SATIRE: Marianne Fastvold har en spesiell skrivestil, en alvorstung satire der alt er satt på spissen. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
SATIRE: Marianne Fastvold har en spesiell skrivestil, en alvorstung satire der alt er satt på spissen. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

Her får vi det inn med grøtsleiv

Marianne Fastvolds julematduftende forviklingsroman er bare nesten-morsom.

ANMELDELSE: Ingrid Nord, forfatter i slutten av førtiårene, har det ikke bra. Hun bor i et stort hus med sin tenåringsdatter og samboeren Balder. Han er musiker, og stadig på turné med den vakre og intrigante sangerinnen Olivia.

Ingrid har en ond drøm om at Balder er utro. I våken tilstand blir hun angrepet av husdemonen, som i boka får navnet Stemmen.

Den hvisker henne stadig i øret at Balder er i ferd med å forlate henne. Hun lytter til Stemmen og skyver Balder fra seg. Og det midt i julestria, der hun baker og pynter og sylter i et ekstremt rotete hus, som hun attpåtil begynner å pusse opp.    

Frekke Olivia
Kaos, med andre ord: Kvinner, skrantende forhold, sjalusi, morsrolle, førjulskos og baking.

Alt dette gjennomgangstemaer hos Fastvold siden «Død som en dronte» (1994). Fastvold har en spesiell skrivestil; en alvorstung satire der alt er satt på spissen. Det gjelder også her. Som når den svært sjalu Ingrid lar Olivia flytte inn i Balders seng, bruke hans pyjamas, spise hennes mat etc.

Det går så langt som at den utrolig frekke Olivia setter seg til i Ingrids skrivestue og kikker i hennes private opptegnelser. Da først sier Ingrid stopp, i en nokså fjollete scene.  
 

Mye fjolleri
For det er mye fjolleri i denne boka, som liksom ikke er morsom nok til å være morsom  og altfor overdreven til å være troverdig. Fastvold har en tendens til å overforklare alt, og bryter stadig inn med til dels klisjeaktige refleksjoner rundt kvinnerollen: Om kvinners førjulsstress, om at de må ta ansvar for alles følelser og skape stemning, og så videre.

Her får vi det inn med grøtsleiv

Men det blir liksom bare floskler i en bok som ikke helt henger på greip.

«Kvinner før jul» promoteres som en julebok, med rødt cover og engel på forsiden. Og det skal hun ha, Fastvold. Det er mye julestemning og deilig duftende julemat i denne boka, som ender i en slags forviklingskomedie der alt går bra til slutt.