Anmeldelse: Tonje Unstad - «Svermere»

Her lukter det ny Spellemannpris!

Visekunstneren innfrir på første «voksenalbum» på sju år.

VELGJORT: Det går lenge mellom hver gang Tonje Unstad gir ut plate, men når den først kommer er den tvers igjennom velgjort. «Svermere» er spekket med gode låter.  Foto: Knut Aaserud
VELGJORT: Det går lenge mellom hver gang Tonje Unstad gir ut plate, men når den først kommer er den tvers igjennom velgjort. «Svermere» er spekket med gode låter.  Foto: Knut Aaserud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ALBUM: Til tross for to Spellemannpriser på tre forsøk er Tonje Unstad (35) et godt stykke unna kjendisstatus. Det lever hun nok godt med der oppe i Tromsø, men det hadde vært fint om flere ble oppmerksomme på en av Norges beste visekunstnere.

Den gode teksten

Unstad er ikke en sånn visesanger som står aleine og klamrer seg til kassegitaren, til det er dette for produsert. Men som de beste i denne tradisjonen ser hun verdien i en god tekst. Det gjør ikke noe om tekstlinjene rimer, heller.

Første på fem år

«Svermere» er hennes første album siden den Spellemann-belønte barneplata «Mygga og flua» (2011), og det første «voksne» siden Spellemann-vinner «Æ ror aleina» fra 2009.

Unstad kan feire tiårsjubileum som plateartist, men har altså gått stille i dørene de siste åra. En av grunnene er nok at hun er blitt tobarnsmor, en annen at ingen ting blir halvgjort.

Variert

«Svermere» varer bare snaut halvtimen, men er spekket med gode låter i et variert, musikalsk landskap, fra østeuropeisk/sigøynerinspirert komp - med trøorgel, spikerpiano og bassklarinett - til vakre viser med forsiktig synth-bruk, strykere fra Nordnorsk Opera og Symfoniorkester og vokaloktetten Vokal Nord. Grunnkompet besørges av Håkon Mjåset Johansen (trommer/perkusjon), Trond-Viggo Solås (bass) og MIkael Nilzén (trøorgel/piano/synth).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer