Her kan du laste ned lydbøker - helt gratis og helt lovlig

Den amerikanske nettsiden etterlyser norske bidragsytere.

(Dagbladet.no): Lydbøker har lenge vært tilgjengelige for ulovlig nedlastning på diverse fildelingssider, til bokbransjens fortvilelse. Lydbokforlaget prøvde å løse problemet for en måned siden, ved å legge ut nesten hele katalogen sin på 800 bøker på nettet, tilgjengelig for nedlastning. Lovlig, men nesten like dyrt som å kjøpe lydbøkene i butikken.

Men visste du at det går an å laste ned lydbøker på iPoden eller mp3-spilleren - helt gratis og helt lovlig? Flere internasjonale nettsteder gir deg muligheten. Det største og mest idealistiske nettstedet er sannsynligvis amerikanske LibriVox.org. Lydbøkene deres er dessuten fullstendig reklamefrie.

Leses av amatører

Det er mulig fordi alle bøkene og tekstene som blir lest inn er offentlig eiendom. De er publisert før 1923. Etter amerikanske regler betyr det at opphavsretten er utløpt.

- Målet er å gjøre alle frigitte bøker tilgjengelige som gratis lydbøker, skriver LibriVox-gründer Hugh McGuire i en e-post til Dagbladet.no.

Til forskjell fra Lydbokforlagets lydbøker, er lydbøkene til LibriVox innlest av amatører. LibriVox er bygget opp som en fildelingsside der hvem som helst kan bidra. Den koster ingenting å drive, og ingen tjener penger på den.

- Bøkene våre er nødvendigvis av varierende kvalitet, og det er plagsomt for noen. Vi har fått litt kritikk for det, og noen mener vi burde holde auditions eller luke ut dårlige lesere. Men vi føler at hvis du er villig til å legge energi i å lage et lydopptak av en bok du er glad i, er det et bevis på at det fortjener å være tilgjengelig online, sier McGuire.

- Hvor er dere?

GRATIS LYDBØKER: Det amerikanske nettstedet LibriVox tilbyr gratis nedlastning av lydbøker, helt lovlig. Foto: FAKSIMILE FRA NETTSIDEN
GRATIS LYDBØKER: Det amerikanske nettstedet LibriVox tilbyr gratis nedlastning av lydbøker, helt lovlig. Foto: FAKSIMILE FRA NETTSIDEN Vis mer

LibriVox har til nå 572 lydbøker i arkivet, og foreløpig bør du kunne engelsk for å ha glede av dem. Men innleserne er fra hele verden, og det finnes enkelte bøker på andre språk også. For eksempel finnes Dante Alighieris «Den gudommelige komedie» både på engelsk og italiensk. Men foreløpig finnes det ingen lydbøker på norsk i arkivet.

- Hvor er dere? Vi har ventet på dere, sier McGuire.

Bøkene som blir omgjort til lydbøker av LibriVox\' innlesere, finner de hos Project Gutenberg, en nettside for gratis nedlastning av ebøker hvor opphavsretten er utgått. Han viser til en liste (riktignok forholdsvis kort) over norskspråklige tekster hos Project Gutenberg, som det bare er å kaste seg over, deriblant flere Ibsen-bøker og stykker.

Fordi serveren til siden er stasjonert i USA, retter LibriVox seg etter amerikanske lover og regler. Her til lands går opphavsretten ut 70 år etter forfatterens død.

Inspirert av Wikipedia

- Hva synes den amerikanske forlagsbransjen om LibriVox?

- Vi har hatt veldig lite å gjøre med den tradisjonelle forlagsbransjen. Når det gjelder antall nedlastninger, er vi fortsatt en liten aktør i markedet, og katalogen vår begrenser seg til bøker som er utgitt før 1923. Så jeg tror ikke vi egentlig konkurrerer med eksisterende lydbokmakere. Jeg vil faktisk påstå at vi hjelper dem, ved å introdusere folk for gleden ved lydbøker, sier han.

Ifølge McGuire har nettstedet omkring 25 000 besøkende hver dag, og over 1000 mennesker har bidratt som innlesere. Det dreier seg om alt fra nerder til bestemødre, programmerere til bibliotekarer.

McGuire var inspirert av Wikipedia da han startet nettsiden høsten 2005. Han liker ideen om at informasjon bør være gratis.

- Jeg vil gjerne overbevise forlagene om at det er viktig å utforske nettet, og om at det å gi bort ting kan hjelpe dem i det lange løp, sier han.