Anmeldelse: Darkthrone - «Old Star»

Her lukter det svovel

Darkthrone leverer årgangs-metal av edelt merke.

Foto: Ashley Maile
Foto: Ashley MaileVis mer

«Old Star»

Darkthrone

5 1 6

Metal

2019
Plateselskap:

Peaceville

«Giftig, gammelt, seigt og frempå - alt om hverandre.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Det er ikke mange band og artister som kan skryte av å ha kommet til plate nummer atten i katalogen. Om det er lov å kalle dem det, så har radarparet Nocturno Culto og Fenriz vært det mest hardtarbeidende tospannet i den norske black metal-scenen i en mannsalder allerede. I alle fall når det kommer til plateutgivelser. Konserter og den slags bryr de seg ikke med.

«Old Star» er nok et arkeologisk dykk i metal-historien. Det handler om å rette fakkelen mot de avleggerne av sjangeren som ikke har fått mest oppmerksomhet opp gjennom årene. Ja, om man ser bort fra at de har tyvlånt signaturriffet i Iron Maiden-klassikeren «Revelations» i «The Hardship of the Scots» da. Darkthrone liker sin canadiske metal og det som skjedde lengst nede i platebunken da The New Wave of British Heavy Metal ble et fenomen på tidlig 80-tall. For ikke å snakke om sveitsisk proto-black metal.

Noen av Darkthrone-platene har vært preget av å være tilnærmet rene stilstudier, men på de siste utgivelsene har bandet virkelig mestret kunsten å referere uten å miste sin egen identitet oppi det hele. Det låter umiskjennelig Darkthrone av «Old Star»: Giftig, gammelt, seigt og frempå - alt om hverandre. Og, det hele er selvsagt forbilledlig skrudd sammen.

Ted Skjellum og Gylve Nagell, som de egentlig heter, har alltid hatt usedvanlig gode riffneser. Kanskje de beste i bransjen? Den egenskapen kommer virkelig frem på låter som «I Muffle Your Inner Choir» og «Duke of Gloat» - hvem skriver forresten sånne titler i disse dager? - det låter klassisk og breialt - en slags odysse i finurlige overganger og tempovariasjoner.

Det er bare å ta av seg hatten for Darkthrones evne til å skrive metal-krøniker på sin helt særegne måte.