Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er virkelighetens prinsesser

Hva skjer etter «lykkelig alle sine dager»?

INNESPERRET : Disneys yndige havfrue hadde ikke fått leve fritt i dagens verden. Foto: Dina Goldstein
TRØSTEDRIKKER : Selv med de onde stesøstrene ute av bildet ser ikke Askepott videre lykkelig ut. Foto: Dina Goldstein
UNDER KNIVEN: Belle, skjønnheten fra Skjønnheten og Udyret er ikke helt fornøyd med eget utseende. Foto: Dina Goldstein
ALDRENDE SKJØNNHET: Tornerose sover fremdeles i hundre år, men denne gangen ender hun opp på gamlehjem lenge før hun våkner. Foto: Dina Goldstein
PRINSESSEN PÅ...: Erten, eller var det søppelfyllinga? Foto: Dina Goldstein
MISTET HÅRET: Hvordan ville Rapunzel sett ut etter cellegift? Slik. Foto: Dina Goldstein
FAMILIELIV : Fire barn senere er ikke lykkelig alle sine dager det første som slår deg når du ser bilde av Snøhvit og hennes drømmeprins. Foto: Dina Goldstein
LEVER FETT: Rødhette har forsynt seg godt av kurven på vei til bestemoren. Foto: Dina Goldstein

(Dagbladet:) Under tittelen «Fallen Princess» har den kanadiske kunstneren og fotografen Dina Goldstein lansert kunstutstillingen, som baserer seg på våre kjente og kjære eventyrprinsesser.

Men det er ikke de rosemalte bildene av yndige prinsesser Goldstein vil vise fram.

Kanadieren har tatt et dypdykk i hvordan de kjente prinsessene ville fremstått i det moderne samfunn - uten prinser på hvite hester som ville kommet å reddet dem fra livets mange utfordringer.

Inspirert av motgang
Inspirasjonen til utstillingen fikk hun da hun selv, som nybakt mor opplevde å få livet snudd på hodet.

- Datteren min var 3 år da moren min fikk påvist brystkreft, og midt i fasen hvor hun elsket å bli lest eventyr til og leve seg inn i Disneys historier. Når mamma ble syk begynte jeg å tenke over hvor lite realistisk dette "lykkelig alle sine dager"-begrepet er.

- Hvorfor skal vi lære barna dette - at alt går bra til slutt? Det gjør jo ikke alltid det, understreker Goldstein.

Etter å ha sett seg lei av Disney-prinsessenes plettfrie liv begynte hun derfor å tenke på hvordan disse ville fungert som kvinner i det moderne samfunnet.
 
Hårløs Rapunzel
- Jeg begynte å tenke på hvordan disse prinsessene ville taklet slike problemer som vi i dag er nødt til å møte; som sykdom, økonomiske problemer og alderdom. På hva som kunne skje med disse prinsessene senere i livet, etter lykkelig alle sine dager.

Det første prosjektet Goldstein grep var Rapunzel, som var inspirert av hennes egen mor etter at hun mistet håret på grunn av cellegift.

Underveis i prosessen kom ideen til de andre prinsessene, og med et veldig begrenset budsjett og mye hjelp fra frivillige var hele serien, som tar de rosemalte Disney-prinsessene gjennom en nådeløs realitycheck, ferdigstilt to år senere.

Fastfood, øl og potetgull
På fotografiene kan vi se at kiloene har lagt seg på Rødhette etter litt for mange fastfood-måltider, Snøhvit er blitt frustrert småbarnsmor, mens drømmeprinsen har sunket ned i stolen foran TV med øl og potetgull.

Havfruen fra Disneys Ariel er attraksjon på et akvarie, mens Belle fra Skjønnheten og Udyret har lagt seg under kniven for å rette på utseende.

• Se hele bildeserien øverst i saken.

- Jeg ønsker å skildre alle problemene vanlige kvinner møter i dagens samfunn, fra skjønnhetstyranniet til familielivets utfordringer, sier Goldstein til Dagbladet.

Utstillingen har vekket mye oppmerksomhet, og blitt nominert til flere høythengende priser, både i hjemlandet og i USA.