Her er Verdens sju nye underverker

Pyramidene i Giza i Egypt er det eneste opprinnelige underverk som fortsatt eksisterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet.no): Monumenter i tre latinamerikanske land var blant vinnerne da Verdens sju nye underverker ble offentliggjort lørdag kveld.

Naturlig nok var datoen for kunngjøringen av de nye sju underverker 07.07.07.

Rundt 100 millioner stemmer fra folk over hele verden har kommet inn gjennom internett og mobiltelefoner. 50000 mennesker hadde møtte opp på fotballstadion i Lisboa i Portugal for å overvære offentliggjøringen.

De sju nye underverkene er:

- Den kinesiske mur i Kina

- Petra i Jordan

- Kristusstatuen i Brasil

- Machu Picchu i Peru

GLEDE I MEXICO: Folk feirer at Chichen Itza kom på lista over Verdens sju nye underverker. Foto: Israel Leal /AP/Scanpix
GLEDE I MEXICO: Folk feirer at Chichen Itza kom på lista over Verdens sju nye underverker. Foto: Israel Leal /AP/Scanpix Vis mer

- Chichen Itza i Mexico

- Colosseum i Italia

- Taj Mahal i India

I tillegg fikk Pyramidene i Giza i Egypt gitt status som særlig kandidat, ettersom det er det eneste opprinnelige underverk som fortsatt eksisterer.

Det skjedde etter at egyptiske myndigheter mente det var urettferdig at pyramidene også måtte være med å konkurrere.

Nesten 200 nominerte

Prosjektet om å plukke ut sju nye underverk startet i 1999, og ble lansert av sveitseren Bernard Weber.

Hans organisasjon, «New7Wonders», baseres på private donasjoner og inntekter fra salg av rettigheter for kringkasting. Organisasjonen hevder den er med på å opprettholde et kulturelt mangfold ved å støtte, bevare og gjenopprette monumenter.

Her er Verdens sju nye underverker


Det kom inn nesten 200 nominerte underverker, men i begynnelsen av 2006 var lista kuttet til 21 kandidater.

Arrangørene av avstemningen innrømmer at de ikke har noen garanti for at folk kan ha stemt på sin favoritt mer enn én gang.

Blant de som ikke nådde helt til toppen, var Akropolis i Aten i Hellas, Alhambra i Grananda i Spania, Steinstatuene på Påskeøya i Chile, Eiffeltårnet i Paris i Frankrike, Hagia Sophia i Istanbul i Tyrkia, Frihetsstatuen i New York i USA og Operabygget i Sydney i Australia.

Under presentasjonen av de nye underverkene, opptrådte den amerikanske skuespillerinnen Hilary Swank, den indiske skuespillerinnen Bipasha Basu og den britiske skuespilleren Ben Kingsley. I tillegg var Jennifer Lopez og Jose Carreras på scenen.

UNESCO kritiske

FNs organisasjon for utdannelse, vitenskap og kultur, UNESCO, oppdaterer stadig sin liste over steder som er en del av verdensarven. Lista inneholder nå 851 steder rundt om i verden.

UNESCO i Paris har tatt avstand fra revideringen av den klassiske lista over Verdens syv underverker. De mener den nye lista bare reflekterer meningene til de som har stemt.

De opprinnelige syv underverker var konsentrert rundt middelhavsområdene og Midtøsten. Alle byggverkene er menneskeskapte. Lista ble produsert under Middelalderen selv om flere av byggverkene da ikke lenger eksisterte.

Den originale lista består av:

- Babylons hengende hager

- Zevsstatuen i Olympia

- Artemistempelet i Efesos

- Mausoleet i Halikarnassos

- Kolossen på Rhodos

- Fyrtårnet på Faros ved Alexandria

- Kheopspyramiden

PYRAMIDENE I GIZA: Pyramidene i Egypt fikk status som særlig kandidat.
MACHU PICCHU: I Cuzco i Peru.
PETRA: I Jordan.
DEN KINESISKE MUR: Kom endelig på lista over underverkene i verden.
KRISTUSSTATUEN: I Brasil.
TAJ MAHAL: I India.
COLOSSEUM: I Roma i Italia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer