Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her går Facebook-intervjuet fryktelig galt

Journalist mobbet av scenen under intervju med Facebook-gründer.

AUSTIN (Dagbladet.no): Austin, Texas, søndag ettermiddag: Teknojournalist Sarah Lacy er i ferd med å oppleve alle journalisters mareritt. Her sitter hun på et podium foran 1500 mennesker og intervjuer en internasjonal superstjerne, den 23 år gamle Facebook-gründeren Mark Zuckerberg. Hun føler at alt går som smurt, prøver å få Zuckerberg til å innrømme at han brenner notatblokkene sine, inntil et rop gjaller fra salen:


- Snakk om noe som er interessant!

Og resten av publikumsmassen bryter ut i vill applaus. I førtifem minutter har irritasjonen over Lacys intervjustil bygget seg opp og nå går folk amok. Gjennom resten av intervjuet avbrytes hun av stadige tilrop fra salen. Til slutt gir hun opp og overlater spørsmålstillingen til publikum.

Opprør på nettet

Men det som i utgangspunktet kun fremstår som et pinlig intervjuøyeblikk, stopper ikke der. South By Southwest interaktiv er en internettmesse. Hvis deltakerne er misfornøyde med noe, kan du banne på at det er å finne på nettet i løpet av et par sekunder.

I timene etterpå skulle Zuckerberg-intervjuet utvikle seg å bli selve symbolet på hvordan medievirkeligheten og nyhetsjournalistikken er i ferd med å forandre seg i et nettsamfunn som mer og mer baserer seg på vennekommunikasjon - og sladder.

Mest takket være nettapplikasjonen Twitter. Twitter er en platform som tillater brukerne å rapportere til vennene sine om hva de gjør her og nå. Og det Twitter-brukerne gjorde under Zuckerberg-intervjuet, var å rapportere om hvor pinlig de syntes det var.

Samtidig var det flere livebloggere i salen, som blogget direkte fra intervjuet. Det ble til og med laget en tegneseriestripe.

image: Her går Facebook-intervjuet fryktelig galt

Dagens sladdersnakkis

Tilbakemeldingene var knusende, noe som senere ble rapporter av teknonettavisa Valleywag.com.

Valleywag.com er en nettavis som både rapporter og sladrer om internettkjendisene. Noen timer etter Zuckerberg-intervjuet deltok redaktør Owen Thomas i en paneldebatt nettopp om a sladder på internett.

En av problemstillingene som ble tatt opp var selvfølgelig dagens snakkis, Zuckerberg-intervjuet, og hvordan fadesen var så interessant at avisa, som har flere millioner lesere i måneden, valgte å skrive om den.

- For meg er sladder det som folk snakker om her og nå. For oss handlet Zuckerberg-saken først og fremst om hvor dårlig intervjuet var. Deretter har det blitt til en sak om hvordan publikum gikk til angrep via Twitter, mente Thomas.

Enorm begivenhet

Alan Citron, direktør for sladdernettstedet TMZ.com mente Zuckerberg-fadesen var et klassisk bananskall-øyeblikk, altså så pinlig at man må rapportere om det.

Mens Evan Williams, en av gründerne bak Twitter, lurte på hvorfor det var blitt bransjemessas aller største snakkis.

- Snakker vi om det fordi det var dårlig, fordi det var Zuckerberg eller fordi det er Twitter? spurte han.

Intervjuet med Mark Zuckerberg var en av SXSW-festivalens hovedattraksjoner, spesielt fordi Zuckerberg ikke bare ble kåret til den yngste milliardæren gjennom tidende av Forbes for bare et par dager siden, men også fordi han er notorisk taus om Facebooks framtidsplaner. Han var uten tvil den aller største kjendisen i en deltakermasse som sannsynligvis består av 99 prosent Facebook-medlemmer.

De ønsket å høre det som var annonsert i festivalprogrammet, nemlig å høre hvordan Facebook hadde blitt så stort, og hva de hadde planer om i framtida. Da de ikke fikk det de hadde betalt for gikk de, internettradisjonen tro, både til fysisk og virtuelt angrep.

Etter timevis med Twitter-mobbing tok Sarah Lacy til slutt bladet fra munnen. Og da selvfølgelig i det formatet som var påkrevd. Fra hennes profil ble det sendt ut en beskjed:

- Drit og dra, folkens. Jeg gjorde mitt beste.

Her er mer video fra skandaleintervjuet

BLE TEGNESERIE: Enda et eksempel på hvor fort ryktene om intervjuet spredde seg.
- DU MÅ STILLE ET SPØRSMÅL: Mark Zuckerbergs oppfordring til journalisten ble fulgt av enorm applaus fra salen.
NETTSNAKKIS: Intervjuet har blitt diskutert, omtalt og latterliggjort i et enormt antall blogger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media