#Kulturkameratene

Her inne deles det ut 1,4 milliarder kroner i året. Hvis du er Facebook-venn med én av dem, nær dobles sjansen for å få penger

For hver Facebook-venn søkeren har blant tildelerne i Kulturrådet, øker pengestøtten med 58 000 kroner i snitt. De som derimot blir avslått, får ingen ordentlig begrunnelse om hvorfor de ikke får penger.

KULTURMAKTA: Her fattes beslutninger som kan bety et være eller ikke være for norske kunstnere. Det er fra disse lokalene Kulturrådet hvert år deler ut 1,4 milliarder kroner, med mål om et rikt og bredt kulturliv i Norge. Foto: Lars Eivind Bones
KULTURMAKTA: Her fattes beslutninger som kan bety et være eller ikke være for norske kunstnere. Det er fra disse lokalene Kulturrådet hvert år deler ut 1,4 milliarder kroner, med mål om et rikt og bredt kulturliv i Norge. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Akerselva går stri like utenfor kontorlokalene i det gamle arbeiderstrøket i Oslo sentrum. På innsiden av den godt vedlikeholdte bygningen i Mølleparken 2, går det en annen strøm, en jevn flyt av statlige midler.

Her fattes beslutninger som kan bety et være eller ikke være for norske kunstnere. Det er fra disse lokalene Kulturrådet hvert år deler ut 1,4 milliarder kroner, med mål om et rikt og bredt kulturliv i Norge.

Følger vi elva videre nedover, nesten til der den munner ut i Oslofjorden, kommer vi til Grønland. Her, i sitt atelier, sitter kunstneren Lars Cuzner (43).

- Det jeg skal si nå, er ensbetydende med karriereselvmord, sier han og stryker håret bakover.

- Jeg kan bare glemme pengestøtte fra Kulturrådet nå. Men … det skiter jeg i. For noen må tørre å si noe.

Trakk seg i protest

Cuzner er kjent for å lage kunst som opprører og engasjerer.

Til Grunnlovsjubileet i 2014 sto han, sammen med kollega Mohamed Ali Fadlabi, bak prosjektet «Kongolandsbyen», et kraftig og ubehagelig spark til Norges rasistiske fortid.

Cuzner har selv sittet i flere utvalg i Kulturrådet, i til sammen seks år, men i vår fikk han nok og trakk seg fra alle verv i protest mot det han kaller Kulturrådets feighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer