Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her kan du prøve kino for blinde

Helge Jordal forklarer hva som skjer.

|||(Dagbladet.no): - Det er klart blinde og svaksynte også har lyst til å gå på kino, sier generalsekretær Gunnar Haugsveen i Blindeforbundet til Dagbladet.no.

Og snart skal det gjøres noe med akkurat det. Lørdag er det nemlig premiere på en synstolket versjon av filmen «Vegas» under Bergen Internasjonale Filmfestival.

Egne hodetelefoner for blinde og svaksynte, der de får høre tolkninger av det som skjer på skjermen, kan bli standard når norske kinoer skal digitaliseres.

Kan bli standard
I første omgang er det filmene «Vegas», «Svik» og «Knerten» som har blitt synstolket. Et lydspor med Helge Jordal som forklarer handlingen skal bli inkludert når filmene utgis på dvd.

- Det er utrolig positivt at det begynner å komme. Både i Norge og internasjonalt har tilbudet vært altfor dårlig, sier Haugsveen.

Det er Kulturdepartementet som har tatt initiativet til prosjektet, og organisasjonen Film & Kino har til nå bevilget 1,2 millioner kroner.

Videorådgiver Erik Zmuda håper imidlertid at alle norske filmer vil bli synstolket i framtida.

- Teknologien er her, og pengene er på plass. Hvis distributørene er våkne, så kommer de nå til oss og ber om finansiering. Det er ingen grunn til ikke å gjøre det, sier Zmuda.

Et tillegg
Zmuda håper også at mange kinoer vil installere nødvendig utstyr når digitaliseringsarbeidet begynner.

- Men lar alle filmer seg synstolke? Hvordan ville en synstolket versjon av «Antichrist» være, for eksempel?

- Først og fremst er det jo norske filmer vi snakker om her. Men jeg forstår spørsmålet ditt, derfor skal vi ta en grundig evaluering i samarbeid med Blindeforbundet i etterkant. Hvor mye informasjon trenger man i en god synstolkning? Og hva slags type informasjon er det viktigst at er med?

Gunnar Haugsveen er enig.

- Det er viktig at forklaringene ikke forstyrrer dialogen. Dette skal først og fremst være et tillegg, ikke en erstatning for filmen, sier generalsekretæren i Blindeforbundet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling