ISDRONNINGEN: Den 25. desember er det premiere på Sonja, spillefilmen om den olympiske mesteren, Hollywood-stjerna og ikonet Sonja Henie. Video: Nordisk Film DistribusjonVis merVis mer Vis mer

Ine Marie Wilmann

Her kan du se første smakebit fra filmen om Sonja Henie

Julefilmen om Norges isdronning er klar.

Første juledag er det premiere på «Sonja», spillefilmen om den olympiske mesteren, Hollywood-stjerna og ikonet Sonja Henie.

Ine Marie Wilmann, som inntil for et par-tre år siden aldri hadde stått på skøyter, har hovedrollen. Filmen er regissert av Anne Sewitsky.

En racer på isen

Da Dagbladet intervjuet den ferske Amandaprisvinneren Ine Marie Wilmann for tre år siden, hadde hun akkurat blitt tildelt rollen som Sonja Henie.

- Og jeg har aldri stått på skøyter, sa hun til Dagbladet da.

Allerede i 2015 begynte hun å trene, og ryktene sier at hun er blitt en racer på glattisen.

- Fart og piruetter må jeg øve mer på. Jeg må i hvert fall klare å tenke på mye annet samtidig som jeg holder balansen på skøytene. Jeg får stand-in, men regissøren vil at jeg skal gjøre så mye jeg kan på skøyter selv, sa Wilmann da.

Til Sundance-festivalen

Tidligere denne uka ble det kjent at Sonja får sin internasjonale premiere på den prestisjetunge Sundance Film Festival.

Om filmen skriver produsenten Maipo Film:

«Sonja er filmen om Sonja Henie, tidenes største kunstløper, som bestemmer seg for å dra til Hollywood i 1936 og bli filmstjerne. Hennes første film, «One in A million», topper Box Office samme år, og slik skal det fortsette i lang tid framover.»

Første Hollywood-stjerne

Hun har en livshistorie som er fascinerende. Sonja Henie var vår aller første Hollywood-stjerne.

Hun levde drømmen og lanserte nye filmer, halsbrekkende koreografier, spektakulære skøyteshow. I kjølvannet var det endeløse fester, og hun var alltid omringet av kjærester, beundrere, venner og familie.

Hennes liv var en endeløs opptur, heisen gikk bare oppover, inntil den stoppet - og gikk nedover.

Sonja blir eldre. Hun er ikke ung og vakker lenger. Publikumstallene synker, filmselskapene trekker seg. Sonja selger eiendommen til broren sin, bryter med manageren sin og satser alt på ett kort:

Showet hennes, «Holiday on Ice», skal til Rio de Janeiro.

I Rio er isen råtten, Sonja er full, hun faller, publikum piper, pressefotografene fryder seg. Sonja er nødt til å reise seg, en siste gang. Og denne gangen er det ingen som har lyst til å se på.