Her kan du laste ned lydbøker - helt gratis og helt lovlig

Den amerikanske nettsiden etterlyser norske bidragsytere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Lydbøker har lenge vært tilgjengelige for ulovlig nedlastning på diverse fildelingssider, til bokbransjens fortvilelse. Lydbokforlaget prøvde å løse problemet for en måned siden, ved å legge ut nesten hele katalogen sin på 800 bøker på nettet, tilgjengelig for nedlastning. Lovlig, men nesten like dyrt som å kjøpe lydbøkene i butikken.

Men visste du at det går an å laste ned lydbøker på iPoden eller mp3-spilleren - helt gratis og helt lovlig? Flere internasjonale nettsteder gir deg muligheten. Det største og mest idealistiske nettstedet er sannsynligvis amerikanske LibriVox.org. Lydbøkene deres er dessuten fullstendig reklamefrie.

Leses av amatører

Det er mulig fordi alle bøkene og tekstene som blir lest inn er offentlig eiendom. De er publisert før 1923. Etter amerikanske regler betyr det at opphavsretten er utløpt.

- Målet er å gjøre alle frigitte bøker tilgjengelige som gratis lydbøker, skriver LibriVox-gründer Hugh McGuire i en e-post til Dagbladet.no.

Til forskjell fra Lydbokforlagets lydbøker, er lydbøkene til LibriVox innlest av amatører. LibriVox er bygget opp som en fildelingsside der hvem som helst kan bidra. Den koster ingenting å drive, og ingen tjener penger på den.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.