Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her kan du le av svenskene

RAMBYDALEN (Dagbladet): Her kommer det svenske Hemmens Forskningsinstitut for å måle hvor langt enslige norske menn går over kjøkkengulvet hvert år. - Det er absurd, men bygger på en virkelig historie, sier filmregissør Bent Hamer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ser likevel uvirkelig ut, når en kø av gamle Volvoer med identiske små campingvogner på slep ruller nedover Rambydalsveien ved Jessheim. I veikanten står en grå gammel gubbe med et nyskutt rådyr over skuldrene og stirrer skeptisk på opptoget.

Vi er midt i opptakene til «Salmer fra kjøkkenet», en norsk film som vil kaste nytt lys over svensk forskningsiver på 50-tallet.

Teaterveteran

Gubben heter Isak og er filmens hovedperson, spilt av Joachim Calmeyer, pensjonert veteran fra Nationaltheatret. Han har tolket et utall roller fra verdensdramatikken.

- Men aldri noe som dette her, sier han når kamera slås av og han befris fra rådyret:

- Isak er en eldre ungkar som plutselig får kjøkkenet sitt invadert av en svensk observatør. Han angrer på at han lot ham komme, men trodde han skulle få en ny dølahest i honorar. Så viste det seg å være en dalahest - en av de små røde i tre, vet du.

Tro det eller ei, men Hemmens Forskningsinstitut gjorde faktisk slike kjøkkenstudier på 50-tallet: De ville finne ut hvor langt husmoren måtte gå mellom benk, komfyr, utslagsvask og spiskammers, for å se om det var rasjonaliseringsgevinst å hente ved å møblere kjøkkenet på en annen måte.

Og det var det. Forskerne konkluderte med at «i stedet for at husmoren skal behøve å gå en distanse tilsvarende Sverige - Kongo i løpet av et års matlaging, behøver hun nå ikke gå lenger enn til Nord-Italia for å få maten på bordet».

Melankolsk

- Jeg har diktet videre på dette, ved å bringe forskerne til Norge, sier Bent Hamer, som beveget seg i samme filmlandskap i debuten «Eggs»:

- Det er den samme stemningen, ja. Det skal bli en morsom, trist og melankolsk film.

  • «Salmer fra kjøkkenet» koster 18,6 millioner kroner og kommer på kino om et år.

FELTSTUDIER: Svensk kjøkkenforskning fra 50-tallet er utgangspunktet for Bent Hamers nye film, «Salmer fra kjøkkenet». Her kommer forskerne til Norge.
MELANKOLIKER: Bent Hamer lager en morsom og melankolsk film fra bygda.
Hele Norges coronakart