Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Krimbølgen som rammer de minste:

Her går det så galt som det kan gå

Sentrumbarnas skuldre er for små til å bære de voksnes rusproblemer.

GÅR GALT: Elgsletta aktivitetspark, som skulle fungere som en aktvitetspark for bydelens ungdom har i stedet blitt et oppholdsted for rusbrukere. Slik så det ut da Dagbladets fotograf besøkte området i går. Foto: Lars Eivind Bones.
GÅR GALT: Elgsletta aktivitetspark, som skulle fungere som en aktvitetspark for bydelens ungdom har i stedet blitt et oppholdsted for rusbrukere. Slik så det ut da Dagbladets fotograf besøkte området i går. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

«Det var nettopp dette vi fryktet skulle skje. Det har gått så galt som det kan gå», sier en person fra hjelpeapparatet til meg.

Og da jeg gikk forbi Elgsletta ved Akerselva sist lørdag så kunne jeg se at det stemmer. Narkotika blir åpenlyst omsatt, to veldig rusa personer drar på en stor plasma-tv, og tre andre ligger tydelig rusa flatt på gresset.

Frelsesarmeen har satt opp sin matvogn rett på oppsiden av sletta. Det er nærmere 40 rusmisbrukere i området, og flere av dem er unge. Ingen av dem bruker munnbind. Alle sitter for nært. Som en person fra hjelpeapparatet sier: «Dette er et katastrofeområde hvor katastrofen skjer stille og brutalt».

DA VI GÅR forbi trafikklyset mot Norbygata, så kommer en politibil kjørende.

Men i stedet for å parkere, gå ut og snakke med rusmisbrukere, flirer de to politifolkene av synet før de kjører videre.

Samboeren min er som regel snill og grei, men akkurat da holdt hun på å kjøre barnevogna inn i politibilen og banke på ruta og spørre:

«Hvorfor er dette greit?».

Men politibilen kjørte videre før hun rakk å spørre.

«JEG SKULLE ØNSKE noen av Oslo-politiet ikke hadde biler. Slik at de hadde vært tvunget til å spasere», sier en person fra hjelpeapparatet.

Det var en pandemi som skulle til for å forene de to åpne rusmiljøene i Oslo: Det tradisjonelle tunge rusmiljøet fra Brugata og de unge rusmisbrukerne fra Vaterland har nå slått seg sammen.

Flere sentrale politikilder sier til meg at de nå frykter konsekvensene:

At tunge narkotiske stoffer skal spres inn i ungdomsmiljøene, og at de unge mennene skal spre smitt inn i de tunge rusmiljøene.

«Hvis smitten kommer inn i hospitsene vil det være et mareritt. Det samme hvis ungdommene fra Vaterlandsmiljøet tar med smitten inn til de trangbodde familiene sine», sier en person fra hjelpeapparatet.

«OSLO TRENGER et nærpoliti. Området trenger folk som kjenner området, snakker med ungdommene og som vet hva som skjer», sier en person fra hjelpeapparatet.

Mens de kommunalt ansatte fra Uteseksjonen går ute blant rusmisbrukerne fra tidlig morgen til sent kveld, bydelsansatte og frivillige fra Sterling-patrulje er ute og snakker med ungdom, Frelsesarmeen og Kirkens bymisjon deler ut mat, observerer politiet som hovedregel rusmiljøene fra innsiden av bilene, ifølge hjelpeapparatet.

For ingen steder i Norge skjer det mer kriminalitet enn her:

I fjor ble det begått 36.000 straffbare lovbrudd, viser ferske tall Aftenposten har fått fra kriminalstatistikken for Oslo. Det betyr at de to politistasjonene Grønland og Sentrum fikk inn 11,6 prosent av all anmeldt kriminalitet i hele Norge i 2019. Hovedforklaringen er at mye av Oslos narkotikaproblemer er knyttet til dette området, sier politiet.

BALLTRE: Tre personer skal ha blitt angrepet av flere andre utenfor Hasle torg i Oslo 12. april. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen / Privat Vis mer

VI SOM ER voksne klarer å se dem som mennesker som trenger hjelp og omsorg, i likhet med alle personer som har helseproblemer. Men for barna i området er det annerledes.

«Hvor tidlig bør barn lære seg å håndtere narkomane og speedfriks?», spurte jeg i en kommentar i Dagbladet sist januar.

Flere rapporter har pekt på at det er tøft for sentrumsbarna å bære de voksnes rusproblemer.

«Noen ganger er det ikke trygt å gå til skolen siden det pleier å være folk som bruker kniver mot hverandre og slåsskamp og mye politi som går rundt. Det er ekkelt og ubehagelig at det er fulle folk som går rundt og skremmer alle sammen. Det er også mange narkomane som sover på skolen», fortalte 6.-klassingene ved Vahl Skole til forskerne i en rapport fra 2017.

KNIVSTIKKING: Et overvåkningskamera fanget denne knivstikkingen som fant sted inne på en Deli de Luca-butikk på Grønland i Oslo. Vis mer

DET HAR LENGE vært argumentert for at Elgsletta er et perfekt område å flytte det åpne rusmiljøet i Oslo til.

I fjor argumenterte igjen Foreningen for en human narkotikapolitikk for å flytte det åpne rusmiljøet til Elgsletta, siden området ligger langt fra «næringsliv, boligområder og skoler».

Nå vil sågar Høyrepolitikere ha egne «sprøytetelt» i de fra før utsatte sentrumsområdene. Men det er nettopp her Oslo kommune har bygd et sandvolleyballanlegg for bydelens barn.

Parken ligger bare cirka 300 meter fra Vahl og Hersleb skole. Og rett over gata ligger en nyåpnet flerbrukshall. Bare 200 meter ned langs Akerselva ligger kommunens nye skatepark for ungdom. Det er også her Oslos fattigste barn bor. Hvor barn og ungdom bor trangest. Og det er her volden har eskalert mest den siste tiden.

MASSESLAGSMÅL, knivstikking og bilbranner har økt. Og sist søndag gikk tre unge menn til angrep med balltre og machete på Hasle. Det haster nå. Det er ennå ikke for sent å gjøre noe.

«Det er utrolig positivt å se hvordan hjelpeapparatet og de frivillige nå engasjer seg. Hvordan folk er villig til å hjelpe», sier en sentral kilde.

For folk bryr seg. Etter at Coronoa-krisa har både frivillige og hjelpeapparatet engasjert seg i å finne nye løsninger. Delt ut halal-mat til ungdom som tidligere ikke trengte, eller som var for stolt til å motta den type hjelp. Gått ut og snakket med rusmisbrukere som ikke lengre har noe sted å gå til. Fanget opp sårbare grupper som er i fritt fall.

«Dette kan ennå gå bra. Det er ikke for sent å gjøre noe», som en sa til meg. Vi bare venter på at politiet skal åpne bildørene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!