Her fant han et skjult «soundtrack»

Italiensk musiker med ny Da Vinci-kode.

(Dagbladet.no): En Da Vinci-kode ganske ulik den originale presenteres i en ny bok om maleren Leonardo Da Vinci og det berømte maleriet «Nattverden». Forfatteren av boka, en italiensk musiker og datatekniker, hevder nemlig at han har avslørt en musikalsk kode som Leonardo selv har lagt inn i maleriet, melder nyhetsbyrået AP.

Da Vinci skal, ifølge forfatteren Giovanni Maria Pala, ha kodet inn et musikkstykke til å akkompagnere maleriet av Jesus og de tolv disiplene under det siste måltidet.

– Det høres ut som et rekviem. Det er som et soundtrack som fremhever Jesu lidenskap, sier Pala om koden han har avdekket.

Brød og hender som noter

Musikeren begynte å studere maleriet i 2003, etter at han hørte et radioprogram der flere eksperter mente at Da Vinci kunne ha lagt inn en skjult musikalsk komposisjon i maleriet. Som musiker ble han nysgjerrig på koden som kunne ligge i dette maleriet, som fremstiller et nøkkeløyeblikk i Det nye testamentet; det siste måltidet til Jesus og disiplene før Jesus ble arrestert og korsfestet.

Men hvordan fant han dette skjulte budskapet? Det forklarer Pala i sin nye bok, som ble utgitt fredag.

Først fant musikeren ut at han kunne tegne opp de fem notelinjene over maleriet slik at brødbitene på bordet, og hendene til Jesus og disiplene, representerte noter. Men notene virket ikke forståelige før musikeren leste dem fra høyre til venstre, slik Leonardo ofte skrev kodede budskap speilvendt.

Pala har også funnet andre spor i bildet som viser hvordan rytmen skal være, og lengden på hver note.

SER DU MUSIKKEN?: Hendene til Jesus og disiplene, og brødbitene på bordet, kan representere noter i et muskkstykke, mener den italienske musikeren Giovanni Maria Pala. Nå har han skrevet bok om hymnen han mener han har funnet i maleriet Nattverden. Foto: Antonio Calanni/AP/Scanpix
SER DU MUSIKKEN?: Hendene til Jesus og disiplene, og brødbitene på bordet, kan representere noter i et muskkstykke, mener den italienske musikeren Giovanni Maria Pala. Nå har han skrevet bok om hymnen han mener han har funnet i maleriet Nattverden. Foto: Antonio Calanni/AP/Scanpix Vis mer

Resultatet er en 40 sekunder lang «hymne til Gud», som ifølge kodeknekkeren låter best spilt på pipeorgel. Stykket er Bach-lignende og svært rolig i tempoet.

– Ikke en konspirasjonsteori

Da Vinci-eksperten Alessandro Vezzosi sier at han ikke har sett Palas resultater, men at hypotesen er sannsynlig. Lignende undersøkelser er gjort tidligere, men har ikke resultert i noe lignende som Pala har gjort.

Vezzosi forteller også at selv om Da Vinci ble mest kjent som kunstner og oppfinner, var han også en habil musiker. Han spilte lyre, konstruerte instrumenter og produserte også flere musikalske gåter.

Maleriet ble gjenstand for mange nytolkninger etter Dan Browns bestselger «Da Vinci-koden», som presenterer en teori om at apostelen som sitter ved siden av Jesus egentlig er Maria Magdalena, som Jesus skal ha fått barn sammen med. Pala understreker imidlertid at hans teori ikke har noe med den katolske kirkens mørke hemmeligheter å gjøre, men at han ønsker å vise kunstneren i et annet lys enn disse konspirasjonsteoriene.