Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her får du vite hvem som vet hva som skjedde hvor?

Wandrups utvalgte: Populær oppslagsbok runder 80.

DEN FØRSTE: Et velholdt eksemplar av "Hvem Hva Hvor 1936"
DEN FØRSTE: Et velholdt eksemplar av "Hvem Hva Hvor 1936" Vis mer

BOK: Årets utgave av «Hvem Hva Hvor» kan skilte med at denne serien fyller 80 år i 2016.

Den første kom ut i 1936 og handlet om året 1935.

Som lesere av Aftenpostens oppslagsverk vil vite, kommer utgavene ut «på etterskudd» i forhold til nyhetsstrømmen. Det er tross alt ikke Dagbladet med sitt motto «alltid foran» som utgir disse bøkene.

2016-boka er nummer 76 i rekken. Bøkene kom ikke ut under krigen, i motsetning til avisa som står bak prosjektet.

«Hvem Hva Hvor» er som en slags kollektiv minnebok, med en grundig årsoversikt med nyheter fra dag til dag, ispedd utdypende artikler, væromtale, registrering av døde i året som gikk og så videre.

Boka byr også på utvalgte emner innen vitenskap, sport, livsstil, kultur og politikk, pluss verdenskart, flagg og stikkordregister.

Som gammel leser av HHH føler jeg nok at dagens utgaver er betydelig straitere og mer forutsigbare enn fordums bøker, som også brukte en del plass på det vi kaller «unyttig kunnskap», som ofte er den mest underholdende.

Hvis du vil samle på gamle utgaver, fins de til salgs. De er dyrere jo eldre de er. Jeg finner en 1936-utgave til 1800 kroner på finn.no og en 1937-utgave til 1500 på antikvariat.net. Da de kom, kostet de henholdsvis 2,50 og 3,50.

Men stort sett går bøkene for noen hundrelapper. Det fins også faksimilieutgaver som ble utgitt i 1979 til en atskillig rimeligere pris.

Årets bok er for øvrig den første som er utgitt av forlaget Vigmostad Bjørke, som kjøpte opp Schibsted i løpet av året som gikk. Salget er registrert på side 122 i boka.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media