MØT VEGGEN: Å Snakke med den digitale assistenten Siri i iPhone 4S kan være en frustrerende opplevelse. Men ikke så frusterende som å snakke med Dagbladets egen digitale samtalepartner, DBOLA.
MØT VEGGEN: Å Snakke med den digitale assistenten Siri i iPhone 4S kan være en frustrerende opplevelse. Men ikke så frusterende som å snakke med Dagbladets egen digitale samtalepartner, DBOLA.Vis mer

Her kan du snakke med Dagbladets digitale «psykolog»

Hvem trenger Siri? Spør DBOLA om hva som helst.

I går skrev vi om iPhone 4S og Siri, Apples nye «personlige assistent» som hjelper deg å utføre en rekke oppgaver ved hjelp av stemmestyring.

Men hvem trenger Siri? I dialogfeltet over kan du snakke med DBOLA, Dagbladets egen heldigitale personlige samtalepartner.

DBOLA er fiin, gammel årgang, og ble opprinnelig utviklet i 2001 som en SMS-tjeneste, i de herrens glade dager da man trodde man skulle kunne ta seg betalt for denslags. Men DBOLA ble nok ikke helt den økonomiske melkekua Dagbladet hadde håpet på.

Det kan selvsagt skyldes at tjenesten var helt håpløs. Dette er kunstig intelligens uten nevneverdige spor av intelligens.

DBOLA er en oversatt versjon av det legenadariske dataprogrammet ELIZA, utviklet av Joseph Weizenbaum ved MIT i Boston mellom 1964 og 1966. Ved hjelp av enkel språkgjenkjenningsteknologi fungerer ELIZA som en svært primitiv samtalepartner.

Eller som psykologen fra helvete.

Noen eksempler på tidlige samtaler med denne typen kunstig intelligens kan du lese her.

Apples Siri er, enkelt forklart, en litt smartere utgave av ELIZA. Etter min artikkel om Siri og iPhone 4S spurte Dagbladets tidligere utviklinsgredaktør og mobilsjef, Jan Thoresen, om jeg husket DBOLA. Dermed var veien kort inn til kollega Ola Strømman, utvikleren som sto for oversettelsen og implementeringen av DBOLA i 2001.

OG VIPS: Gratis fredagsmoro. Du kan snakke med DBOLA om hva du vil. Trykk «send» eller enter-tasten for å legge inn tekst.

Vær forberedt på ekstreme kommunikasjonsvansker.

FRUSTRERENDE: Apples Siri er en ivrig liten hjelper, men kommunikasjonen går ikke alltid like smertefritt. Det gjør den heller ikke med Dagbladets DBOLA, i dialogfeltet øverst i denne artikkelen.
FRUSTRERENDE: Apples Siri er en ivrig liten hjelper, men kommunikasjonen går ikke alltid like smertefritt. Det gjør den heller ikke med Dagbladets DBOLA, i dialogfeltet øverst i denne artikkelen. Vis mer