Her gir de politikerne Norges viktigste huskelapp

Vil skape aksept for dataspill som kulturform.

FIKK KALENDER: Representanter fra ulike frivillige organisasjoner møtte politikerne utenfor Stortinget for å overrekke Frivillighetskalendere . Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FIKK KALENDER: Representanter fra ulike frivillige organisasjoner møtte politikerne utenfor Stortinget for å overrekke Frivillighetskalendere . Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

(Dagbladet:) - Staten må legge til rette for et mangfold av kulturuttrykk, og ikke bare de gamle veletablerte kulturformene.

Det sier leder i interesseorganisasjonen Hyperion, Felix Vaager til Dagbladet. Organisasjonen består av medlemmer med spill som interessefelt - og ønsker å sette alt fra dataspill til brettspill på den politiske agendaen.

- Vi vil at politikerne skal få øyne opp for spillkulturen er en fullverdig kulturform, i like stor grad som musikk. Stadig flere unge lar seg engasjere av spillkulturen, og da må også politikerne følge med i utviklingen, mener Vaager.

Eget frivillighetsavsnitt
I ettermiddag var Hyperion en av flere frivillige organisasjoner som hadde møtt opp utenfor Stortinget for å overlevere Frivillighet Norges Frivillighetskalender, som har tittelen «Norges viktigste huskelapp».

Kalenderen inneholder 14 ulike organisajoners oppfordring til den kommende regjeringen.

I den nye regjeringsplattformen har den påtroppende regjeringen lagt inn et eget avsnitt om hvordan de vil heve de frivillige organisasjonene innenfor kultursektoren.

Der lover Høyre og FrP blant annet at de frivillige organisasjonene skal få større spillerom og å forbedre momskompensasjonen, som den sittende regjeringen har høstet mye kritikk for. 

- Diffuse lovnader
Det gir leder for Frivillighet Norge, Birgitte Brekke håp om bedring, men hun understreker at den nye regjeringen har mye å bevise.

- Vi er fornøyd med at de fremhever frivillighetens rolle i regjeringsmeldingen, men lovnadene er veldig diffuse.

I sin appell foran Stortinget før overleveringen av kalenderen, var det nettopp dette hun ønsket å understreke.

- 79 prosent av Norges befolkning er medlem i en frivillig organisasjon. Bare 5 prosent er med i et politisk parti. Det sier mye om hvor viktig det er å forbedre rammevilkårene rundt frivillighetsorganisasjonene, sier Brekke.

Snakket til opposisjonen
Representanter fra alle stortingspartiene var tilstede for å motta kalenderen, og Brekke utnyttet også anledningen til å be de kommende opposisjonspartiene til å spille på lag med frivilligheten.

- Det er viktig at hele Stortinget ser viktigheten av frivillig arbeid, slik at dere som politikere kan planlegge sammen med oss og ikke for oss.

For de nye regjeringspartiene var utdanningspolitisk talsmann for Høyre, Elisabeth Aspaker og FrPs stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad tilstede for å motta kalenderen.

- Frivilligheten avlaster storsamfunnet, og er uvurderlig for en velferdsstat som Norge, sier Bjørnstad til Dagbladet. 

Han sier videre at det foreløpig er for tidlig å gå inn på helt konkrete endringer. 

- De kommer vi nærmere inn på når vi har et statsbudsjett å forholde oss til. Regjeringen er ikke satt ennå, og vi er nødt til å ta de overordnede tingene først.