Her kommer Kaizers Violeta

Kaizers Orchestra med ambisiøst storverk.

TENKER LANGSIKTIG: Kaizers Orchestra skal lage tre plater rundt karakteren Violeta. Den første lover bra. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
TENKER LANGSIKTIG: Kaizers Orchestra skal lage tre plater rundt karakteren Violeta. Den første lover bra. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Kaizers Orchestra har alltid levd sitt eget liv litt på siden av samfunnet. Det er i år ti år siden «Ompa til du dør» skranglet seg vindskeiv inn i en folkesjel sulten på storslagen og tøylesløs underholdning, utenfor de tradisjonelle rockedogmene.  I motsetning til de fleste storselgere, debuterte plata nederst på VG-lista og brukte et år på å klatre til toppen. Når gjengen nå gir seg i kast med sitt mest ambisiøse verk til dato, er det også på egne premisser.

Triologi «Violeta Violeta Vol 1» er første del i en trilogi om Violeta, moren, faren og Beatrice. Musikalsk sett er det tilbake i velkjente trakter for jærbuene. Der «Maskineri» strakte hals etter et mer Kentsk voksenpoputtrykk, er det nok en gang halsbrekkende sigøynerompa som står i sentrum på plate nummer fem. «Philemon Arthur & the Dung» starter litt beskjedent, men «Diamant til Kull» får raskt Kaizersskuta på riktig kurs med et tilbakelent groove og en hektende gitarmelodi.

Gamle trakter På platas midtakse, «En for orgelet, en for meg», er det igjen full Tom Waits-pupp med stampende rytmer og kantete melodier i god gammel «Ompa»-tradisjon. «Svarte katter & flosshatter» har et James Bond-aktig sus over seg med en massiv vegg av messingblås og perkusjon. Man må ha mage for slikt og enkelte av låtene skriker etter en medrivende melodi bak all staffasjen, «Din kjole lukter bensin, mor» og og avslutningssporet er bare helt greie Kaizers-øvelser. Men det er først og fremst Kaizers og menigheten deres det handler om, og der vil det nok være mange brede smil å spore om dagen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer