Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her gir Stoya ordet «bokorm» ny mening

Hva gjemmer seg egentlig under bordet?

(Dagbladet): Hvordan skal kunsten gi et autentisk portrett av noen i disse tider, hvor alle portretterer seg selv gjennom Facebook, Instagram og andre sosiale medier? Hva er det igjen for portrettøren å avsløre? Hvordan kan man bryte gjennom til noe ekte?

Det var spørsmålene kunstfotografen Clayton Cubitt stilte seg da han startet videoserien «Hysterical Literature».

I kunstprosjektets første video, som nå går sin seiersgang på nettet, starter en kvinne som kaller seg Stoya med å introdusere seg selv og et litterært verk, før hun leser høyt fra boka.

Men ganske snart merker man at det er noe uvanlig med den sobre svart-hvitt videoen. Stoya blir tyngre i pusten, hun starter å gispe etter ord og etterhvert er det åpenbart at hun er i ferd med å få en orgasme mens hun leser «Necrophilia Variations».

Fascinert av nekrofili Det store spørsmålet man sitter igjen med som seer er hva i alle dager som skjer under bordet?

- Jeg vil ikke gå i detalj, men jeg har en assistent under bordet med en svart massasjestav som er instruert til å forstyrre leseren, forklarer kunstner Cubitt til magasinet Salon, og bedyrer at assistenten og Stoya ikke hadde gjort noen avtaler på forhånd og at kunstneren kun ga det ett forsøk.

- Jeg ba Stoya om å presentere seg selv og boka, som hun valgte selv, og så prøve å lese så lenge hun klarte. Når hun ikke klarte å lese lenger, skulle hun igjen si navnet sitt og hvilken bok hun leste fra.

På sin egen blogg forklarer skuespiller Stoya hvorfor hun valgte boka «Necrophilia Variations» til høytlesningsstunden.

- Jeg valgte et nekrofilitema fordi jeg for tiden er merkelig fascinert, på en ikke-morbid måte, hvordan orgasmer påvirker hjernens kjemi, hvorfor orgasme kalles «la petite mort» på franske («den lille død», journ.anm.) og hvorfor det svartner helt for meg når jeg når mitt seksuelle klimaks, skriver Stoya.

HYSTERI: Dette er en vibrator fra 1902, som blant annet ble brukt til å behandle kvinner med «hysteri». Det er blant annet dette kunstneren Cubitt spiller på i sitt kunstprosjekt «Hysterical Literature».
HYSTERI: Dette er en vibrator fra 1902, som blant annet ble brukt til å behandle kvinner med «hysteri». Det er blant annet dette kunstneren Cubitt spiller på i sitt kunstprosjekt «Hysterical Literature». Vis mer

- Det ligger noe der, mellom død og sex, som kan skape forandring og vekst.

- Kroppen tar over Kunstneren Cubitt håper at prosjektet hans kan fordrive den siste rest av viktoriatiden og dens medisinske teori om kvinners «hysteri», som ble forsøkt kurert blant annet ved hjelp av vibratorer.

- Jeg er interessert i kampen mellom kropp og sinn og hvor lenge man klarer å styre hvem av dem som har kontrollen, og når man når balansen der kroppen eller hjernen tar over, sier Cubitt, som forteller at kvinnene som har gjennomført prosjektet så langt har problemer med å huske noe som helst fra den siste delen av opplesningen.

- Jeg er også interessert i hvordan samfunnet skiller mellom høyt og lavt i kunsten, mellom hva som er akseptabelt og hva som oppleves som tabu, mellom hva som hylles og hva som blir skjult, sier Claytin Cubitt.

NÅR KLIMAKS: Stoya får større og større problemer med å konsentrere seg om litteraturen og til slutt tar kroppen helt over kontrollen.
NÅR KLIMAKS: Stoya får større og større problemer med å konsentrere seg om litteraturen og til slutt tar kroppen helt over kontrollen. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media