Her kan du laste ned 8602 opptak med Grateful Dead

Evig eies kun det teipte: En guide til livemusikk på nett.

GOD STEMNING: En skog av mikrofoner der Grateful Dead-fans gjør opptak under en konsert i Berkeley i 1987, med bandets velsignelse. Utvalget av gode konsertopptak med Dead og andre band på nett er formidabelt. Foto: Philip Gould/CORBIS/Scanpix
GOD STEMNING: En skog av mikrofoner der Grateful Dead-fans gjør opptak under en konsert i Berkeley i 1987, med bandets velsignelse. Utvalget av gode konsertopptak med Dead og andre band på nett er formidabelt. Foto: Philip Gould/CORBIS/ScanpixVis mer

Da den legendariske konsertpromotoren Bill Graham døde, etterlot han seg flere tusen konsertopptak med mange av populærmusikkens største navn.

Graham hadde innspillinger med alle fra Hendrix, Dylan, The Band og Rolling Stones, via Talking Heads, Lou Reed og Steely Dan, til Duke Ellington, Sly Stone og Prince. Mange av opptakene hadde svært god lydkvalitet.

I DAG er Grahams unike samling kjernen i tilbudet til nettjenesten Wolfgang's Vault, der man kan lytte til opptakene, eller kjøpe dem for nedlasting i mp3- eller FLAC-format. Tjenestens navn er en hyllest til tyskfødte Graham, som egentlig het Wolodia «Wolfgang» Grajonca. Wolfgang's Vault tilbyr også konsertvideo og ulike typer memorabilia som t-skjorter, plakater og fotografier, og er størst i denne nisjen innen kommersiell retro.

DET HØRER MED til historien at det er omstridt om Wolfgang's Vault betaler artister og rettighetshavere skikkelig. Selv hevder de ansvarlige at alt er i orden og at det går penger til lisensieringsorgansiasjonene ASCAP, BMI og SESAC for alt som spilles. Hva arvingene til Duke Ellington mener om den saken, er uklart.

Men ikke alle skal ha betalt. Det finnes et enormt tilbud av gratis livemateriale av høy kvalitet på nettet, distribuert via ikke-kommersielle nettsamfunn og private entusiaster.

BLANT DEM som bidrar er Martin Hagfors, norsk-amerikansk artist og låtskriver med flere bandprosjekter, kritikerroste soloalbum under eget navn og tekst- og låtskriverbidrag på en lang rekke plateutgivelser. Hagfors har en fortid som profesjonell lydtekniker, og gjorde det til en vane å ta opp artistene han jobbet med på 1980- og 90-tallet. I 20 år har han sittet på to kofferter fulle av kassetter med opptak fra en Sony TCD10, gjort på klubben Nightstage i Cambridge, Massachusetts i USA, og på Cruise Cafe i Oslo.

På nettstedet Weeklyleaks slipper han med ujevne mellomrom noen av disse historiske opptakene, med navn som Astor Piazolla, Dr. John, Dizzy Gillespie, John Lee Hooker og Townes Van Zandt, for bare å nevne noen.

De fleste opptakene er tatt direkte fra miksepulten, noen ganger i kombinasjon med en Shure SM57 mikrofon for litt romfølelse. Lydkvaliteten er ikke all verden, men suset er historisk.

I GÅR la Hagfors ut et opptak med countrybandet Asleep at the Wheel fra Cruise i mars 1992. Bandet har allerede gitt tommelen opp på sin Facebook-side. Det er det ikke alle som gjør:

- Advokaten til Tracy Chapman ville at jeg skulle ta ned opptaket med henne, noe jeg også gjorde. Fansen hennes var fortvilet, de hadde aldri hørt så gamle opptak med henne og var i ekstase. Men advokatene takket meg, jeg var kjapp.

Hagfors legger ikke skjul på at han er på juridisk tynn is:

KOFFERT FULL AV BLUES: En av to kofferter med konsertopptak Martin Hagfors gjorde i sin tid som lydtekniker. Foto: Weekyleaks.net
KOFFERT FULL AV BLUES: En av to kofferter med konsertopptak Martin Hagfors gjorde i sin tid som lydtekniker. Foto: Weekyleaks.net Vis mer

- Jeg har overhodet ikke mitt på det tørre. Men jeg prøver å promotere artistene så mye jeg klarer, Jeg laster opp musikken i et format som er meget vanskelig å laste ned, og i en lav oppløsning slik at det ikke har en kommersiell verdi. Videre oppfordrer jeg alle til å kjøpe musikken, og linker til alle medvirkende jeg finner. Jeg vet at dette er en gråsone, men føler selv at jeg er mye mer «artistvennlig» enn for eksempel YouTube. Jeg driver egentlig gratis promo!

Hagfors' egen favoritt? Et opptak med den argentinske bandeonisten Astor Piazolla, fra Nightstage i 1987.

- Jeg hadde aldri hørt noe liknende før, og ble slått over ende av ham og bandet. Jeg fikk også fantastisk skryt av ham etter den siste konserten.

Hobbyprosjektet til Hagfors føyer seg inn i en ærverdig bootleggingtradisjon som kanskje mer enn noe annet kan føres tilbake til Grateful Dead.

Det legendariske bandet hadde i sin tid et eget område foran scenen på konsertene til Deadheads som gjorde opptak med en skog av mikrofonstativer og bærebart opptaksutstyr, som på bildet øverst i artikkelen. Dead har lagt ut en del godbiter selv, men det blekner mot de mer enn 8600 konsertinnspillingene med bandet i verdens største nettarkiv av konsertopptak med såkalt «share friendly» artister: Live Music Archive, et prosjekt i regi av de ansvarlige bak det gigantiske Internet Archive. At artistene er «share friendly» betyr  at de synes det er greit at opptakene gjøres og deles. Her kan du med andre ord laste ned med god samvittighet.

Dette er kulturformidling og -arkivering av betydelig samfunnsverdi.

UTVALGET av store, etablerte navn er begrenset, men her finnes en uendelighet av konsertopptak, mange av dem i forbløffende god lydkvalitet. Live Music Archive har egne seksjoner for innspillinger i tapsfritt komprimert FLAC-format, ja til og med en egen seksjon med innspillinger i 24 bits-kvalitet. Jeg ble først oppmerksom på dette på nettforumet Hifisentralen.no, der entusiastene er i fyr og flamme over hvilke lydmessige og musikalske skatter som finnes i arkivet.

Innholdet kan lastes ned konvensjonelt, eller via en egen BitTorrent-side for enda raskere nedlasting. Ikke at det trengs, jeg fikk en hastighet fra hovedsiden på mer enn 11 mb per sekund da jeg lastet ned et 24-bits opptak med mine gamle helter Was (Not Was). Da gikk en zip-fil på over en gigabyte unna på litt over ett minutt.

ALT-COUNTRY-ARTISTEN Ryan Adams er rikt representert i nettarkivet. Adams har også tatt konsekvensen av interessen for konsertopptak ved å tilby en egen app for iPhone og iPad, der fansen kan høre et utvalg konsertopptak, helt gratis. En egen bootlegside er også godkjent av artisten. Alt for å stimulere økosystemet av lojale fans han skal leve av i post-cd-alderen.

Adams gir altså bort konsertopptak — for å selge flere konsertbilletter. Her skulle det være plenty hjerneføde for dem som sliter med å tro på den nye artistøkonomien.

P.S. Glemte vi YouTube? Her finner du konsertopptak fra et nærmest uendelig antall konserter over hele verden. Historiske perler hånd i hånd med ferske opptak som legges ut mens konsertene ennå pågår. En formidabel kulturskatt, som dessverre er beheftet med en del opphavsrettslig problematikk.

LEGGER UT KONSERTER: Martin Hagfors legger ut konsertopptak på sin egen nettside, Weeklyleaks. Opptakene er gjort på hans trofaste Sony TCD10 kassettopptaker. Foto: Privat
LEGGER UT KONSERTER: Martin Hagfors legger ut konsertopptak på sin egen nettside, Weeklyleaks. Opptakene er gjort på hans trofaste Sony TCD10 kassettopptaker. Foto: Privat Vis mer