Her mener Constanza (40) at demonene drives ut av henne

- Det var hyling og skriking, hun gikk opp i bro, brølte, sparka og spytta. Det var fullstendig vilt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det var hyling og skriking, hun gikk opp i bro, brølte, sparka og spytta. Det var fullstendig vilt, sier dokumentarfilmskaper Fredrik Horn Akselsen til Dagbladet.

Han beskriver en angivelig eksorsisme utført på kvinnen Constanza (40) i slummen utenfor hovedstaden Lima i Peru.

Den ingeniørutdannede kvinnen mener hun har vært besatt av demoner i 15 år. Etter å ha forsøkt psykiater og medikamenter, er hennes siste håp demonutdrivelse.

- Hørtes i mils omkrets Det ble en spesiell situasjon da det norske filmteamet og eksorsisten, sammen med Constanza, inntok en skole etter endt dag.

- Vi hadde to seanser på tre timer. Det var mildt sagt en spesiell opplevelse, og den kunne høres i mils omkrets. Vi måtte bruke spesielle mikrofoner, som ikke vrengte seg, sier Akselsen.

Siden 2009 har han og produsent Christian Falch fulgt presten José Antonio Fortea på hans reiser rundt i verden, og vært vitne til en rekke eksorsismer. Det norske teamet skal være det første som har fått følge Fortea, en av verdens svært få vatikansertifiserte eksorsister, i arbeid.

Resultatet er nå klart i dokumentaren «The Exorcist in the 21st Century».

Tror ikke selv Akselsen forteller at målet er å gi innblikk i en ukjent verden.

DEMONUTDRIVELSE: Fredrik Horn Akselsen har vært til stede på flere eksorsismeseanser. Her filmer han en seanse i Lima i Peru. Foto: Gammaglimt
DEMONUTDRIVELSE: Fredrik Horn Akselsen har vært til stede på flere eksorsismeseanser. Her filmer han en seanse i Lima i Peru. Foto: Gammaglimt Vis mer

- Vi viser fram eksorsismer sånn som de foregår, så folk skal se hva det egentlig er. Det er veldig sjelden vi ser demonutdrivelser på dokumentarfilm. Som regel er det overlatt til grøsserne.

Selv tror ikke Akselsen på demoner, eller at det er mulig å bli besatt.

- Jeg er skeptisk til all organisert religion. Dette fenomenet er veldig spesielt og fjernt fra skandinavers tankeunivers. Men det spiller ingen rolle hva jeg tror, men hva de tror så inderlig og intenst. Hele livet deres handler om tanker om demonbesettelse. De tror at demonene blir sendt av Satan i Helvete, og blir tatt opp i kropp og sjel, sier Akselsen.

- Et samfunnsfenomen Etter at traileren til dokumentaren ble lagt ut tidligere i uka, har filmen fått oppmerksomhet verden over.

Presten Fortea beskrives som en superstjerne i Sør-Amerika, og han trekker hele fotballstadioner under sine turneer. Akselsen forteller om såkalte frigjøringsmesser, hvor Fortea framsier en frigjøringsbønn.

- Det kommer alltid opp en 10-15 personer som mener de får en demonmanifestasjon. De ligger og brøler foran scenen. Primært er det unge kvinner, sier han.

- Hvordan er det å være vitne til noe sånt?

TETT PÅ: Presten José Antonio Fortea og dokumentarfilmskaper Fredrik Horn Akselsen under et av deres mange møter. Foto: Gammaglimt
TETT PÅ: Presten José Antonio Fortea og dokumentarfilmskaper Fredrik Horn Akselsen under et av deres mange møter. Foto: Gammaglimt Vis mer

- Det er veldig voldsomt og ubehagelig å se på dem. Mitt inntrykk er at dette er en samfunnsfenomen. Vi har snakket med Bernt Eidsvig i Den katolske kirke i Norge, som forteller at under hekseprosessene i middelalderen så trodde de fleste som ble beskyldt for å være hekser selv at de var besatt, fordi så mange påsto det. Det er derfor jeg mener man skal være så forsiktig med denne typen ting, sier Akselsen.

Karismatisk prest Dokumentaren skal vises på NRK til høsten, og det jobbes nå med å melde den på både norske og internasjonale filmfestivaler.

Akselsen forteller at de har fulgt eksorsismer med flere prester, og at de har besøkt rundt 15 land. Han beskriver Fortea som en svært karismatisk person.

- Han er født i 1968, men ser 20 år eldre ut. Han er en berømthet i den verden han ferdes i, så jeg tror han synes det var deilig å omgåes sindige skandinaver som kom utenfra.

- Hvordan fikk dere innpass hos ham?

- Vi lovet å ikke lage en kritisk film, og det løftet mener jeg vi har holdt. Det er ingen offentlige intellektuelle som rakker ned på det de gjør. Det er en film som viser fram denne verdenen, samtidig som den selvsagt er laget med et visst sett holdninger fra Skandinavia.

Skremmende episode Akselsen forteller at den mest ubehagelige opplevelsen kom under et lunsjintervju med colombianske Constanza i forkant av eksorsismen hennes. I ferd med å avrunde intervjuet, skjer det plutselig noe med henne.

- Plutselig tar hun seg til magen og sier «nei, nei». Så brøler hun ut mot kameramannen og blir fullstendig vill. Heldigvis fikk jeg slått på kameraet igjen. Det er en skremmende scene, hvor hun endrer personlighet og stemmeleie. En vanlig eksorsisme er mer organisert, hvor presten styrer hendelsesforløpet, men dette kom ut av det blå.

LAGET EKSORSISMEFILM: Fredrik Horn Akselsen (t.v.) og produsent Christian Falch har laget film om eksorsisme i Den katolske kirken. Foto: Gammaglimt
LAGET EKSORSISMEFILM: Fredrik Horn Akselsen (t.v.) og produsent Christian Falch har laget film om eksorsisme i Den katolske kirken. Foto: Gammaglimt Vis mer

- Hvordan har Constanza det i dag?

- Vi har intervjuet psykiateren hennes, og de har opprettet kontakt igjen. Constanza sier at hun nå føler seg bedre etter det hun har vært igjennom.

STOR STJERNE: José Antonio Fortea er stor stjerne i Sør-Amerika, og fyller hele fotballstadioner under sine såkalte frigjøringsmesser. Her under en messe i Colombia. Foto: Gammaglimt
STOR STJERNE: José Antonio Fortea er stor stjerne i Sør-Amerika, og fyller hele fotballstadioner under sine såkalte frigjøringsmesser. Her under en messe i Colombia. Foto: Gammaglimt Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer