Her hjelper taxisjåførene kunder å kjøpe sex

Ti av 14 sjåfører var villige til å hjelpe TV4s reporter.

(Dagbladet): TV-programmet «Kalla Fakta» på svensk TV4 avslører hvordan et veletablert firma har blitt en av de største aktørene i Malmskillnadsgatan i Stockholm, hvor ulovlig sexhandel finner sted.

Reporter Hakan Enmark og programleder George Nordmark avslører i programmet hvordan taxisjåfører som jobber for Taxi Stockholm bidrar til kundenes sexkjøp.

Skjult kamera Programmet ville i utgangspunktet undersøke hvordan vanlige svenske menn kan kjøpe sex på åpen gate i Stockholm, men fikk seg en overraskelse da de begynte å granske sexhandelen i hovedstaden. De oppdaget at flere taxier oppholdt seg i området, noe de reagerte på.

TV-teamet kunne ikke med sikkerhet vite om taxisjåførene hjalp kunder med å kjøpe sex i Malmskillnadsgatan i Stockholm, derfor valgte de å bruke skjult kamera.

Reporteren utgav seg for å være sexkjøper og hanket inn taxier for å se om han fikk hjelp til å plukke opp jenter.

• Se utdrag fra programmet øverst i saken.

Behjelpelig taxisjåfør Denne samtalen ble utvekselet i en taxi mellom reporteren og én av taxisjåførene i Taxi Stockholm:
- Jeg tenker forsøke å finne ei jente, men jeg orker ikke lete på gata. Kan du hjelpe meg?, spør reporteren som utgir seg for å være en sexkunde.

- Jaha, du mener en jente fra gata? Da bør du lete i Malmskillnadsgata, svarer sjåføren.

- Vet du hva det pleier å koste?, spør reporteren.

- Ærlig talt så... Alt fra tusen spenn til to-tre, svarer taxisjåføren.

- Om jeg finner ei jente, kan jeg ta henne med i taxien?, spør reporteren.

- Absolutt, det kan vi gjøre. Jeg kan kjøre dere til det stedet dere ønsker, svarer sjåføren.

- Veldig skremmende På under to kvelder vinket de inn et tosifret antall biler fra Taxi Stockholm.

Ti av 14 sjåfører var villige til å hjelpe TV4s reporter med å kjøpe sex.

De forteller hvilke gater som gjelder, peker ut kvinner og diskuterer prisen på en kvinnes kropp.

Politiet er klar over at taxisjåfører hjelper kunder med å kjøpe sex på gate, men det er få rettssaker. Politiet jager sexkjøperne og bakmenn i stedet.

- Vi vet at det skjer, men at en så stor andel av sjåførene fra et etablert selskap gjør dette, er veldig skremmende, sier Simon Häggström fra politiet i Stockholm.

Han påpeker at det ikke er lovlig å medvirke til kjøp av seksuelle tjenester.

- Sjåførene kjøper også sex Karin (40), som jobber på gata, er ambivalent til taxisjåfører som er involvert i sexhandel. Hun mener de tilbyr en grad av sikkerhet, men noen av dem vil ha sin del av kaken.

- Det har hendt at de krever penger for å bringe kunder til meg. Da sier jeg det er opp til kunden, og at jeg ikke vil gi dem penger. Det er åpenbart at noen tar ekstra betalt fra taxikunden for å hjelpe til med å finne ei jente, sier hun.

Karin forteller også at det er tilfeller der sjåførene selv køper sex.

- Det skjer, til og med i Taxi Stockholm. Det er ganske vanlig, det er en stor andel av dem som kommer til oss.

Administrerende direktør beklager Taxi Stockholms kontor ligger sentralt i Stockholm. Administrerende direktør i selskapet, Johan Lagerhäll, sier i programmet at det er uakseptabelt at deres sjåfører kan bidra til sexhandel.

- Det er uakseptabelt. Det er dypt beklagelig, det skader selvfølgelig vårt rykte, sier Lagerhäll i programmet.

Han blir senere vist opptak fra møtene med taxisjåførene og får spørsmål om hvordan han tolker situasjonene.

- Deler av opptakene er åpenbart mistenkelige situasjoner relatert til sexhandel. Dette materialet viser at det kan være en rekke råtne egg i kurven, og da må vi identifisere dem og gi dem en sjanse til å forklare seg. Om man selv kjøper sex, eller engasjerer seg i andres sexhandel, bør du ikke kjøre for Taxi Stockholm, sier Lagerhäll.

Programmet sendes på TV4 tirsdag kveld klokka 20.00.