Her er Zofies julegjester

Jo, alle har fått det ærefulle oppdraget å tekste hver sin stripe av «Zofies verden» i Dagbladet i desember.

(Dagbladet.no): Fram mot julaften skal 24 profilerte mennesker fra ulike felt få sette sine ord til den kritikerroste popkunst-serien.

Og det er ingen dårlig gjesteliste de to serieskaperne Grethe Nestor og Norunn Blichfeldt Schjerven har samlet sammen.

Bertine Zetlitz og Ingrid Olava representerer Artist-Norge, Knut Nærum og Linn Skåber representerer Humor-Norge og Egil «Bare Egil» Hegerberg representerer vel strengt tatt begge deler.

Lise Myhre, Frode Øverli og Christopher Nielsen kan kose seg med andre tegneseriebobler enn de gjør til daglig, og til å starte det hele - kultursjefen selv: Trond Giske.

- Kjempestas

- Vi begynte på toppen med kulturministeren og tenkte at, «ja, ja, det går jo an å høre i hvert fall». Men han stilte villig opp og etter hvert ballet det bare på seg. Det er kjempestas at vi har fått med så mange flinke folk, sier serieskaper Blichfeldt Schjerven.

Ettersom Blichfeldt Schjerven er gift med en av Norges mest populære programledere, er kanskje Petter Schjerven den av de 24 bidragsyterne med aller størst fallhøyde.

- Jeg må jo si at jeg føler et visst press her, ja, ler han.

ALTERNATIVT: En rekke profilerte mennesker skal lage egne tekster til tegneserien «Zofies verden» - deriblant Erlend Loe, Erik Solheim, Petter Schjerven, Marie Simonsen og Espen Thoresen. Foran er serieskaperne Grethe Nestor og Norunn Blichfeldt Schjerven. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
ALTERNATIVT: En rekke profilerte mennesker skal lage egne tekster til tegneserien «Zofies verden» - deriblant Erlend Loe, Erik Solheim, Petter Schjerven, Marie Simonsen og Espen Thoresen. Foran er serieskaperne Grethe Nestor og Norunn Blichfeldt Schjerven. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer

I de to åra serien har gått i Dagbladet har den ikke akkurat vært kjent for å styre unna nakne kropper, småbanale groviser og sexleketøyreferanser. Radioprogramleder Espen Thoresen er imidlertid ikke redd for å bli oppfattet som en mannsgris når han nå trer inn i «Zofies verden».

- Ikke i hele tatt, Tvert imot er det befriende å kunne dra’n litt langt uten å bli beskyldt for å være plump, mener han.

- Men det er fort gjort å gå over streken. Det lønner seg ikke å sette seg ned med gode venner og god rødvin når man skal lage tegneserietekster, for å si det sånn, skyter Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen, erfarent inn.

Kjempeformat

Hvis du tviler på om gjesteteksterne holder like høyt nivå som seriens skapere, trenger du ikke frykte. Gjestenes striper skal nemlig ikke erstatte originalene, men stå ved siden av dem.

Hver dag presenterer Dagbladet både originalstripen og gjestestripen. Det gjennomgående temaet skulle i utgangspunktet være miljø, og feltet er da også representert ved tungvektere som Erik Solheim og Kurt Oddekalv.

- Likevel ser vi jo nå som bidragene begynner å komme inn at veldig mange handler om jul i stedet, sier serieskaper Grethe Nestor.

Det er heller ikke bare i Dagbladet du kan lese «Zofies verden». Etter at skaperne vant en konkurranse i regi av Rom for Kunst, vil originalstripene også blåses opp i kjempeformat og henges over inngangen til Oslo S og inne på sentralstasjonen i Trondheim.

- Aller mest stas var det jo at noen plutselig anså oss som kunstnere. Vi ante vel egentlig ikke at vi var det, ler Nestor.