Her lytter Listhaug til Reitan i «Brennpunkt». I virkeligheten var hun ikke til stede

- Vi beklager, sier NRK.

(Dagbladet): Brennpunkt-dokumentaren «Matvarekrigen» om norske matbutikker og deres forhandlinger med leverandørene har skapt reaksjoner etter at den ble vist på NRK i går.

Dokumentaren fokuserer blant annet på Rema 1000-kjøpmennenes festing i Las Vegas og kjedens leder Ole Robert Reitans tale til Dagligvareleverandørenes forening i Tønsberg i fjor høst.

Men sekvensen fra dette møtet, der det framstår som om landbruksminister Sylvi Listhaug sitter i salen og reagerer på Reitans tale, er manipulert.

Hadde forlatt rommet I motsetning til hva dokumentaren gir inntrykk av, var ikke Listhaug til stede under Reitans tale, får Dagbladet bekreftet av landbruksdepartementets kommunikasjonssjef Ottar Løvik.

Saken ble først omtalt av Nettavisen.

Bildene av Sylvi Listhaug som sitter i salen og lytter, er tatt under en annen tale på samme møte.

Historieforfalskning Kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000 reagerer kraftig på det hun kaller «historieforfalskning».

- Vi reagerer kraftig på dramaturgien i Brennpunkt-dokumentaren og hvordan ting er tatt ut av sammenheng. Det er veldig spesielt at et seriøst medie som NRK driver med den typen historieforfalskning, sier Beyer til Dagbladet.

- Vi vurderer om dette bør meldes til Pressens Faglige Utvalg, sier hun.

Brennpunkt-redaktør Odd Isungset erkjenner og beklager bildebruken, men sier redaksjonen har handlet i god tro.

Beklager - Våre folk trodde Listhaug var tilstede under talen. Hun var tilstede tidligere på samme møte, men etter at Nettavisen gjorde meg oppmerksom på det har jeg ettergått saken og funnet ut at hun hadde forlatt møtet da Reitan talte, sier Isungset.

- Jeg beklager at vi ikke var bedre informert da vi klipte inn et lyttebilde av henne. Det viktigste poenget i dokumentaren er likevel selve talen, som var oppsiktsvekkende, sier Isungset.

- «Historieforfalskning» er et sterkt ord. Det er ikke påvist faktafeil i dokumentaren. Det er all grunn til å tro at Ole Robert Reitan ville sagt det akkurat samme, uansett om Listhaug var i rommet eller ikke, sier han.