Her får «Kon-Tiki»-produsenten vite at han er Oscar-nominert

- Det mest spennende jeg har vært med på i min karriere.

(Dagbladet): - For en sinnsyk dramaturgi!

Det ble nesten for spennende for «Kon-Tiki»-produsenten Aage Aaberge da han fulgte nominasjonen på storskjerm fra Los Angeles på Filmens Hus i Oslo. Den norske filmen var til alt overmål den siste av de fem nominerte som ble offentliggjort.

- Jeg trodde løpet var kjørt da de fire første filmene var lest opp, og den franske storfavoritten ikke var en av dem. Mulighetene for en nominasjon ble mindre og mindre for hver film som ble lest opp, konstaterer Aaberge etter å ha jublet og fått et glass champagne av de ansatte på Norsk Filminstitutt.

Ville helst vært alene På forhånd erklærte han at han aller helst skulle fulgt nominasjonene mutters alene. Så sterkt er det for en filmprodusent å følge offentliggjøringen av Oscar-nominasjonene, etter at i alt 71 filmer var påmeldt i kategorien beste fremmedspråklige film, og feltet ble snevret ned til ni filmer på den såkalte shortlista rett før jul.

En hektisk møtekalender var årsaken til at han så nominasjonen sammen med presse og filmfolk på Filmens Hus.

- Dette traff meg rett i magen. Jeg vet knapt hva jeg skal si. Jeg må bare hjem og legge meg, var det første Aaberge sa etter at nominasjonen var et faktum.

Snart var han på tråden til regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning i Los Angeles med sine gratulasjoner.

Kampanje Nå har det førsteprioritet å stable på beina en kampanje som skal overbevise de vel 6000 stemmeberettigede medlemmene av det amerikanske filmakademiet om at «Kon-Tiki» bør få deres stemme når den endelige prisvinneren skal avgjøres.

- Vi må sette oss ned og lage en kampanje. Det dreier seg blant annet om å sørge for at alle som har stemmerett, faktisk får sett filmen. I tillegg må vi gjøre alt vi kan for å skape oppmerksomhet om «Kon-Tiki» og annonsere for den, sier Aaberge.

Til alt hell har han en av filmindustriens mest notoriske Oscar-jegere med seg på laget. Harvey Weinstein i The Weinstein Company, som har kjøpt distribusjonsrettighetene til «Kon-Tiki» i USA, er kjent for å ikke sky noen midler når filmene hans ligger i løypa til den høythengende prisen.

- Sammen med den engelske produsenten har Weinstein også en del av æren for at filmen er nominert. Jeg tror «Kon-Tiki» har kommet så langt først og fremst fordi det er en bra film som klarte å ta hjemmemarkedet med storm. Vi kan heller ikke undervurdere drahjelpen vi har fått av Thor Heyerdahls status, sier Aaberge.

PÅ TELEFON: Her får produsenten de to regissørene på tråden for å utveksle gratulasjoner. Foto: Endre Vellene
PÅ TELEFON: Her får produsenten de to regissørene på tråden for å utveksle gratulasjoner. Foto: Endre Vellene Vis mer