Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her innser «Turist»-regissøren at Oscar-drømmen er knust

Reaksjonen hans går nå verden rundt.

(Dagbladet): - Det var et veldig ladet øyeblikk, sier Ruben Östlund til Dagbladet.

Den svenske regissøren har hatt stor suksess med filmen «Turist», der norske Lisa Loven Kongsli har en av hovedrollene, og Kristofer Hivju også har en sentral rolle.

Filmen var nominert til Golden Globe, og vant prisen for beste utenlandske film på Critics Choice Awards natt til fredag.

Da Oscar-nominasjonene ble offentliggjort dagen før Critics Choice gikk av stabelen, var forventingene til å få en nominasjon naturlig nok høye.

Östlund og produsenten til filmen, Erik Hemmendorff, bestemte seg for å filme det øyeblikket de fikk vite om de var nominert eller ikke. 

• Se klippet øverst i artikkelen!

- Taperen konfronteres med nederlaget - Vi hadde veldig høye forventninger. Vi var på shortlista, så vi var ganske sikre på at vi kom til å bli nominert, sier regissøren på telefon fra Gøteborg.

Da nominasjonene ble offentliggjort var han på et hotellrom i New York sammen med Hemmendorff, med kameraet på. Da navnet på filmen ikke ble nevnt, ble Östlund svært lei seg, ifølge videoklippet.

Selv svarer han noe kryptisk på om reaksjonen på nederlaget var oppriktig.

- Har du noensinne sett akkurat det øyeblikket hvor taperen konfronteres med nederlaget? sier han.

- Kanskje ikke, men er reaksjonen din ekte?

- Man tviler kanskje på det om man har sett filmen.

- Så reaksjonen er ikke ekte?

- Det er mitt svar, at om man har sett filmen så tviler man kanskje på det.

Var overbevist over nominasjon Filmen handler om en skandinavisk kjernefamilie som er på skiferie i de franske alpene. Da et snøras truer med å begrave dem alle, løper faren Tomas bort fra raset uten å tenke på kona og barna.

Klippet av Östlund og produsenten har nå fått massiv oppmerksomhet i amerikanske medier, og det debatteres heftig på sosiale medier om regissørens reaksjon er ekte eller ikke.

- Det er «jättekul», sier Östlund om oppmerksomheten, og fortsetter:

- Distributørene våre i USA har ikke hørt om filmene som ble nominert en gang, det eneste de bryr seg om er klippet, sier han.

- Så det var et PR-stunt?

- Nei, men vi forstod jo at det kom til å bli et morsomt øyeblikk. Det finnes et klipp av Steven Spielberg hvor han får vite at han har fått Oscar-nominasjon, men vårt klipp er mye morsommere. Jeg var helt overbevist om at vi skulle bli nominert, sier han, og legger til:

- Jeg er veldig glad i de tragikomiske situasjonene.

- Hvorfor det?

- Fordi at da får man en distanse til livet. Da kan man le av de fleste situasjoner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media