Her flytter Donald på Osebergskipet

En annerledes historiebok om vikingtida.

HISTORISK DONALD: Her er Donald med på å flytte Osebergskipet. Foto: Kulturhistorisk Museum/UiO/Disney
HISTORISK DONALD: Her er Donald med på å flytte Osebergskipet. Foto: Kulturhistorisk Museum/UiO/DisneyVis mer

Det er mange måter man kan lære om historiske hendelser og fenomener, men noen måter kan være morsommere enn andre - noe Donald-lesere kan skrive under på. Den eventyrlystne anda fra Andeby har gjennom åra tatt leserne med på utrolige reiser, og blant all fantasi har det ofte også vært sneket inn ting som like gjerne kunne være på historiepensumet i skolen.

Dette er noe Egmont serieforlaget har tatt konsekvensen av, når de denne uka lanserer boka «Donald Duck i vikingenes fotspor» i samarbeid med Vikingskipmuseet i Oslo.

- Vi synes at dette har vært veldig morsomt å være med på. Det er en fin kombinasjon, med noen av de beste Donald-historiene satt i sammenheng med tekst og bilder levert av en faglig redaksjon, sier råd-giver Ellen Semb ved Historisk museum og Vikingskipmuseet.

I boka har arkeolog og vikingekspert Knut Paasche skrevet om Osebergskipet, mens to klassiske Carl Barks-historier har fått plass, «Donald Duck og Gullhjelmen» og «Donald Duck på Grønland». I førstnevnte historie fra 1951 har Osebergskipet vært en viktig inspirasjon, der museumsvakt Donald finner et bortgjemt skattekart om bord i et vikingskip med samme kjennetegn som skipet som nå står på Bygdøy.

Selv om mye i Donald-historiene er basert på virkelig historie, er de også preget av en rekke vanlige feiloppfatninger om vikingtida.

- Det er veldig mange myter knyttet opp til vikingene og vikingtida, som at de hadde horn på hjelmene sine. På denne måten kan vi kanskje få nyansert inntrykkene litt, og samtidig vise sider ved vikingene folk kanskje ikke kjente til, sier Semb.

- Hva hadde museumsvakt Donald syntes om å flytte på vikingskipene i dag, tror du?

- Jeg tror Donald hadde syntes det var helt utmerket. Da kunne han fått sett vikingskipene bli ført sammen med andre viktige ting fra vikingtida, som verdens eneste vikinghjelm, Nordens største gullskatt, samt våpen, skjold og hverdagsgjenstander fra samme tid.

Her flytter Donald på Osebergskipet