Her forbereder Röyksopp seg til sin hittil viktigste opptreden

Se video fra rettssalen.

(Dagbladet): Da Svein Berge og Torbjørn Brundtland i Röyksopp tok plass i retten for å avgi sin forklaring i dag, fikk publikum bivåne et heller utradisjonelt vitnemål.

De viste med synther, sampler og storskjerm hvordan Röyksopps Torbjørn Brundland skal ha komponert «Lift» og seinere, i «A Higher Place», låtene som er selve kjernen i søksmålet fra Rune Lindbæk.

Lindbæk hevder at han var med på å komponere låta «Lift» gjennom prosjektet Drum Island, der Brundtland også var med, og at Röyksopp så videreførte deler av musikken i dette verket til «A Higher Place» som er hentet fra Tromsø-duoens debutalbum «Melody A.M.» uten å kreditere ham.

Brundtland, med hjelp fra Berge, brukte blant annet tida på å dissekere låtene og vise hvordan de ble til fra bunnen av, blant annet med samples fra Jean Michel Jarres «Wooloomooloo» og Tyrrel Corporations «Freedom». De spilte også låter som inspirerte dem til de aktuelle låtenes tilblivelse, som for eksempel Kraftwerk.

Brundtland viste tydelig misnøye med at han måtte i retten for å holde en privat intimopptreden.

- Jeg synes det er helt ufattelig at jeg må stå her og vise dette for dere i dag. Da Rune Lindbæk kom inn i studio med oss, hadde alle elementene i låta blitt skapt. Hans bidrag var å organisere musikken på ei tidslinje etter at hele låta var komponert. Svein Berge bidro også til musikken i Drum Island ved å være i samme rom, men han ville aldri bli kreditert for det fordi han visste at han ikke hadde vært med på å skape låta, sa han i forklaringa si.

SAKSØKER RÖYKSOPP: 
Rune Lindbæk, sammen med advokat Marius Aarum Øvrebø-Engemoen (t.h.)  har stevnet Røyksopp for å få rettigheter i låtene «Lift» og «A Higher Place».
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SAKSØKER RÖYKSOPP: Rune Lindbæk, sammen med advokat Marius Aarum Øvrebø-Engemoen (t.h.) har stevnet Røyksopp for å få rettigheter i låtene «Lift» og «A Higher Place». Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Han forklarte også at han hadde all musikken klar i hodet før han i det hele tatt satte foten sin i studio for å spille den inn.

- Alle som står meg nær vet at jeg kan gå rundt på gaten og plutselig komme på spesielle trommemønstre. Alle ideene som resulterte i «Lift» var mine, og jeg satt alene i lokalet da jeg laget den.

Tidligere på dagen hadde Lindbæk avgitt sin forlaring. Han sa blant annet at han var mannen som «plasserte bitene i mosaikken sammen», og på den måten bidro til musikken.

- Det at Torbjørn gjorde alt er bare tøv, som så mye annet fra den kanten.

Han forklarte også at han ble veldig skuffet og sjokkert da Röyksopp opprettet nettsida royksoppsvarer,com, som han betegner som et «45 sider lang karakterdrap», der han blant annet blir betegnet som en som terroriserte duoen dag og natt.

- De la det ut like etter at Ander Behring Breivik hadde detonert bomba like ved studioet mitt. Det var langt, langt, langt over streken.

Onsdag vil det bli ført en rekke musikervitner i rettssaken.

Röyksopp har kalt inn Ole Johan Mjøs, Gaute Barlindshaug, Bjørn Torske, Kolbjørn Lyslo og Erlend Sellevold i Ralph Myerz & the Jack Herren Band som vitner.

Felles for alle er at de i løpet av karrieren sin, i en eller annen form, har hatt befatning med både Röyksopp-gutta og Lindbæk. Særlig Mjøs, Barlindshaug og Lyslo har kjennskap til hvordan Röyksopp og Lindbæk jobbet sammen i begynnelsen av musikerkarrieren, som medlemmer av prosjekter som Aedena Cycle, Drum Island, Those Norwegians og Alanïa.

Duoen har også kalt inn den kjente musikeren Nils Petter Molvær og Jan Espen Storo i Tono som sakkyndige vitner.

Rune Lindbæk har ført opp musikerne Kåre Frisvold og Øyvind Blikstad, som han har samarbeidet med, på vitnelista, i tillegg til Ole Mjøs som også Röyksopp har stevna.

En deldom i tvistesaken ble behandlet i desember 2012 , der Bergen tingrett slo fast at deler av Lindbæks pengekrav er foreldet.Hvis retten slår fast at Lindbæk skal bli tilkjent de låtrettighetene han mener å ha krav på, vil han derfor bare kunne kreve erstatning eller kompansasjon for det Röyksopp har tjent på låta etter den 22. mai 2009 og for all framtid.

I RETTEN: Svein Berge, advokat Harald Bjelke jr. og Torbjørn Brundtland. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
I RETTEN: Svein Berge, advokat Harald Bjelke jr. og Torbjørn Brundtland. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer