Her er vinnerne av Heddaprisen 2012

Festaften for Det Norske Teatret.

FIKK FLEST: Fire av ni av årets Heddapriser ble i kveld tildelt Det Norske Teateret. Teatersjef Erik Ulfsby mottok pris for årets forestilling, «Abrahams barn», sammen med Kjetil Bang-Hansen og Svein Tindberg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FIKK FLEST: Fire av ni av årets Heddapriser ble i kveld tildelt Det Norske Teateret. Teatersjef Erik Ulfsby mottok pris for årets forestilling, «Abrahams barn», sammen med Kjetil Bang-Hansen og Svein Tindberg. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Utdelingen av Heddaprisen 2012 ble en festaften for Det Norske Teatret.

Det 100 år gamle nynorskteatret vant fire av ni priser i kveld.

Forestillingen «Sorgen kler Elektra» fikk pris for beste mannlige birolle ved Torbjørn Eriksen og beste kvinnelige birolle ved Gjertrud Jynge.

Takket være «Abrahams barn», kunne teatersjef Erik Ulfsby takke for Heddaprisen for årets forestilling.

Hedda til Dahl Torp Prisen for beste kvinnelig skuespiller gikk også til Det Norske Teatret, da gjennom Ane Dahl Torp (36) og hennes rolle i «Det gode mennesket frå Sezuan».

«Hun får prisen for sin nyanserte, troverdige og gjennomførte framstilling av en varm, naiv og godhjertet kvinne som i møte med livets harde virkelighet ikke ser annen råd enn å skifte kjønn», heter det blant annet i juryens begrunnelse.

- Tusen takk! Jeg vil takke Det Norske Teatret som har vært et godt teaterhjem i mange år, og som skal bli det til jeg dør, sa en både rørt og glad Dahl Torp fra scenekanten.

Skuespilleren, som var gravid under spilleperioden i vår, rettet også en takk til den nå to måneder gamle dattera som sammen med musikerektemannen Sjur Miljeteig var til stede i kveld.

To til Rogaland Teater Beste mannlige skuespiller er Mattis Herman Nyquist, som spilte Alceste i Rogaland Teater-versjonen av Molières «Misantropen».

BESTE KVINNELIGE: Ane Dahl Torp vant prisen for beste kvinnelige skuespiller. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BESTE KVINNELIGE: Ane Dahl Torp vant prisen for beste kvinnelige skuespiller. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Jeg er stolt over å ha vært med i dette stykket, sa Nyquist i sin takketale, før han referte til stykket som «Norges trangeste fødsel».

«Misantropen» ble også belønnet i kategorien beste regi. Regissør Sigrid Strøm Reibo fikk prisen både for sin innsats på Rogaland Teater, og for «Black Rider» ved Hålogaland Teater.

Fikk ærespris Kulturjournalist IdaLou Larsen (77) har sett over 3000 forestillinger i løpet av sitt liv, fortalte prisutdeler og teatersjef ved Nationaltheatret, Hanne Tømta, innledningsvis.

Men da Larsen i kveld mottok æresprisen, var det imidlertid første gang hun selv sto på en scene.

- Jeg håper jeg kan fortsette i lang tid. Teater har vært noe av det jeg, helt siden jeg var ung, har vært aller gladest i. Og det er fantastisk morsomt å stå her, og å se de som sitter i salen, sa Larsen i sin takketale.