helt sinnsyke 261 megapiksler.

TATT MED RED: Bildene du ser her er tatt med RED One, forløperen til modellene som ble lansert i dag, av 
filmprodusent og RED-bruker Gunleik Groven.
TATT MED RED: Bildene du ser her er tatt med RED One, forløperen til modellene som ble lansert i dag, av filmprodusent og RED-bruker Gunleik Groven. Vis mer

Eirik H. Urke er imponert:

- Mens de store aktørene har vært låst i gamle formater og tankeganger, har RED tenkt helt nytt. Det synes ikke bare i helt vanvittige spesifikasjoner, men også i måten systemet er bygd opp på. Alt er modulbasert, slik at det er mulig å bytte ut hver enkelt komponent etter hvert som teknologien utvikler seg. Det kan fort bli nyttig, ettersom de allerede nå har varslet et bildesensor på hele 261 megapiksler. Det er hinsides alt på markedet i dag.

Filmprodusent og RED-bruker Gunleik Groven i Volture AS er også imponert over de nye spesifikasjonene.

- For meg som filmprodusent er dynamikken og kvaliteten på de nye kameraene mest spennende. Jeg vet ikke helt hva man skal med filmer på 261 megapiksler, det er nok mest en statement fra produsenten. Men med de nye kameraene vil teknologien bli tilgjengelig for mange flere, noe som også vil gi produksjonsfordeler for oss som jobber med dette daglig, sier Groven.

En ting til: RED introuserte også et 3D-kamera i dag....

3-D: Akkurat da du var ferdig med å sikle: Red lanserte en 3D-modell i dag også. Foto: RED
3-D: Akkurat da du var ferdig med å sikle: Red lanserte en 3D-modell i dag også. Foto: RED Vis mer
NOK Å VELGE I: Systemet har 2,251,799,813,685,248 mulige kamerakonfigurasjoner, ifølge Red. Foto: RED
NOK Å VELGE I: Systemet har 2,251,799,813,685,248 mulige kamerakonfigurasjoner, ifølge Red. Foto: RED Vis mer
STIV PRIS: Prisen på en RED begynner på 17000 kroner uten optikk, og stopper tilsynelatende aldri. Foto: RED
STIV PRIS: Prisen på en RED begynner på 17000 kroner uten optikk, og stopper tilsynelatende aldri. Foto: RED Vis mer