GLASS:  Slik blir det nye, sammenslåtte Munch/Stenersen-museet. Til høyre et hjørne av Operaen med utløpet av Akerselva i en ny kanal i mellom - når dagens trafikkmaskin er borte.  Foto: Herreros Arquitectos.
GLASS: Slik blir det nye, sammenslåtte Munch/Stenersen-museet. Til høyre et hjørne av Operaen med utløpet av Akerselva i en ny kanal i mellom - når dagens trafikkmaskin er borte. Foto: Herreros Arquitectos.Vis mer

Her kommer Munch i 14 etasjer glass og betong

Oslo bystyre banket gjennom nye milliardkolosser i Bjørvika. - Ligner en blokk med et knekt fyrtårn.


(Dagbladet.no): To nye milliardbygg i Bjørvika falt på plass i kveld da flertallet i Oslo bystyre banket gjennom prosjektene både for Deichmanske Bibliotek og Munch/Stenersen-museet.
Etter en heftig debatt, vedtok bystyreflertallet at det spansktegnede, 14 etasjer høye Lambda skal bli det nye sammenslåtte Munch- og Stenersen-museet.

SV og Frp
Stemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og SV berget flertall for det spanske prosjektet.

Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Rødt stemte imot - etter at et forslag fra Arbeiderpartiet om ny arkitektkonkurranse ble nedstemt. Ap mener det spanske vinnerutkastet til Herreros Arquitectos er et energisluk.

Samtlige bystyrepartier gikk inn for Deichmann-prosjektet Diaginale, som er tegnet av arkitektektene Lund Hagem A/S og Atelier Oslo A/S.

Her kan du se hvordan det nye biblioteket blir - med en snødekt Opera i forgrunnen.

Dermed var det Finanskomiteens innstilling som gikk seirende ut av kampen av de to nye, store kulturinstitusjonene i hovedstadens ekspansive Opera-bydel.

- Skygger for Operaen
Kritikerne av det spanske vinnerutkastet som ble klubbet gjennom i kveld, er blant annet redd for at det 14 etasjer høye bygget i glass, betong og metall skal skygge for Opera-bygget i det umiddelbare nabolaget.
KrFs gruppeleder Aud Kvalbein synes heller ikke at de spanske arkitektene har levert tegninger som appellerer til hennes estetiske sans.
- Det ligner på en blokk med et knekt fyrtårn på toppen, mener Kvalbein, som gikk sammen med Ap og Rødt i Oslo bystyre i kveld.