Her har'u harry

På utpust mellom feminist- og mannsrolledebatten blåste den store harrydebatten opp til storm over landet i går. Riksmediene møtte mann- og kvinnesterkt opp da Are Kalvø og Samlaget lanserte boka «Harry» i lune omgivelser på Teddys Softbar i Oslo, og da alle andre hadde fått sitt, fikk Dagbladet møte forfatteren.

Er du en skapharry? - Test deg selv!

- Are Kalvø, med «Harry» leverer du ikke bare standardverket om den norske harryen, men også et viktig bidrag til norsk selvforståelse mot slutten av årtusenet. Er prosjektet utført med støtte fra departement, forskningsråd eller andre offentlige instanser?

- Nei, det er et privatfinansiert og langt på vei idealistisk prosjekt jeg har gjennomført, begynner Kalvø, og fortsetter: - Det har vært en ensom jobb, uten støtte

- Ikke engang fra sosialantropologer, for eksempel Arne Martin Clausen?

- Nei. Det har vært en ensom og tøff jobb, men noen måtte gjøre den og jeg har nådd målet. Og jeg regner med at nå når boka foreligger, så vil staten og sosialantropologene strømme til med friske harryforskningsmidler.

- Er det noe ved selve tidsånden som gjør harryforskningen til plukkemoden frukt akkurat nå?(Kilder: Kjetil Rolness, Are Kalvø o.a.)

- Ja. Gjennom 90-tallet har selve ordet («harry» red.anm.) mer og mer gått over til å kunne bety nesten hva som helst som man ser ned på. I dag sier ordet vel så mye om dem som bruker det som dem det blir brukt om. Ordet er dermed i ferd med å bli utvannet, og jeg ønsket å sette en del ting på plass før det hele sklir fullstendig ut.

- Harryen er ingen utrydningstruet rase, snarere tvert om. Han later til å leve godt uansett hva som måtte ramle ned over ham av både fysiske og psykiske påkjenninger?

Dette er harry: Ektepar på handletur i tresko/plastsandaler og matchende grilldress. Russ på knutejaktTaxisjåfør med fettsleik, gullsmykke og mokasiner med duskUtdrikkingslagKåre ValebrokkRune RudbergDDEKjell Magne Bondevik        (Kilder: Kjetil Rolness, Are Kalvø o.a.)
Dette er harry: Ektepar på handletur i tresko/plastsandaler og matchende grilldress. Russ på knutejaktTaxisjåfør med fettsleik, gullsmykke og mokasiner med duskUtdrikkingslagKåre ValebrokkRune RudbergDDEKjell Magne Bondevik (Kilder: Kjetil Rolness, Are Kalvø o.a.) Vis mer

- Harryen tåler det meste. Det er for eksempel veldig få tendenser til at harryer protesterer på uttrykket. De som gjør det er slike som heter Harry, men ikke oppfatter seg selv som harry. Den ekte harryen vil alltid klare seg, derimot er jeg på sikt bekymret for enkelte avarter, som for eksempel rånekulturen. Den kan være truet, og jeg vil appellere til Folkemuseet om å lage et rånetun slik at vi kan være helt sikre på at denne bygdekulturen blir bevart og vil kunne oppleves av kommende generasjoner.

- Are Kalvø, nå er det slik at ingen helt vet hvor mange harryer som finnes, men du sier at du uansett frykter store mørketall. Selv om bare et fåtall harryer finnes blant Dagbladets ca. en million daglige lesere - vår intellektuelle profil skremmer dem høyere opp i Akersgata - kan vi ikke se bort fra at det ville være service-minded å kjøre en lakmusharrytest på våre lesere, i tråd med «Test deg selv»-filosofien, om du skjønner. Kunne du være behjelpelig med å utforme testen, og særlig da kontrollspørsmålene, som uten nåde vil få skapharryene ut i lyset?

- Det står en test i boka, men jeg skjønner godt hvis den inneholder altfor mange ord for dere, sier Are Kalvø, som tok utfordringen på sparket og ytte uvurderlig bistand til Dagbladet/Are Kalvøs ultimate harrytest.

Ta harrytesten!