Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her gjenforenes norske Alexandra (10) med sin amerikanske tvillingsøster

- Det var som å se i et speil.

TO DRÅPER VANN: Kinesiske myndigheter nektet for at Mia og Alexandra var eneggede tvillinger, men en DNA-prøve slo fast at det var et faktum. I kveldens «Skavlan» gjenforenes norske Mia Hauglum med sin amerikanske tvillingsøster, Mia Hansen. Foto: Monkberry/NRK
TO DRÅPER VANN: Kinesiske myndigheter nektet for at Mia og Alexandra var eneggede tvillinger, men en DNA-prøve slo fast at det var et faktum. I kveldens «Skavlan» gjenforenes norske Mia Hauglum med sin amerikanske tvillingsøster, Mia Hansen. Foto: Monkberry/NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Historien om de eneggede tvillingsøstrene Mia og Alexandra rørte en hel nasjon i dokumentaren «Tvillingsøstrene», som ble sendt på TV 2 i september i fjor.  

Filmen viser hvordan de to ble adskilt ved adopsjon i Kina i 2004 - for så å gjenforenes åtte år senere, i Norge.

Mens Mia Hansen (10) bor sammen med adoptivfamilien i Sacramento, California, er Alexandra Hauglum (10) bosatt på den andre siden av kloden, i den lille bygda Fresvik i Sogn.

- Litt rart Sommeren 2011 ble jentene gjenforent for første gang, da Mias familie dro fra USA til Norge for å besøke Alexandras familie.

I kveld gjenforenes de nok en gang, i studio hos Fredrik Skavlan.

- Det er litt rart å se hverandre igjen nå. Vi bruker Facetime og Skype, men hun ser likevel annerledes ut, sier Mia i programmet og kikker på Alexandra.

ADSKILT: Mens Mia ble med sine nye foreldre til Sacramento, California, ble Alexandra med til Sogn-bygda Fresvik. Det skulle gå åtte år før de møttes igjen. Foto: TV 2
ADSKILT: Mens Mia ble med sine nye foreldre til Sacramento, California, ble Alexandra med til Sogn-bygda Fresvik. Det skulle gå åtte år før de møttes igjen. Foto: TV 2 Vis mer

Begge jentene har langt, mørkt hår, pannelugg og identiske, hvite kjoler. Siden de møttes første gang, har Alexandra blitt langt stødigere i engelsk, og Mia har lært seg et par norske fraser, som «jeg elsker deg». 

- Som å se seg selv Selv om kommunikasjonen ikke var like enkel ved det første møtet, følte de at de kjente hverandre godt allerede den gang. 

- Det var rart da vi møtte hverandre for første gang. Det var som å se på seg selv, sier Mia i kveldens «Skavlan», før Alexandra legger til:

- Det var som å se i et speil. 

Myndighetene nektet Ingen på det kinesiske adopsjonskonteret fortalte adoptivforeldrene at Mia og Alexandra var eneggede tvillinger, men mistanken var der. De var uslåelig like.

- Mannen min, Andy, husket at én av de kinesiske barnepikene tok tak i ham og pekte på Wenche og Alexandra. Jeg så at Alexandra kikket på Mia, og det var da jeg nærmet meg Wenche og begynte å prate, sier Mias mor, Angela Hansen.

Kinesiske myndigheter nektet, uten at det fikk mistanken til å forsvinne. Et halvt år etter at de to familiene forlot Kina, tok de en DNA-test. Svaret var klart: Alexandra og Mia er eneggede tvillinger.

FØRSTE GJENFORENING: Mia og Alexandra møtte hverandre igjen i Sogn, åtte år gamle. Møtet er dokumentert i dokumentaren «Tvillingsøstrene». Foto: TV 2
FØRSTE GJENFORENING: Mia og Alexandra møtte hverandre igjen i Sogn, åtte år gamle. Møtet er dokumentert i dokumentaren «Tvillingsøstrene». Foto: TV 2 Vis mer

- Jeg aner ikke hvorfor de nektet for det. Jeg vet ikke hvorfor de ikke sa det, og jeg tror ikke vi får vite det, sier mor til Alexandra, Wenche Hauglum.

- Like personligheter Da Mia og familien møtte Alexandra og hennes familie for første gang, var det tydelig at de to jentene delte mange fakter. Ikke bare var de svært like av utseende.

Foreldrene la også merke til at de hadde samme måte å føre seg på, og mange av de samme faktene. 

- De ler likt, de løper likt, de har samme humor, samme viljestyrke, like personligheter. Og det er fantastisk at de faktisk fant hverandre. Filmen handler om båndene mellom jentene, og den kjærligheten som er mellom dem, men som de ikke får leve ut, har regissør Mona Friis Bertheussen uttalt til Aftenposten i forbindelse med dokumentaren.

- Savner hverandre Helgas møte i Stockholm er jentenes fjerde. Nå har de ikke vært sammen siden julen 2012.

Jentene er ikke i tvil om de skal holde kontakt for alltid. Aller helst skulle de ha tilbrakt langt mer tid med hverandre.

- Vi savner hverandre mye. Det føles godt å være sammen, sier Alexandra til Skavlan.

«Skavlan» sendes på NRK 1 i kveld klokka 21.30. Andre gjester er Linn Skåber, skuespiller Joel Kinnaman og professor  Hans Rosling.

HOLDER KONTAKT: Jentene holder kontakt via brev, Skype og telefonsamtaler. Det er enklere nå som Alexandra har lært mer engelsk. Foto: TV 2
HOLDER KONTAKT: Jentene holder kontakt via brev, Skype og telefonsamtaler. Det er enklere nå som Alexandra har lært mer engelsk. Foto: TV 2 Vis mer
ENEGGEDE: Ikke rart at Mia og Alexandras foreldre nektet å tro noe annet enn at de to jentene var tvillinger. Foto: TV 2
ENEGGEDE: Ikke rart at Mia og Alexandras foreldre nektet å tro noe annet enn at de to jentene var tvillinger. Foto: TV 2 Vis mer
Hele Norges coronakart