Her får Torill Kove vite at hun er Oscar-nominert for tredje gang

Norges Oscar-dronning lar seg ikke friste av Hollywood.

(Dagbladet:) - Det eneste jeg vet, er at jeg kommer til å bli skikkelig nervøs! Jeg gruer meg litt, det blir en lang dag. Kjoleprøving, hår, sminke, sier Torill Kove og himler litt med øynene.

22. februar kan den norske filmskaperen, illustratøren og forfatteren få sin andre Oscar-statuett. Hun er nominert for tredje gang, for den animerte kortfilmen «Moulton og meg».

- Jeg regnet ikke med å bli nominert denne gangen, for jeg tenkte at det ville være så rart å få tre nominasjoner rett etter hverandre, sier hun til Dagbladet.

Ikke tid til sjampanje
Kove er en snartur i Norge for å feire litt sammen med sitt norske produksjonsselskap. Til vanlig bor hun i Montreal i Canada med mann og datter (12), og alle animasjonsfilmene hennes er samproduksjoner mellom norske og kanadiske filmskapere. Da årets Oscar-nominasjoner kom, var hun hos den kanadiske produsenten.

• Se reaksjonene deres da nominasjonene kom i videoen over.

- Det har ikke vært mye feiring. Produsentene hadde kjøpt sjampanje sånn i tilfelle, men det var ingen som hadde tid til å ta mer enn noen få slurker. Alle måtte løpe og ta telefoner, ler hun.

Kove dro opprinnelig til Canada som 23-åring for å besøke en kjæreste, og ble værende. Hun utdannet seg innen byutvikling, men mistet jobben på begynnelsen av 90-tallet og måtte finne på noe nytt. Da begynte hun å studere animasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg syntes det var så gøy, og tenkte «dette elsker jeg, dette kan jeg få til!». Jeg har nok vært litt på rett sted til rett tid også.

Hollywood frister ikke
Hun fikk Oscar for «Den danske dikteren» i 2007.

- Jeg tror nok det har hjulpet meg mye. Jeg har fått mye pengestøtte og tilbud om å regissere andre filmer, som nok ikke hadde kommet uten den, sier hun.

Det har også kommet noen telefoner fra Hollywood, men foreløpig har hun takket nei.

- Helt ærlig, så frister det ikke så veldig. Det har handlet om andres historier, eller om spesielle temaer. For meg er det heller ikke noe spesielt med store, amerikanske studioproduksjoner. Jeg synes mange er veldig fine, men jeg er ikke tiltrukket av den måten å jobbe på. Alt er så innmari stort, bare se på rulleteksten. Jeg liker å være mer hands on, sier Kove.

Datteren hjelper til
Hun har både skrevet manus og regissert «Moulton og meg», som er sterkt inspirert av hennes egen oppvekst på Hamar. Den handler om ei jente som så gjerne vil være vanlig, men strever med sine ukonvensjonelle arkitektforeldre som kler opp døtrene i hjemmesydde Marimekko-kjoler og spesialbestiller en Moulton-sykkel fra utlandet.

- Jeg var interessert i nostalgien rundt det å være barn på 60-tallet, men også hvorvidt det er riktig av foreldre å leve ut sine egne behov for å skille seg ut på bekostning av barna sine. I mitt tilfelle var det veldig ufarlig. Men jeg har snakket mye om filmen hjemme, og jeg tror det har gjort at datteren min har blitt veldig flink til å si fra. Hun sier gjerne ting som «jeg synes du skal børste håret ditt før vi drar til skolen, mamma», sier hun og ler igjen.

Datteren Runa (12) har også hjulpet til med flere av filmene, og har navnet sitt på rulleteksten til «Moulton og meg». Neste gang har moren lovet at hun også skal få betalt.

FILM-SYKKELEN: Torill Kove (t.h.) sammen med sin norske produsent Lise Fearnley og en gammel Moulton-sykkel, lik den som har gitt navn til filmen «Moulton og meg», i lokalene til produksjonsselskapet Mikrofilm.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FILM-SYKKELEN: Torill Kove (t.h.) sammen med sin norske produsent Lise Fearnley og en gammel Moulton-sykkel, lik den som har gitt navn til filmen «Moulton og meg», i lokalene til produksjonsselskapet Mikrofilm. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hun har veldig god visuell hukommelse, og hjelper til med å sjekke at alt stemmer, at fargene er de samme gjennom hele filmen, for eksempel.

Vil bruke norsk Oscar-kjole
Runa skal bli med på Oscar-utdelingen. Det samme skal Koves musiker-ektemann, som har laget musikken til filmene hennes. Hun håper å kunne bruke en norsk-designet kjole på utdelingen, og løper til og fra møter med designeren Ingunn Birkeland mens hun er i Norge.

- Siden det er en norsk film, er det gøy å bruke en norsk kjole.

Hun har bodd i Canada siden 1981, med unntak av halvannet år da hun var i Norge for å  regissere langfilmen «Hokus Pokus Albert Åberg». Likevel er hun opptatt av å jobbe med norske filmskapere.

- Det er veldig viktig for meg. Det gjør at jeg beholder en fot i det norske animasjonsmiljøet. Bøkene mine kommer heller ikke ut i Canada, så på mange måter føler jeg at jeg jobber her, og at det er litt sprøtt at jeg bor der.

- Har dere tenkt på å flytte hit?

- Vi snakker om det nesten daglig. Men det er ikke så enkelt, mannen min har en jobb som det er vanskelig å reise fra, og det er litt skummelt å bryte opp, sier hun.

Alle Torill Koves oscarnominerte filmer er også utgitt som barnebøker i Norge. Les Dagbladets anmeldelse av boka «Moulton og meg» her.