VINNERDIKTEREN: Andreas Høyland (68) er vinneren av Dagbladets diktkonkurranse, med et dikt om amfibiebiler. Foto: PRIVAT
VINNERDIKTEREN: Andreas Høyland (68) er vinneren av Dagbladets diktkonkurranse, med et dikt om amfibiebiler. Foto: PRIVATVis mer

Her er vinneren av Dagbladets dystopiske diktkonkurranse

- Man kan forestille seg amfibiebilene som selvgående monstre.

(Dagbladet:) - Oj, det var overraskende! Det hadde jeg ikke trodd, utbryter Andreas Høyland (68) da Dagbladet kan fortelle at han er vinner av årets diktkonkurranse.

I begynnelsen av mai oppfordret Dagbladet sine lesere til å slippe fantasien løs og sende inn korte poetiske tekster om dystopi -  et ord som ifølge snl.no betyr «oppdiktet, framtidig skrekksamfunn. En skildring av et samfunn hvor dårlige krefter har fått overtaket, f.eks i form av diktatur, kriminalitet eller miljøsammenbrudd».

Mad Max-aktig
Andreas Høyland fra Ålesund klarte å overbevise juryen, bestående av litteraturmedarbeiderne i Dagbladet, Tom Stalsberg, Fredrik Wandrup og Marie L. Kleve - samt kulturredaktør Geir Ramnefjell.

«I bunken av spennende dystoptiske haiku- og kortdikt skilte denne seg ut, med et «Mad Max»-anslag vi godt kunne like. Dette var ingen lett oppgave for deltakerne, men vi ser at dystopien har gode vekstvilkår i dette smørbukklandet. Vinnerdiktet er enkelt som det skal være, uten svulmende billedbruk, effektiv og brutalt og gir rom for å «dikte» videre på.», skriver juryen i sin begrunnelse.

- Det er så mange dyktige folk der ute, så det er veldig koselig at de valgte mitt dikt, sier Høyland.

Pensjonist
Høyland liker å uttrykke seg gjennom dikt, og har skrevet små poetiske betraktninger siden han gikk på gymnaset. I 2010 ga han ut diktsamlingen «Hoftens sang» på Licentia Forlag. Dette er dikt om India der han er født og bodde til han var 15 år sammen med foreldrene som var misjonærer i Den Norske Santalmisjon. 

Poeten nyter nå tilværelsen som pensjonist, etter mange år som anleggsgartner i Ålesund Kommune.

Inspirert av film
Høyland synes det var interessant å dikte om fremtidige skrekkscenarier. -    

- Konkurransen med dystopisk dikt vekket interessen min. Et bilde slo umiddelbart ned i hodet mitt. Som store Galapagos-skilpadder kommer amfibiebiler opp fra vannmassene for å parre seg etter at land og bysamfunn har gått under med isen som smeltet bort fra fjellene og polområdene, forklarer Høyland.

- Vil man gjøre det ekstra skummelt, kan man forestille seg amfibiebilene som selvgående monstre som har overlevd og starter sitt eget liv, nytt liv på kloden. Sist verden gikk under i vann, ble Noa og arken redningen. Kanskje kan amfibiebilen bli redningen i fremtiden?

- Jeg lot meg inspirere av dystre fremtidsvyer og mørke ting jeg har sett på film. Jeg liker korte haiku-aktige dikt, sier konkurransevinneren.

Fikk inn veldig mange dikt
Litteraturansvarlig i Dagbladet, Marie L. Kleve, forteller at juryen har fått inn flere bidrag til konkurransen enn forventet.

- Vi håpet at diktkonkurransen ville engasjere bredt, men resultatet var helt overveldende. «Dystopi» er åpenbart et tema som interesserer mange. Juryen har hatt litt av en jobb med å komme seg gjennom bunken med innsendte dikt, men det har vært veldig gøy, sier Kleve.

Blir lest opp på festivalen
Hovedpremien i konkurransen er et gavekort på 2000 kroner hos en lokal bokhandler, men Høyland vet ennå ikke hvilke bøker han skal benytte gavekortet på. De beste diktene fra konkurransen blir i tillegg lest opp av Tom Stalsberg på Dagbladets nachspiel på Litteraturfestivalen.

- Det er veldig hyggelig! sier Høyland.