FÅR EBØKER I ÅR: Deichmanske bibliotek i Oslo er sammen med Buskerud fylkesbibliotek og Ryfylkebiblioteket de første biblioteksammenslutningene som får ebøker gjennom innkjøpsordningen fra Norsk Kulturråd. Foto: SCANPIX
FÅR EBØKER I ÅR: Deichmanske bibliotek i Oslo er sammen med Buskerud fylkesbibliotek og Ryfylkebiblioteket de første biblioteksammenslutningene som får ebøker gjennom innkjøpsordningen fra Norsk Kulturråd. Foto: SCANPIXVis mer

Her får du snart nye, norske ebøker gratis

I år får Oslo, Drammen og Ryfylke ebøker på biblioteket.

(Dagbladet): Har du lånekort til et bibliotek i Oslo, Buskerud eller Ryfylke? Da kan du snart låne helt nye bøker uten å bevege deg opp fra sofaen.

Bibliotekene i disse områdene blir de første som får ebøker gjennom innkjøpsordningen, og skal kunne tilby ebøker til sine brukere i løpet av vinteren.

Det meldte Norsk Kulturråd i dag.

Innen mars
- Så snart ei bok som er påmeldt til innkjøpsordningen for skjønnlitteratur, kommer ut som både papirbok og ebok, skal den være tilgjengelig på biblioteket, sier prosjektleder hos Norsk Kulturråd, Arne Vestbø.

Foreløpig er det kun bibliotekene i Buskerud som har en ordning for utlån av ebøker, men Deichman og Ryfylkebiblioteket har tatt mål av seg å komme i gang innen mars, forteller han. Det er en av årsakene til at akkurat disse bibliotekene er med på ordningen. Flere biblioteker vil også bli med i løpet av året.

Fem eksemplarer
Utlånsordningen for ebøker er et prøveprosjekt som i første omgang varer ut juni 2013, og gjelder for bøker som utgis i 2012. Kulturrådet kjøper inn 1000 eksemplarer av hver av de skjønnlitterære bøkene som er med i utlånsordningen, og fra nå av vil 30 eksemplarer av hver bok være ebøker. Deichmanske bibliotek får fem eksemplarer av hver bok som kjøpes inn, Buskerud og Ryfylke tre hver. Hvert eksemplar kan bare lånes av én person om gangen, akkurat som papirbøker.

- Det er jo ikke slik at markedet er så fryktelig stort ennå. Vi tror at å begynne i det små med fem ebøker i Oslo er en sunn start. Så kan bibliotekene eventuelt kjøpe inn flere bøker selv, dersom de ønsker det, sier Vestbø.

- Det er vel ikke sikkert at alle bøkene som kjøpes inn av Kulturrådet vil finnes i ebokformat?

- Nei, det er forlagets valg om de vil utgi ei bok som ebok. Men dersom de gjør det, skal den finnes på biblioteket, sier Vestbø.

Ulike utlånssystemer
De ulike bibliotekene står fritt til å velge det systemet for utlån som passer dem best. Prosjektet er ikke knyttet til Bokskya.

- Mange vil vel synes det er absurd å måtte vente på å få låne ei ebokfil. I prinsippet kan jo bøkene leses av et ubegrenset antall personer samtidig?

- Ja, teknologien gir mange muligheter. Men vår rolle er ikke bare å ivareta en innkjøpsordning som sikrer bibliotekene tilgang, men også rettighetshaverperspektivet. Vi må være litt på vakt overfor de det handler om her, nemlig forfattere og forlag, sier Vestbø.