Her går Hold Brillan reality-berserk

To år etter tegnefilmen «Slipp Jimmy fri» gikk på norske kinoer, er Christopher Nielsen omsider klar med et nytt tegneseriealbum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Rundt 1. november utgis «Hold Brillan»-albumet «Bygdegutar». Den temperamentsfulle trønderen, kjent fra tegnefilmen om Jimmy og flere tidligere tegneserier, har fått sin egen publikasjon - på hele to hundre sider.

Og hele greia er blitt et eventyr i god, gammel serietradisjon. Influert av amerikansk undergrunn, fransk-belgiske eventyrserier og norsk samtid:

- Den er litt lysere enn ting jeg tidligere har lagd, selv om det er mange av de samme ingrediensene. Det er mye sex og vold. Ikke så mye rus denne gangen, men det har jeg lagd så mye med før. Den er litt mer folkelig, sier serieskaperen til Dagbladet.no.

- Markedstilpasning

Om det er et forsøk på å fri til et annet publikum, har Nielsen klart tatt stilling til.

- Markedstilpasning kalles det. Nå som Fremskrittspartiet er på frammarsj må man liksom...

Ordene blir hengende i lufta, men Fremskrittspartiet ble ikke helt tilfeldig nevnt:

- Den har en satirisk dimensjon som helt klart er anti-Frp, det er ikke bare eventyr.

Her går Hold Brillan reality-berserk

Når Christopher Nielsen blir bedt om å utdype, blir han nølende, men ender tilslutt opp med en konklusjon:

-Sånn er det bare, er gjennomgangstonen - på alt. Det er et munnhell som brukes aktivt i dag, og er blitt et slags løsningsord for det meste.

Romantisk trønder

Da måtte vi vite om Hold Brillan er den perfekte representant for de holdningene, og fikk overraskende svar.

- Nei, egentlig ikke. Hold Brillan viser fram overraskende, nye sider.

Er han blitt myk mann?

- Nei, jeg vil ikke si han er blitt det. Men han er romantisk anlagt. Dette er en romanse.

De fleste karakterene i Christopher Nielsens serier er på et eller annet vis ganske outrerte, derfor var det naturlig å spørre om han hadde vanskeligheter med vanlige folk.

- Jeg syns det er en tendens til at norske forfattere og historiefortellere kun er opptatt av middelklassen. Middelklassen skriver om middelklassen for middelklassen - og ærlig talt, jeg syns det er drepende kjedelig. Jeg har aldri funnet noe interessant å skrive om der. Nå har jeg selvfølgelig et problem med at det knapt er annet enn middelklasse i Norge, men jeg syns det er veldig mye «vanlige folk» alt skal handle om. Litt fantasiløst og kjedelig syns jeg.

Han foretrekker utskuddene i samfunnet som karakterer i sine historier, men utelukker ikke at overklassen kan bli representert i framtidige prosjekter.

Framtiden er ellers et tema Nielsen er hemlighetsfull om, men Dagbladet.no tør så vidt røpe at «Slipp Jimmy fri» neppe er den siste filmen vi har sett fra den kanten. Men akkurat nå ser han fram til reaksjonene på sitt nyeste verk.

- Jeg er blitt ganske vant til å utgi ting, og på å få kritikk. Men det er klart det er spennende. Det vil nok være fargeleggingen som de fleste - både kritikere og lesere vil henge seg opp i. Mange vil nok synes det er litt ugreit med fargeserier fra meg. Men det får så være, jeg syns det er viktigere å prøve nye ting enn å tekkes dem. Og historien tror jeg vil slå an, avslutter en rimelig selvsikker serieskaper.

TEMPERAMENT: Hold Brillan havner på forsidene etter et raseriutbrudd.
CRO MAGNON: Hold Brillan flytter inni en hule.
FORELSKET: Hold Brillan viser seg som en romantiker i "Bygdegutar".

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer