Her får Karpe Diem stjernebehandling av CNN

- Reporteren virka nesten overrasket over at jeg ikke hadde satt en overdose der jeg satt med solbrillene på.

ROCKA ROSKILDE Chirag Patel og Magdi Ytreeide Abdelmaguid i Karpe Diem er det norske bandet som spiller flest konserter i sommer. I går var de på Roskildefestivalen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
ROCKA ROSKILDE Chirag Patel og Magdi Ytreeide Abdelmaguid i Karpe Diem er det norske bandet som spiller flest konserter i sommer. I går var de på Roskildefestivalen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / DagbladetVis mer

ROSKILDEFESTIVALEN (Dagbladet): For to måneder kom det et postlagt brev til Chirag Patel og Magdi Ytreeide Abdelmaguid i Karpe Diem. Avsenderen var CNN, som lurte på om de kunne gjøre et intervju med dem. Det fikk de, og etter konserten deres på Roskildefestivalen fikk Karpe Diem besøk av en reporter som tv-kanalen hadde sendt fra USA.

- De behandlet oss som om vi er Norges største band. Vi hadde ikke en slik samtale som vi har med deg nå. For dem var vi et svært band. Reporteren virket nesten overrasket over at jeg ikke hadde satt en overdose der jeg satt med solbrillene på og snakket med ham. Han forventet nok en helt annen «star quality» enn det vi kunne tilby, sier Patel til Dagbladet.

Ble fascinert - Hva er det CNN lurer på når det kommer til Karpe Diem?

- De spurte om hva vi skriver om, den skandinaviske hiphop-scenen og musikk, blant annet. Intervjuet hadde et hiphop-fokus. Det var visst ganske fascinerende for amerikanere at jeg er oppvokst med de samme musikalske referansene som dem, forteller Patel, som ikke vet hva CNN-intervjuet skal brukes til eller i hvilket program det skal sendes.

Akkurat slik som Kvelertak gjorde dagen før dem, opptrådte Karpe Diem på Roskildefestivalens nest største scene. Til tross for at konserten var en av de første for dagen, hadde i underkant av 10 000 publikummere troppet opp for å se det norske hiphop-fenomenet.

- Jeg skal ikke legge skjul på at jeg ble både glad og overrasket over at så mange dukket opp. Det er festivalens siste dag og klokka var to på dagen. Det er nok mange som er fyllesyke, og kunne tenkt seg å chille et par timer til i teltet, sier Ytreeide Abdelmaguid.

Kaos i Egypt Mens rap-duoen sto på den omfangsrike Roskilde-scenen, var det helt andre scener med alt annet enn entusiastiske Karpe Diem-fans som utspilte seg i Egypt - der Ytreeide Abdelmaguids far er fra - med blodige demonstrasjoner etter at presidenten Mursi ble avsatt etter et kupp.

Ytreeide Abdelmaguid har tidligere fortalt om gleden han følte da faren hans, en journalist som kritisere Egypts tidligere president Mubaraks regime offentlig for ti år siden, kunne reise tilbake til hjemlandet. Men nå er det altså kaos igjen.

- Jeg følger med, men jeg kan ikke gjøre så mye med det som skjer der, sier Ytreeide Abdelmaguid.

- Hva tenker du om situasjonen der nå?

- Det kan jeg fortelle deg om noen år. Situasjonen i Egypt kan bare analyseres i retrospekt. Så akkurat nå skal ikke jeg gjøre det. Jeg er veldig redd for å snakke om Egypt midt oppi kaoset.

- Det er kanskje noe du vil gjøre gjennom musikken senere?

- I alle fall gjennom samtaler med pappa. Jeg snakker med ham hver dag. Men det er ikke noe jeg vil uttale meg om før jeg har sett hvordan det har gått.

- Er det er vanskeligere å fokusere på musikken nå?

- Vi har hatt fokus på musikken i alle livssituasjoner vi har vært i, i snart femten år. Og det er det som er fint med musikk, man kan gjøre en dårlig dag om til en god kunstdag, og en dårlig bil om til en kul bil. Slik sett er hiphop fantastisk, forklarer Ytreeide Abdelmaguid.

Danske komplimenter Med CNN-intervju og Roskildefestival-konsert, er det stor interesse for Karpe Diem selv om de rapper på norsk. Duoen tar imot nye internasjonale fans med åpne armer.

- Vi har jo ikke spilte så veldig mye i utlandet før, så det var litt rart å få komplimenter på dansk. Det vet jeg egentlig ikke helt hvordan jeg skal håndtere. Jeg har bare lyst til å si «takk, men om du hadde skjønt norsk, så hadde du virkelig syntes det var fett», sier Patel.

Mens andre nordmenn nærmest har valfartet til Roskildefestivalen de siste 20 årene, har Karpe Diem-gutta hold seg unna. Men det har ikke vært fordi de ikke har hatt lyst.

- Vi har hatt lyst til det i ti år. Men vi bestemte oss for at vi ikke skulle dra før vi ble booket dit selv, sier Patel.

- Så ble det en slags prinsipp-greie. Vi dro ikke dit, uansett hvilke headlinere vi hadde lyst til å se, før vi spilte der selv. Alle i bandet vårt dro hele tida, men vi måtte bare si nei, forteller Ytreeide Abdelmaguid.

STORINTERVJU: Her intervjues Karpe Diem av CNN under gårsdagens Roskildefestival.  Foto: Michael Ray Vera Cruz Angeles
STORINTERVJU: Her intervjues Karpe Diem av CNN under gårsdagens Roskildefestival. Foto: Michael Ray Vera Cruz Angeles Vis mer