Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her gjenskaper de Tungtvann-aksjonen

- Det tyngste jeg har vært med på.

(Dagbladet): - Vi går nesten samme rute, både der vi hopper fallskjerm og veien opp til fjellet, sier Ole Vidar «Kråka», nestkommanderende i Training Wing Forvarets spesialkommando (FSK).

Han tar med seg fallskjermtroppen på en historisk aksjon som er kjent over hele verden, og blir sett på som en av de mest vellykkede sabotasjeaksjonene under andre verdenskrig.

Hvert år gjennomfører en fallskjermjegertropp aksjonen tilnærma likt som i 1943 som en del av rekrutteringen av jegere i FSK.

- Svintungt I programmet «Insider» på Max i kveld klokka 21.30 blir dette hovedtema, der fotografen får være med på hele øvelsen.

- Det er svintungt, rett og slett. Det er nok det tyngste jeg har vært med på, sier «Kråka» i videoen øverst i saken.

Da er han høyt oppe på fjellet og har gått i fire dager.

- Perfekt for oss De bruker to uker på å komme seg til fabrikken, det er i den samme perioden på året som da aksjonen fant sted i 1943, og alle skal ned det bratte juvet for å komme seg til Norsk Hydros fabrikk på Vemork ved Rjukan i Telemark. I dag er det gjort om til et industriarbeidermuseum.

Den største forskjellen er at de bruker moderne utstyr.

- Øvelsen passer godt inn i treninga, den gir oss utfordringer med tanke på vær, føre og terreng. Vi setter det også inn i en historisk ramme. Det gjør det helt perfekt for oss. Tungtvannsaksjonen er et skoleeksempel på en spesialoperasjon, sier han til Dagbladet.

Gir inntrykk «Kråka» merker at det er forskjell på guttene når de gjenskaper en aksjon som har skjedd i virkeligheten i forhold til å utføre en oppdiktet øvelse.

- Det er mange som reflekterer over det i etterkant, når de kjenner hvor tungt det er. Mange av guttene sier at de kan sette seg inn i hvordan det var for soldatene. De synes det er rart å være på det samme stedet, sier han.

Å gjenskape aksjonen fra andre verdenskrig byr på flere utfordringer i rekrutteringen av jegere i FSK, og viser hva et fåtall av godt trent personell kan gjøre.

- Det er et veldig bredt spekter, og er et skoleeksempel. Det går på det tekniske, ta vare på seg selv og bruke hodet riktig, og å komme seg over vidda. Og hvordan overleve og reagere når man treffer folk. Da får vi inn litt etikkundervisning også, sier «Kråka».