Her hviler Jon, full og fortvilet

Du kjenner typen: En ikke helt voksen mann, omkring 40 år, barnløs samboer, glad i en fest, interessert i biler og fotball, ute av stand til å si nei når kompisene inviterer til en pils. Snart kommer han på kino, spilt av Ingar Helge Gimle.

Filmen heter «Absolutt blåmandag» og det må sies å være en presis beskrivelse av hva hovedpersonen Jon opplever etter at samboer Siri har reist fra ham - og han selv har trøstet seg gjennom helga med flasker og glass.

Når Siri vender tilbake igjen - som hun alltid gjør - finner hun Jon med blackout i en halvtømt leilighet, en fremmed dame, en uteligger på sofaen og husvennen Birger bak gardina. Gardina er for øvrig det eneste av tekstil i stua som ikke har leopard- eller sebramønster.

- Et helt annet univers enn «Budbringeren». Vi vil vise at du kan bli skikkelig drita selv om du bor pent, sier Petter Næss, som skal regissere filmen.

Sier aldri nei

Pent? Nåja, både Jon og Siri har respektabelt betalte jobber - han typograf og hun frisør - og bor om ikke annet i et møblert hjem. Men det var altså før den omtalte blåmandagen.

- Og denne gangen har Jon trukket strikken for langt, sier Næss.

Det betyr at han ikke kan go'blunke og småbløffe seg ut av situasjonen. Ingar Helge Gimle forklarer:

- Jon er typen som sier at «jammen klokka ble over ett, og da ville jeg ikke ringe deg, for du har jo så vanskelig for å få sove igjen» når han skal forklare hvorfor han ikke kom hjem fra jobb før neste morgen. Men han legger til at «det var ingen damer på nachspielet og jeg sovna bare på sofaen - det er helt sant, altså».

Hvilket selvsagt ikke hadde vært noe problem hvis det var snakk om et engangstilfelle. Men det er det ikke: Jon står aldri igjen ute på fortauet når kompisene går inn på pub'en - om han aldri så mye har avtale om å besøke svigerforeldrene i Odalen.

En stor gutt

For mens jenter kan avtale seks uker i forveien at de skal gå på by'n for et glass hvitvin, er det ikke slik med Jon og gutta. Må de ha øl, så må de - der og da. De kan da ikke vite om de har lyst på hvitvin akkurat den dagen om seks uker.

- Og svigerforeldrene kan de heller besøke dagen etter, sier Gimle - som mener han kjenner rollefiguren Jon godt:

- Jon er bare en stor gutt. Han trives godt med tilværelsen så lenge ingen stiller de vanskelige spørsmålene. For han er redd for å bli voksen, han tror all moroa forsvinner hvis han og Siri får barn.

Mens Siri, som spilles av Britt Elisabeth Haagensli, mener at det kanskje er barn og litt orden på livet som mangler:

- Siri er ei ornt'li' jente. Flink i jobben sin, frodig og raus. Hun orker bare ikke mer løgn og brutte avtaler fra Jon, sier Næss og Gimle.

Mer moro enn moral

- Er det moralen i filmen: Du skal ikke lyve?

- Moral? Nei, moralen er vel at det du vil ha, må du ta ansvar for. Jon vil ha Siris kjærlighet - men han tar ikke ansvaret for den.

Men det er mer moro enn moral i «Absolutt blåmandag», som er skrevet av Axel Hellstenius, basert på Karl S. Sundbys teaterstykke «Åpen linje», og vil være kinoklar ved slutten av året.

- Og slutten på filmen?

- Vi har to alternativer: En lykkelig slutt og en sannsynlig...

Ingar Helge Gimle spiller Jon i den nye norske filmkomedien «Absolutt Blåmandag».