Her krysser Max Hermansen Grønland

Parodierer TV 2-program med Sigrid Bonde Tusvik.

(Dagbladet): - Jeg beveger meg ikke ned på Grønland, og det har med min egen sikkerhet å gjøre og min rolle som Pegida-talsmann og medieeksponeringen rundt det, forklarte Max Hermansen (54) overfor Nettavisen i slutten av februar.

Talsmannen for den norske avleggeren av den islamfiendtlige bevegelsen Pegida var klar i sin sak.

Etter at bruktbokhandelen hans i Oslo ble nazi-tagget for snart to uker siden, ønsket ikke Hermansen å dra ned til Grønland politistasjon å levere inn anmeldelsen, i frykt for egen sikkerhet.

Har møtt motstand Det har blåst kraftig rundt 54-åringen etter de islamfiendtlige Pegida-demonstrasjonene i Oslo.

Marsjene startet i Dresden i Tyskland og har der samlet titusenvis til demonstrasjoner mot muslimsk innvandring. I Oslo hadde 190 møtt opp på den første demonstrasjonen, men etter det har oppmøtet vært dalende.

Hermansen har fått mye tyn for sitt kritiske syn på islam, og ble blant annet sparket fra lærerjobben sin på grunn av sine holdninger.

- Satte betingelser I kveldens premiere av «Tørnquistklubben» på TV 2 sendes det imidlertid et innslag hvor Pegida-talsmannen og komiker Sigrid Bonde Tusvik går over Grønland i Oslo - i noe samme stil som programmet «Tjukken & Lillemor». 

- Hvorfor ombestemte du deg?

- Jeg satte klare betingelser for å være med på dette. Det gikk blant annet ut på å få fram den store islamske elefanten i rommet, sier Max Hermansen til Dagbladet. 

54-åringen har fått mye medieoppmerksomhet de siste åra grunnet sine islamkritiske ytringer. Ved flere anledninger har han også kalt islam en totalitær ideologi. Selv hevder han at det finnes «mange som har lyst til å slå inn tenna på ham».

Siste gang - I klippet uttrykker du overfor Sigrid Bonde Tusvik at hvis du hadde vært diktator i Norge, så hadde du opprettet egne asylleire. Hva mente du med det?

- Muslimsk innvandring i Norge fungerer ikke slik det er i dag, og skaper en rekke problemer. Blant annet vet vi at det kommer mange menneskesmuglere hit, og det kunne vi fått slutt på med disse leirene, mener Hermansen.

- Forstår du at denne uttalelsen kan støte noen?

- Nei, jeg står bare for at vi må hjelpe mennesker som er i virkelig nød.

Hvilke sikkerhetstiltak som ble iverksatt for innspillingen av klippet, ønsker ikke Pegida-lederen å kommentere.

Han forklarer likevel at TV-teamet besto av fem personer, inkludert Bonde Tusvik.  

- Kommer du til å gå over Grønland igjen ved nærmeste framtid?  

- Nei.  

- Han var redd I «Tørnquistklubben» deler Einar Tørnquist, Sigrid Bonde Tusvik og Morten Ramm hver uke sitt høyst subjektive og ufiltrerte syn på det de mener er ukas mest engasjerende hendelser. 

På spørsmål om hvorfor Sigrid Bonde Tusvik ville ta med seg Max Hermansen på tur over Grønland, svarer hun følgende:

- Max Hermansen uttalte, etter at sjappa hans ble sprayet ned, at han ikke turte å gå over Grønland. Jeg har bodd der i fire år og krysset Grønland utallige ganger, så jeg tok saken i egne hender, og loset han over, sier Bonde Tusvik til Dagbladet.   

- Måtte du overtale ham til å bli med?

- Han var redd hele tiden, noe jeg syns var ganske komisk, siden ingen kjente han igjen. For folk på Grønland ser alle hvite helt like ut, så sånn sett var det ikke så farlig som han mente.

Forstander i Det Mosaiske Trossamfund reagerer ikke på TV2-stunet eller Hermansens uttalelser i saken.
- Min umiddelbare reaksjon er at jeg ikke synes at Max Hermansen skal få for mye oppmerksomhet, da han rett og slett ikke fortjener det. Så lenge han ikke kommer med hatefulle ytringer, så skal han få lov til å si det han ønsker. Vi bor tross alt i et fritt land, sier Ervin Kohn til Dagbladet.

PREMIERE I KVELD: I «Tørnquistklubben» deler Einar Tørnquist, Sigrid Bonde Tusvik og Morten Ramm hver uke sitt høyst subjektive og ufiltrerte syn på det de mener er ukas mest engasjerende hendelser. Foto: TV 2
PREMIERE I KVELD: I «Tørnquistklubben» deler Einar Tørnquist, Sigrid Bonde Tusvik og Morten Ramm hver uke sitt høyst subjektive og ufiltrerte syn på det de mener er ukas mest engasjerende hendelser. Foto: TV 2 Vis mer