Her kritiserer mora sin datters kropp høylytt i klesbutikk

- Det ligger mye skam og tabu rundt dette.

(Dagbladet): I kveldens episode av «Hvem bryr seg» på TV 2, settes det blant annet opp et eksperiment, hvor en mor kritiserer sin datters kropp framfor flere personer i en klesbutikk. Spørsmålet er selvfølgelig om noen bryr seg, og eventuelt våger å bryte inn.

- Det er et veldig viktig tema å sette fokus på. Noen mennesker er sårbare og kan være nær faresonen til å utvikle spiseforstyrrelser. Da skal det ikke mer til enn en skeiv kommentar fra for eksempel en mor, for at begeret renner over, sier generalsekretær i interesseorganisasjonen ROS, Irene Kingswick til Dagbladet. 

- Foreldre forstår ikke Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) er en landsdekkende interesseorganisasjon som tilbyr råd og veilendning for alle som er berørt av problematikk rundt mat, kropp og selvfølelse.

Generalsekretær Kingswick forklarer at det er et viktig poeng å ikke sette foreldre i et dårlig lys, når det kommer til slike episoder.  

- Man kommer gjerne med disse kommentarene helt ubevisst, og da trenger foreldre like mye veiledning og råd som de personene som er syke. Ofte forstår ikke foreldre at de kan være med å påvirke dette i en negativ retning.   

- Er det et stort nok søkelys på temaet? 

- Overhodet ikke. Når det gjelder samfunnet vårt, og måten verdisystemet fungerer, så måler man ofte suksess i prestasjoner og et pent utseende. Sosiale medier er med å bygge opp under dette, sier hun.

Skam og tabu - Når det er så mye fokus på prestasjoner og utseende, noe som en rekke undersøkelser bekrefter kan føre til angst og depresjoner, bør noe gjøres. For å skape en snuoperasjon må alle ledd i samfunnet bli mer observant når det gjelder hvordan egen adferd kan påvirke et annet menneskes liv.

Fra tidligere har programleder Klaus Sonstad blant annet satt opp skjult kamera for å se hvordan folk ville reagere når det kommer til fordommer mot overvektige.

Programmet har skapt en rekke reaksjoner og flere debatter, blant annet i sosiale medier. 

- Vi er ikke så gode på å forstå bakgrunnen til hva som kan påvirke psyken vår i en negativ retning. Det ligger mye skam og tabu rundt dette. Vi har et samfunn som ikke tillater det å være sårbar. Det vi i ROS jobber med er blant annet å endre denne holdningen som svært mange går og bærer på. Det viktigste rådet er å vise at du bryr deg. At det ikke handler om hva du presterer og utseendet, men om dine unike indre ressurser.

Hele episoden av «Hvem bryr seg» sendes på TV 2 i kveld, klokka 20.00.