Oscar 2018

Her kan du se Oscar-filmene før utdelingen søndag

Men én film viser seg å bli svært vrien for oss nordmenn.

NOMINASJONER: Fra kringkastingen av de nominerte til Oscar-statuettene 2018. Video: AP Vis mer Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Stjernespekket Spielberg-versjon av The Washington Posts håndtering av Pentagon-papirene.«Call Me by Your Name» er en inntrengende film om den første, overgitte forelskelsen.Det er bare få dager igjen før det braker løs med utdelingen av de ikoniske Oscar-statuettene i Dolby Theatre, Hollywood. Natt til mandag 5. mars, norsk tid, feirer filmeliten den 90. utdelingen av den amerikanske filmprisen.

Men tradisjonen tro er det også svært få av de nominerte filmene som har rukket å finne veien til det norske kinolerretet, før de skal opp til vurdering om de var fjorårets beste.

Vær derfor obs på at flere av landets kinoer kjører egne Oscar-spesialer på programmet denne helgen, som feks. Gimle i Oslo eller Nova i Trondheim.

Her i Dagbladet har vi også satt opp en grei oversikt over hvor du faktisk kan få sett de nominerte filmene til de største kategoriene: beste film og beste kvinnelige/mannlige hovedrolle. Her sortert alfabetisk:

«Call Me by Your Name»

I tillegg til å være nominert til «beste film» kan den hente hjem statuetter i kategoriene «beste mannlige hovedrolle», «beste musikk» og «beste adapterte manus».

Filmen er satt til 80-tallets Italia, hvor en ung gutt opplever at sterke følelser vekkes til live da en kjekk student fra USA leier et rom hos familien.

Vant nylig publikumsprisen under Bergen Filmfestival.

Foreløpig bare tilgjengelig på kino i Norge. Filmen kan for øvrig kjøpes gjennom amerikanske kontoer hos feks. iTunes, Amazon og Vudu.

Dagbladets anmelder trillet terningkast 5:​​ «Call Me by Your Name» er en inntrengende film om den første, overgitte forelskelsen.​

«CALL ME BY YOUR NAME»: En nydelig og kritikerrost kjærlighetshistorie fra et utsøkt filmet Nord-Italia. Video: Sony Pictures Vis mer

«Darkest Hour»​​

Skal dette endelig bli året Gary Oldman tar Oscar for beste mannlige hovedrolle? Filmen der han portretterer Winston Churchill mens han gjennomgikk sine tøffe beslutninger i andre verdenskrig, har i hvert fall gitt ham nominasjonen, i tillegg til å være en av kandidatene til «beste film», «beste foto», «beste kostymedesign», «beste hår og sminke» og «beste produksjonsdesign».

Filmen hadde norgespremiere i midten av januar, men i anledning Oscar settes den fortsatt opp i enkelte kinosaler i landet. Den kan både leies og kjøpes på amerikanske iTunes, Amazon, Vudu, m.fl.

Dagbladets anmelder ga filmen terningkast fire: «Darkest Hour» er en litt for pedagogisk historietime.​

TRAILER: «The Darkest Hour» er et historisk drama om Winston Churchill, som sto opp mot den tyske invasjonen under andre verdenskrig. Video: Universal Pictures Vis mer Vis mer Vis mer

«Dunkirk»

Chirstopher Nolans storslåtte krigsdrama er nominert til hele åtte Oscar-priser, inkludert de prestisjetunge «beste film, «beste regi» og «beste foto». Også lydbildet til filmen har fått to nominasjoner.

I kontrast til flere av de øvrige nominerte har det norske publikum hatt god til til å få sett evakueringen av soldatene ved Dunkirk, ettersom den kom på kino allerede i juli i fjor. Likevel er det enkelt kinoer som setter opp filmen på nytt nå i helga.

Filmen finner du også hos de fleste leietjenester som Canal Digital, Get, Altibox, Viaplay og iTunes. Den er også mulig å kjøpe på DVD og BluRay.

Dagbladet trillet FEM på terningen: «Dunkirk»s kunstneriske suksess bunner i at den bruker andre verdenskrig som setting snarere enn som tema.

KRIGSDRAMA: Christopher Nolans krigsdrama «Dunkirk», med skuespillere som Tom Hardy, Fionn Whitehead og Harry Styles på rollelista, har norgespremiere 19. juli. Video: Warner Bros. Vis mer

«Get Out»

Svært ulikt mye annet er «Get Out» noe så sjelden som en nominert grøsserfilm. I tillegg til å være i det gode selskap blant de øvrige åtte i kategorien «beste film» kan regissør Jordan Peele fryde seg over både nominasjon for sin regissørdebut, samt for sitt selvskrevne manus. Hovedrolleinnehaver, Daniel Kaluuya, øyner også en sjanse på den høythengende prisen for «beste mannlige hovedrolle».

Filmen er den eldste blant sine konkurrenter i samme kategori, og ble sluppet på norske kinoskjermer for snart et år siden. Noen kinosaler setter også opp «Get Out» på nytt i anledning helgas prisdryss.

Get Out kan leies hos de fleste leietjenester som Canal Digital, Get, Altibox, Viaplay og iTunes. Den er også mulig å kjøpe på DVD og Blu-ray.

Dagbladet ga grøsseren terningkast fem: I «Get Out» er det tolerante hvite liberalere som er de skumleste av alle.

TRAILER: Se en forhåndstitt på skrekkfilmen «Get Out». Video: Universal Vis mer Vis mer

​«I, Tonya»

Filmen om den kontroversielle kunstløperene Tonya Harding er ikke nominert til «Beste film», men holder til gjengjeld en av nominasjonene til «beste kvinnelige hovedrolle». Margot Robbies rolletolkning er ikke den eneste som har blitt lagt merke til på glattisen, for Allison Janneys birolle kan også dra hjem en statuett natt til mandag.

Filmen er bare tilgjengelig på kino i Norge, men er mulig å kjøpe via amerikanske kontoer hos iTunes, Amazon, Vudu og liknende.

Les Dagbladets anmeldelse her: «I, Tonya» blir et studium av outsideren som føler seg urettferdig behandlet - og tar seg friheter.

SPILLER TONYA: I den nye filmen «I, Tonya» spiller Margot Robbie den skandaleombruste kunstløpersken Tonya Harding. Video: Neon Vis mer

«Lady Bird»

Dramakomedien, satt til det stillestående livet for tenåringsjentene i Sacramento, er nominert til fem Oscar-priser i de fleste av de gjeveste kategoriene: «beste film», «beste kvinnelige hovedrolle», «beste manus» og «beste regi». I tillegg har også Laurie Metcalf sikret seg en nominasjon til «beste kvinnelige birolle».

Dette er andre gang på tre år at unge Saoirse Ronan (23) er nominert for sin hovedrolle, og hun er blant favorittene til årets pris.

Filmen har ikke norgespremiere før 16. mars, og er derfor bare vist på spesielle førpremierer denne helga. «Lady Bird» er tilgjengelig som både leie- og kjøpefilm i amerikanske iTunes, Amazon, Vudu og liknende.

Dagbladet har ennå ikke anmeldt «Lady Bird», men les saken om de fantastiske internasjonale anmeldelsene.

«LADYBIRD»: Greta Gerwig debuterer som regissør med dramakomedien «Lady Bird» med Saoirse Ronan i hovedrollen. Filmen har norsk premiere 13. april 2018. Video: Zero Media Vis mer

«Phantom Thread»

Daniel Day-Lewis annonserte før denne filmen at den skulle bli hans siste, og under regi av Paul Thomas Anderson har de begge klart å hente inn nominasjoner for sine prestasjoner. Filmen stiller sterkt i årets Hollywood-fest med sine fem nominasjoner.

Dette er også den filmen det skal vise seg å bli svært vanskelig å få sett her til lands. Norsk premiere er satt så sent som 13. april. Hvilket betyr at selv de kinosalene i Norge som tilbyr førpemierer er pent nødt til å vente til etter at statuettene har funnet sine peishyller.

Ei heller amerianske strømmekontoer vil være mye til hjelp her, da den ikke vil være tilgjengelig før slutten av mars.

TRAILER: Se traileren til Paul Thomas Andersons film der Daniel Day-Lewis har hovedrollen. Vis mer

«Roman J. Israel, Esq.»

Dette er den andre av to filmer som har hovedrolle-nominasjoner uten selv å være nominert til beste film. Det er Denzel Washington som skal ha æren for sin portrettering av forsvarsadvokaten som tittelen er oppkalt etter.

Filmen har motatt svært lunke kritikker, og holder en oppsiktsvekkende lav vurdering hos Metacritic, som samler de største anmeldelsene i bransjen i et gjennomsnitt. I skrivende stund har den bare 58 av 100 mulige poeng, noe som må regnes som svakt for en film hvor hovedrollen kjemper om en statuett.

Filmen ble aldri satt opp på kino i Norge og er tilsynelatende ei heller å finne hos norske streaming og leietjenester. Skulle du ha et sterkt ønske om å se den, er den likevel å finne som både kjøpe og leiefilm hos de amerikanske strømmetjenestene.

TRAILER: Denzel Washington spiller hovedrollen i filmen som har fått lunkne kritikker, men likevel kan stikke av med flere Oscar-statuetter. Video: Sony Vis mer Vis mer

«The Post»

Historien om amerikas første kvinnelige aviseier, som i et svært mannsdominert miljø blir satt på prøve da Vietnamkrigens hemmeligheter bobler opp på overflaten.

På tross av et stjernelag av skuespillere og ringreven Steven Spielberg bak roret er det kun Meryl Streep som nomineres til «beste kvinnelige skuespiller» i tillegg til at filmen kan stikke av med «beste film».

Filmen har nylig blitt satt opp på norske kinoer og spilles i de fleste kinosaler i landet. Den er i motsetning til mange av sine konkurrenter heller ikke tilgjengelig på amerikanske strømmetjenester ennå.

Dagbladets anmelder ga filmen terningkast fire: Stjernespekket Spielberg-versjon av The Washington Posts håndtering av Pentagon-papirene.

TRAILER: «The Post» hadde Norgespremiere 16. februar 2018. Video: Nordisk Film Distribusjon AS Vis mer Vis mer

«The Shape of Water»

Regissør Guillermo del Toro er ikke ukjent med historiefortellinger som inkluderer mystiske skapninger. I «The Shape of Water» har han både skrevet og regissert en film som i år er nominert til, mildt sagt imponerende, tretten Oscar.

For å nevne noen inkluderer det beste film, regi, kvinnelig hovedrolle, klipp, foto og manus. Kostyme, lyd og biroller kan også ende opp med prisdryss i helga.

Guillermos monster-romanse er nettopp sluppet på kino i Norge og spilles nok derfor i de aller fleste kinosaler landet rundt. Den er mulig å kjøpe for dem som har amerikanske kontoer hos iTunes, Amazon, eller tilsvarende tjenester, men heller ikke der være tilgjengelig for leie før om noen uker.

Dagbladets anmelder ga den Oscar-nominerte filmen terningkast fire:
Eventyrlig om forelskelse mellom menneske og havmann Men psykologien blir vel enkel.

EVENTYRLIG: Den underlige kjærlighetshistorien «The Shape of Water» leder Oscar-racet med hele 13 nominasjoner. Vis mer Vis mer Vis mer

«Three Billboards Outside Ebbing, Missouri»

Den definitivt største favoritten til å stikke av med hovedprisen handler om tre plakater utenfor den lille småbyen Ebbing i Missouri. Filmen stakk av med fire priser, inkludert beste film, under Golden Globe i januar, som historisk er en god pekepinn på hva juryen til helgas festiviteter også lander på.

Filmen hadde norgespremiere i slutten av januar, men er fortsatt å finne i en del kinosaler i de større byene i landet.

Den er ikke tilgjengelig som leiefilm ennå, men som med mange av de andre filmene kan den kjøpes eller leies via amerikanske kontoer i iTunes, Amazon, Vudu og lignende.

Natt til mandag vet vi altså hvilke av disse filmene som stikker av med den gjeveste prisen for årets beste film, og ikke minst hvor de øvrige 23 statuettene skal plasseres.

Dagbladets anmelder var imponert og ga filmen terningkast fem: Hardt og godt når McDormand tar loven i egne hender. Går på og viser frem kostnadene ved å stå på sitt

MØRK KOMEDIE: Den mørke dramakomedien har fått totalt 6 Golden Globe-nomineringer, og har norgespremiere 19. januar. Video: Twentieth Century Fox Vis mer Vis mer

Dersom du ikke selv sitter oppe i natt kan det jo være hyggelig å vite at vi i Dagbladet oppsummerer showet, kjolene og ikke minst prisene fra vårt studio mandag morgen. Vi sees da.