DEBATT

Debatt: Klima

Her får du høstens enkleste klimatiltak

En stemme til et klimaparti er noe av det aller enkleste du kan gjøre for klimaet – og noe av det viktigste.

KLIMAPARTIER: SV, MDG og Venstre kom ut på topp da miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender ga partiene terningkast i forkant av valget 2013, og ligger også foreløpig best an i miljøstiftelsen Zeros stortingskandidatundersøkelse fra i år. Her representert ved MDG-leder Rasmus Hansson (t.v.) og SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
KLIMAPARTIER: SV, MDG og Venstre kom ut på topp da miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender ga partiene terningkast i forkant av valget 2013, og ligger også foreløpig best an i miljøstiftelsen Zeros stortingskandidatundersøkelse fra i år. Her representert ved MDG-leder Rasmus Hansson (t.v.) og SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Over hele landet sier folk at de opplever klimaendringene på kroppen allerede i dag. Sterkere stormer, endring i årstidene, endring i plante- og dyreliv. I Nordland, hvor jeg kommer fra, rapporterer fylkeskommunen at det står mer regn, mer vind, mindre snø, mer flom og flere ras på menyen. Det er på grunn av menneskeskapte klimautslipp.

VELGER: Axel Fjeldavli.
VELGER: Axel Fjeldavli. Vis mer

Slik stoda er nå, er det ikke et spørsmål om å forhindre at menneskeskapte klimaendringer finner sted, det er et spørsmål om hvor alvorlige endringene blir. Dét er en dårlig nyhet. Den gode nyheten er at nå vil hvert lille bidrag til klimadugnaden gjøre klimaendringene litt mindre ille. I Norge kan det i klartekst bety at det kan bli litt bedre vær på hytta om sommeren, litt færre stengte fjelloverganger, litt rikere dyreliv i skogen – hvis vi bare bretter opp ermene. Globalt sett kan det også gi færre flyktninger, færre som dør av matmangel, mindre tørke og hetebølger. Verdt å prøve på.

Men det brenner på dass nå, som en venn av meg pleier å si. Jeg og du og alle vi kjenner har et personlig ansvar for å forhindre at klimaendringene eskalerer ytterligere. Vi er med på å forårsake klimaendringene, og vi har midlene til å forhindre dem. Det betyr ikke automatisk at vi kjøpe en Tesla, aldri reise med fly igjen og bli vegetarianere alle i hop. Klimaansvaret hver og en av oss har strekker seg faktisk ikke helt dit. Ulike mennesker har ulike forutsetninger til å leve grønne liv. Men å melde seg helt av klimadugnaden er derimot en etisk kortslutning. Det blir nesten som å løpe fra regninga på en restaurant.

Vi er jo mange som ser varsellampene blinke for klimaet. Klimaspørsmålet er ett av de spørsmålene norske velgere er mest bekymret for, ifølge TNS Gallups Klimabarometer. Heldigvis finnes det ett veldig enkelt tiltak, et klimatiltak som er så enkelt at det burde være det første å gripe til – før søppelsortering, til og med. Tiltaket er selvfølgelig å stemme på ett av klimapartiene.

Beregninger gjort av klimaforskere fra Cicero i høst, viste at SV, MDG og Venstres forslag til statsbudsjett ga størst kutt i klimagassutslipp. De samme tre partiene kom ut på topp da miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender ga partiene terningkast i forkant av valget 2013, og ligger også foreløpig best an i miljøstiftelsen Zeros stortingskandidatundersøkelse fra i år.

Til sjuende og sist er det hva vi klarer å gjøre i fellesskap – kollektivt – som vil avgjøre om vi klarer å snu klimaendringene. Hvor fort klarer vi å få til et grønt skifte? Får vi på plass nye og grønne jobber til å leve av? Klarer vi å vri reguleringene slik at det lønner seg å være miljøvennlig? De spørsmålene kommer ikke av summen av gode personlige klimavalg, men av politiske valg som gjøres av partiene vi stemmer på.

Søppelsorteringa, Teslaen og vegetarmiddagen er viktig nok, men jobb nummer én er å vri politikken i favør av klimaet. Dét har mest å si.

Vi kan snu klimaskuta, men det forutsetter at hver enkelt av oss ikke løper fra regninga på restauranten.

Og ja, du har forstått meg riktig; det forutsetter at du stemmer på et klimaparti i høst.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer