Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her gjør NRK det igjen

Sladdet logo fra konkurrent.

 SLADDET:  NRK sladdet kanallogoen under lørdagens «Lindmo». Foto: NRK
SLADDET: NRK sladdet kanallogoen under lørdagens «Lindmo». Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under lørdagens utgave av «Lindmo» ble norskamerikaneren Bernt Bodal intervjuet, og i forkant av praten viste NRK en introduksjon av Bodal med lånte tv-bilder.

I begynnelsen av innslaget ble Discovery Networks kreditert med tydelige, hvite bokstaver. Lindmo-redaksjonen valgte imidlertid å sladde kanallogoen til Discovery-kanalen VOX, som klippet er hentet fra, gjennom hele innslaget.

I rulleteksten er Discovery Networks kreditert.

NRK beklager - Vi hadde en nordmann i studio som har gjort det stort i utlandet. Vi viste derfor bilder fra den amerikanske produksjonen av «Undercover Boss». Det var et redaksjonelt poeng å vise at dette ble vist for amerikanske seere og vi krediterte Discovery Networks, som er den amerikanske eieren av programmet, sier redaksjonssjef for Lindmo, Claus Wiese.

Han forklarer at de har gått via England for å få dette klippet. Lindmo-redaksjonen har spurt hvordan det skulle krediteres, og fått beskjed om å kreditere Discovery Network, forteller han.

- Vi trodde dermed at vi krediterte riktig, men vi beklager selvfølgelig overfor Discovery hvis de mener dette ikke er riktig, sier han.

KREDITERTE FØRST: NRK lot linja  «Bilder fra Discovery Networks» ligge over bildet i et par sekunder, helt i begynnelsen av innslaget. Foto: NRK
KREDITERTE FØRST: NRK lot linja «Bilder fra Discovery Networks» ligge over bildet i et par sekunder, helt i begynnelsen av innslaget. Foto: NRK Vis mer

Mediesjef i Discovery Networks, Hanne McBride, skulle gjerne ha vært foruten sladdingen.

- Vi har et godt forhold til Lindmo-redaksjonen. De behandler både gjestene sine og materialet med respekt, men denne gangen virker det rett og slett som de har snubla litt, sier hun og fortsetter:

- Vi liker at bildene vi sender fra oss blir framstilt i sin originale form, uten sladding, samtidig som avtalt kreditering overholdes. På lørdag traff de på én av to, men jeg regner med at de raskt finner tilbake til formen og leverer på begge, sier McBride til Dagbladet.

Fjernet TV 2-logo I januar la nyhetsavdelingen i NRK seg flate etter at det ble oppdaget at statskanalen hadde fjernet logoen til TV 2 fra en mikrofon under en Dagsrevyen-sending.

Kanalen viste et stillbilde tatt av NTB Scanpix-fotograf Audun Braastad i forkant av et innslag, og fotografen oppdaget raskt at bildet var tuklet med.

 FJERNET LOGO:  I Lørdagsrevyen lørdag 30. januar har NRK fjernet TV2-logoen fra et av NTB Scanpix' sine bilder. Til venstre er bildet NRK brukte i sine sendinger, hvor de har fjernet logoen. Til høyre er originalbildet av KrF-leder Knut Arild Harheide på Gardermoen i dag, tatt av frilansfotograf Audun Braastad i NTB Scanpix. Foto: Skjermdump / Audun Braastad / NTB Scanpix
FJERNET LOGO: I Lørdagsrevyen lørdag 30. januar har NRK fjernet TV2-logoen fra et av NTB Scanpix' sine bilder. Til venstre er bildet NRK brukte i sine sendinger, hvor de har fjernet logoen. Til høyre er originalbildet av KrF-leder Knut Arild Harheide på Gardermoen i dag, tatt av frilansfotograf Audun Braastad i NTB Scanpix. Foto: Skjermdump / Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg skjønner ikke helt vitsen når det er et dokumentarisk bilde. Det er akkurat som om de vil late som at TV 2 ikke var der. Visuelt sett er det bare en liten detalj som ikke betyr noe, uttalte frilansfotografen Braastad til Nettavisen.

Den 19. januar i år måtte Dagsrevyen forklare en liknende sak, da de i en nyhetsreportasje som omhandlet 35-åringen som døde på legevakta i Oslo, manipulerte overvåkningsbildene.

NRK brukte frigitte overvåkningsbilder som viste hvordan ambulansepersonell tok kvelertak på 35-åringen, og la overvåkningsbildene inn i et nytt bilde av legevaktas hovedinngang - uten å si at bildene var manipulert.

 OVERVÅKNINGSKAMERA:  Bilder fra overvåkningskameraer manipulert inn på innsida av inngangsdøra i Dagsrevyen-reportasjen fra 19. januar. Foto: NRK
OVERVÅKNINGSKAMERA: Bilder fra overvåkningskameraer manipulert inn på innsida av inngangsdøra i Dagsrevyen-reportasjen fra 19. januar. Foto: NRK Vis mer
Hele Norges coronakart