Her går alle forbi «livløs» programleder på åpen gate

Nå søker Klaus Sonstad debatt i ny serie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En mann ligger livløs på gata. En mor sitter overstadig beruset på kafé med sin 10 år gamle datter, mens en 41 år gammel tigger blir harselert med av to tenåringer. Hvordan ville du reagert? Ville du grepet inn?

Det er nettopp dette programleder Klaus Sonstad (45) utforsker i TV 2s nye torsdagsserie «Hvem bryr seg», der hovedfokuset er å sette søkelys på hvor mye nordmenn egentlig bryr seg om hverandre.

- Vi tar opp ulike tema som mobbing, rasisme, trakassering på arbeidsplassen, romfolk som blir avvist, dessuten setter vi søkelys på hijab-problematikken, sier Sonstad til Dagbladet.

Søker debatt I hele høst har han utfordret nordmenn på gata. Sonstad forklarer at de har latt seg inspirere av blant annet «Gutten som fryser». Han håper serien vil utløse en debatt hos det norske folk.   

- Finnes det settinger dere ikke har turt å lage?

- Nei, men det er flere situasjoner jeg har opplevd som vonde og vanskelige. Blant annet følger vi en mor som sitter beruset på kafé, sammen med sin 10 år gamle datter. Det er en veldig heslig seanse. Kanskje en av de verste, etter min mening. I første oppsett satt de i over 50 minutter før noen grep inn. Mora spiller ikke dritafull, men hun velter flere glass og holder på. Respekten for privatsfæren ligger utrolig sterkt innebygget hos folk.

- Var nesten mobber selv Sonstad er selv usikker på om han hadde turt å trå inn i alle situasjonene som er blitt skapt gjennom programmet. Selv har han erfaringer fra barndommen, når det kommer til mobbing.

- Som liten ble man jo hakket på. Og det fantes personer jeg ikke var like hyggelig mot selv. Jeg husker en kort periode der jeg nesten var en mobber selv. Det er mange år siden nå, men unger er jo rå, de skjønner ikke alltid konsekvensene av sine egne handlinger. Nå var jeg jo en tjukkas, men jeg kunne likevel være med å slenge kommentarer til andre som var tjukkere enn meg, forklarer han.  

- Ikke ute etter folk Serien har også med seg to eksperter, sosiolog Aksel Tjora og psykolog Gro Hege Haraldsen Norbye, som forklarer hvorfor folk reagerer som de gjør.

<strong>I KULISSENE:</strong> Klaus Sonstad trår til på settet.  Han har selv vært «forsøkskanin» i serien. Blant annet lå han «livløs» på Grünerløkka i Oslo, og ble selv vitne til hvor mange som gikk rett forbi. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
I KULISSENE: Klaus Sonstad trår til på settet. Han har selv vært «forsøkskanin» i serien. Blant annet lå han «livløs» på Grünerløkka i Oslo, og ble selv vitne til hvor mange som gikk rett forbi. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Ekspertene er med for å balansere inntrykket av dem som ikke bryr seg. De forklarer at man ikke nødvendigvis er ond, dersom man velger å gå forbi. Man kan ha forskjellige motiver for å ikke bryte inn, enten man er redd eller ikke har fått med seg situasjonen skikkelig. Samtidig må jeg understreke at vi ikke er ute etter å «ta» noen. 

- Men bryr vi nordmenn oss?

- Vi bryr oss, og vi bryr oss ikke. Vi stiller opp, men samtidig ikke. Jo bedre man har det med seg selv, jo mindre bryr man seg om andre. Det er det store paradokset. I en mobbesituasjon som vi satte opp, så gikk 72 av 80 personer forbi. Flere hadde imidlertid legitime unnskyldninger til hvorfor de ikke stoppet. Det finnes håp, men vi skulle gjerne sett at flere hadde brutt inn. 

Tilkalte ambulanse Sonstad har selv vært «forsøkskanin» i serien. Blant annet lå han «livløs» på Grünerløkka i Oslo, og ble selv vitne til hvor mange som gikk rett forbi.

- Man hører bare skrittene. Omringet av sprøytetopper lå jeg noen ganger ganske lenge før noen kom bort. Da jeg hørte noen si «Hallo? Går det bra med deg?», så var det som musikk i mine ører. Noen prøvde også å ringe ambulansen, men da måtte vi avbryte dem, sier han lattermildt.

• Se videoklipp av Klaus øverst i saken. 

- Det viktigste jeg har lært er at jeg i hvert fall ikke skal bry meg mindre enn hva jeg har gjort til nå. Man bør også prøve å ha radaren litt mer ute. Det som har vært veldig fascinerende å være vitne til er hvordan folk endrer karakter når de først velger å gripe inn. Det er dritsterkt for meg, som ser situasjonene akkurat idet det skjer. Da blir jeg rørt og begeistret. 

<strong>PÅ INNSPILLING:</strong> Klaus Sonstad forbereder seg til skjult opptak på Torshov i Oslo. Her sammen med statistene Miriam (16) og Tobias (16). Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
PÅ INNSPILLING: Klaus Sonstad forbereder seg til skjult opptak på Torshov i Oslo. Her sammen med statistene Miriam (16) og Tobias (16). Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

«Hvem bryr seg» har premiere på TV 2 i kveld klokka 20.00.  

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer